Çanakkale'nin Kepez beldesinde 18 Mart 2006 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Kepez Limanı'ndan İtalya'nın Brindisi Limanı'na yapılacak Ro-Ro gemi seferlerinin başlaması için düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen katıldı.
Uçak seferlerinin başlaması nedeniyle hava alanında düzenlenen törenin ardından Ro-Ro seferleri başlaması için Kepez Limanı'nda yapılan törende katılan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Kepez Limanı'ndan İtalya'nın Brindisi Limanı'na ilk seferin başlatılmasının tarihi bir önemi olduğunu söyledi.
Yıldırım, "Bugün bizler için tarihi bir gün. Bugün ayrıca Çanakkale'den başlatılan tarifeli açık seferleri ile İstanbul-Çanakkale arasındaki mesafe 6 saatten yarım saate inmiş oldu. Kepez'de başlatılan Ro-Ro gemisi seferleri ile artık TIR'lar Çanakkale'den İtalya'ya, oradan da Avrupa'ya gönderilecek. Türkiye'de deniz ticaretinin önemi çok büyük. Bu büyümede deniz ticaretindeki artış önemli bir yeri tutuyor." diye konuştu.
Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, Ro-Ro taşımacılığı fikrinin ilk defa 2003 yılında Avrupa'da Akdeniz Ticaret bakanları toplantısında ortaya atıldığını kaydetti. Deniz taşımacılığı fikrini bugün burada gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını kaydeden Tüzmen, "Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret çok sağlıklı büyüyor. Bugün başlatılan seferlerle TIR'lar, Çanakkale Kepez Limanı'ndan İtalya'nın Brindisi Limanı'na kadar kısa sürede götürülecek. Bu da iki ülke arasındaki dış ticareti önemli ölçüde geliştirecek. Biz bugün burada bir hayali ilk defa Kepez'den gerçekleştirdiğimiz için çok gururluyuz." diye konuştu.
Projenin başlamasından dolayı büyük gurur duyduklarını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, "Bizler havayolu ve deniz yolunun dışında Çanakkale'nin demiryolu ile de diğer illere bağlanmasını istiyoruz. Ro-Ro taşımacılığı ile 2020 yılında Türkiye'nin dış ticaret hacminin 500 milyar dolara çıkmasını tahmin ediyoruz. Bu proje, Akdeniz'de Türkiye ile İtalya arasındaki ortaklıkların doğmasına vesile olacak." dedi.
Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın devreye girmesiyle gemi seferlerinin başladığını vurgulayan İtalroro Kiptrans şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Alpaslan, başlatılan seferler ile her iki limanın bulunduğu bölgede iş hacminin yükseleceğine dikkat çekti. Alparslan sözlerine şöyle devam etti; "Türkiye'de özellikle Güney Marmara ve Ege Bölgesi'nde bulunan firmalar için ürünlerini İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere göndermede ihracat maliyetinin artması sebebiyle sıkıntılar yaşanıyordu. Türk İtalyan ortaklığı ile kurduğumuz bu şirket sayesinde yeni gemiler aldık ve bu konuda ilk adımı attık. Özellikle Kepez Limanı'nın hudut sınır kapısı ilan edilmesi ve buradan ihracat yapacak olan firmaların gümrüksüz olarak mazot satın alacak olması bizleri bu yöne çekti. Günümüzde Türkiye üzerinden İpsala Sınır Kapısı'ndan, yılda 15 bine yakın TIR Yunanistan'dan geçiş yaparak İtalya ve Fransa gibi ülkelere gidiyor. Kepez Limanı'nın devreye girmesiyle birlikte bu 15 bin TIR'ın 8-10 binini buraya çekmiş olacağız. Haftada ise Çanakkale'den İtalya'ya yaklaşık 250 TIR'ı gemi ile götüreceğiz."
Yapılan konuşmaların ardından İtalya'nın Brindisi Limanı'na giden "İtalroro" isimli gemi giriş kapısında bağlı olan kurdele kesilerek gemi törenle uğurlandı.
Çanakkale/Cihan