Patronlar


Türk Telekom'un özelleştirilmesinde istediği sonucu alamayan ve son anda ihaleden çekilerek ihaleyi Lübnanlı Suudi Öger firmasına kaptıran Çalık Holding şimdi Hindistan'ın büyük şirketlerinden 'Indian Oil Corporation'(IOC) ile Tüpraş ihalesine ortak teklif verecek. 2 milyar dolar yaklaşan cirosuyla enerji ve telekomünikasyondan tekstil ve inşaata kadar bir çok alanda faaliyet gösteren Çalık Holding, dünyanın 170. büyük firması olan 'Indian Oil Corporation' ile Tüpraş birlikteliği dışında da ortak projeler hayata geçirmeyi hedefliyor. Özellikle Türkiye'nin petrol dağıtım ihalelerine ilgi duyan Indian Oil Corporation, Çalık Holding'ten bu alanda da destek alacak.

Kıran kırana rekabet
Tüpraş ihalesinin kendileri için büyük önem taşıdığını söyleyen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Tüpraş ihalesi için oldukça iddialı. Tüpraş'ın hak ettiği değere satılmasını umduğunu söyleyen Çalık, "Tüpraş ihalesi kıran kırana bir rekabete sahne olacak. Dünyanın önde gelen ve finansal yapısı çok güçlü firmalar ihaleye katılıyor. Ancak sıkı rekabet Tüpraş'ın hak ettiği değere satılmasını da sağlayacak. Biz ortağımız 'Indian Oil Corporation' ile birlikte oldukça iddialıyız. İhaleden sonuna kadar çekilmeyeceğiz" dedi.
Ahmet Çalık 'Indian Oil Corporation' firması ile ortaklık yapılarının ise eşit payda yüzde 50 olarak belirlendiğini söyledi. Firma ile uzun vadede bir çok projeye de imza atacaklarını belirten Çalık, "Güçlerimizi birleştirerek enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden dağılımı sürecinde de uluslararası arena da avantajlarımızı yükselteceğiz" dedi Hindistanlı ortağını petrol konusunda oldukça deneyimli olduğunu vurgulayan Çalık," Öncelikli hedefimiz Tüpraş ihalesini kazanmak ve bu şirketi bir dünya devi yapmak" dedi.

Öte yandan, Tüpraş'ın özelleştirme ihalesi takvimine göre şirketlerin oluşturacağı muhtemel konsorsiyumların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirilmesi için belirlenen tarih 19 Ağustos'tan 29 Ağustos'a uzatıldı. Tekliflerin alınması için belirlenen 2 Eylül tarihinde ise bir değişiklik yapılmadı.

Tüpraş'ta ilk ihalede yüzde 65.76'lık bölüm için en yüksek teklifi 1.3 milyar dolar ile Tatneft-Zorlu Grubu vermiş, ardından ihale Danıştay tarafından iptal edilmişti. Bu ihalede şirketin değeri 1 milyar 976 milyon dolar olarak belirlenmişti. 3 Mart 2005 tarihinde ÖİB, Borsa Toptan Satışlar Pazarı'nda Tüpraş'taki payının yüzde 14.76'lık payını, yaklaşık 446 milyon dolara, yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satmıştı. Tüpraş'ın değeri bu satışta ise 3 milyar 21 milyon dolar olmuştu. Tüpraş’ın, ilk olarak yüzde 1.64’ü Mayıs 1991’de halka arz edildi. Tüpraş 2000 yılındaki ikincil halka arzında ise hisselerin yüzde 31.5’i 1 milyar 235 milyon dolar bedelle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yatırımcılara satıldı. İkincil halka arzda şirket değeri 3 milyar 920 milyon dolar olmuştu. Şirketin piyasa değeri 3.5 milyar 580 milyon seviyesinde bulunuyor.

Tüpraş'ta ön yeterliliği geçenler
- Tüpraş Aqusition Cons. Ortak Girişim Grubu
- OYAK
- OMV Aktiengesellschaft
- The Shell Company Of Turkey Ltd.
- Zorlu Holding A.Ş.
- Petrol Ofisi A.Ş.
- ENI S.p.A Divisione Refining & Marketing
- REPSOL YPF, S.A.
- Polski Koncern Naftowy ORLEN SA
- Indian Oil Corp. Ltd.
- Anadolu Uluslararası Tic.-Çukurova Holding Ortak Girişim Grubu
- MOL Hungarian Oil and Gas Public Ltd. Co
- Enerji Ortak Girişim Grubu

Metin Can/Referans