Patronlar


KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi'nin mega projesi SEKA Park 1. Etap, 27 trilyonluk ihale bedeliyle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın kurucusu olduğu Kare İnşaat'a verildi. Ancak proje zamanında tamamlanamadı. Yerel yöneticileri zor durumda bırakan Kare İnşaat'ın, 70'den fazla çekini ödeyemediği de ortaya çıktı.

Yaklaşık 7 trilyon borcu bulunan Kare inşaat'ın projeyi 180 günde teslim edememesi üzerine Büyükşehir işçileri ve makineleriyle devreye girdi. SEKA 1. Etap'ı zamanında tamamlayamayan Kare İnşaat'ın çek yasaklısı olmasına rağmen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden yaklaşık 4.7 trilyon liralık Sahil Yolu Köprülü Kavşağı ve Cezaevi Köprülü Kavşağı yapım işi ihalesini alması da düşündürücü bulunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı SEKA arazisinde bugünlerde Büyükşehir Belediye personeli ve araçları çalışıyor.

Kare'yi Unakıtan kurdu

Kocaeli Barış Gazetesi'nde çıkan habere göre, Kocaeliler, Kare İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi SEKA Park Projesi'nin ihalesini alması ve şirket kurucuları arasında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın bulunmasından dolayı tanıdı. Paşalı Grubu'na dahil olan Kare İnşaat, İstanbul Ticaret Odası'na ve Atışalanı Vergi Dairesi'ne kayıtlı çalışıyor. Firma, SEKA Park 1. Etap Projesi'ni 26.970.813.87 YTL (yaklaşık 27 trilyon lira) ihale bedeli ile tartışmalara neden olarak aldı. İhale ilgili iddialar üzerine Paşalı Grup'un başkanı Adem Paşalı, Kocaeli'ye gelerek basın açıklaması yapıp, Unakıtan Ailesi'ni tanıdığını ancak ortak olmadığını dile getirdi.

Unakıtan haziranda ayrıldı

Kare İnşaat, haziran ayına 'Şirkette mali kriz var' iddialarıyla girdi. Bu iddiaların hemen ardından Abdullah Unakıtan, şirket ortaklığından ayrıldı. Unakıtan'ın şirketten ayrılmasının ardından Kare İnşaat Kocaeli'ndeki ihalelerin bir çoğuna girmeye başladı. En yüksek teklifi veren şirketler arasında olmasına rağmen Kare İnşaat, SEKA Park 1. Etap ihalesini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden aldı. SEKA arazisi üzerindeki çalışmalar 26 Mart 2006 tarihinde başladı. Projeyi 180 günde tamamlaması gereken Kare İnşaat, bu taahhüdünü yerine getirmedi ve ihale şartnamesine göre süre 2 ay uzatıldı. İki aylık uzatma süresi Kare İnşaat'ın işine yaramadı. Çünkü 2006 yılının 2. ayından itibaren çeklerini ödemede zorluk çeken şirket, taşeron firmalarına borçlarını ödeyemez duruma geldi.

15 trilyon ödeme aldı

Büyükşehir Belediyesi'nden bu güne kadar ihale bedelinin yarısından fazlasını yani yaklaşık 15 trilyon liralık hak ediş bedelini alan Kare İnşaat, projeyi tamamlayamadığı gibi çoğunluğu İzmit esnafı olan taşeronlarına kestiği çekleri ödeyemedi. Şimdiye kadar 70'den fazla çekini ödeyemeyen Kare İnşaat'ın, yaklaşık 7 trilyon liralık borcu nedeniyle çek yasaklısı durumuna düştüğü iddia edildi. 70'den fazla çeki dönen, SEKA Park projesi'nin 1. etabı tamamlayamayan Kare İnşaat'a destek yine Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Bugünlerde SEKA arazisinden bine yakın belediye işçisi ve araçları Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı açılışa yetişmek için gece, gündüz çalışıyor.

Kimlere borcu var?

İddialara göre, Özyapı'nın yan kuruluşu Özmaş'a 300 milyar liralık çekini ödeyemeyen Kare İnşaat'ın 2. aydan 11. aya kadar yaklaşık 70'den fazla çekinin dönmesi öncelikli olarak İzmitli taşeron firmaları zor durumda bırakıyor. Edinilen bilgilere göre, Kare İnşaat'ın karşılıksız çıkan çekleri arasında en yüksek miktarı 31 Ağustos'ta kestiği ve halen ödeyemediği yaklaşık 958 milyarlık çek alıyor.

Bu kadar da olmaz

Projeyi yetiştiremeyen, piyasaya trilyonlarca liralık borcu bulunan ve çekleri dönen Kare İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin imdadına yine Büyükşehir Belediyesi yetişti. Şirket, 11 Ağustos 2006 tarihinde SEKA 1. Etap ardından Sahil Yolu Köprülü Kavşağı ve Cezaevi Köprülü Kavşağı yapım işi ihalesini de aldı. İhalelerin toplam bedeli ise yaklaşık 5 trilyon YTL.

Tercüman