Sağlık


The New York Times yazarı Jen Murphy bütün gün oturmanın insan ömründen çaldığını yazdı.

İşte Murphy’nin “Bütün gün oturmak ömrünüzden çalıyor” başlıklı yazısının tamamı:

Hepimiz çok uzun süre oturmanın kötü olduğunu duymuşuzdur. Oturmak sigara içmek kadar zararlı olmayabilir, ancak yine de çok fazla oturmak hayatınızı kısaltabilir. Biyomekanist ve “Mükemmel Hareket Planım” kitabının yazarı Katy Bowman, “Oturmak aslında sizi daha hızlı yaşlandırıyor. İster kemik veya eklem sağlığı ister kas kütlesi veya enerji seviyesi olsun, “Yaşlanma olarak algıladığınız şeylerin çoğu, oturma sürenizden büyük ölçüde etkilenecektir” diyor.

Oturarak çok fazla zaman geçiriyoruz. Bu süre 9.5 saate kadar çıkıyor. Araştırmalar kadınların erkeklerden daha az oturduğunu gösteriyor, ancak çoğu kişi hepimizin önceki nesillerden daha fazla oturduğu konusunda hemfikir. Bunun sonuçları ciddi olabilir. Bir çalışma, Tayvan’da 13 yaşından büyük 480 bin kişiyi takip etti ve iş gününün çoğunu oturarak geçirenlerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin daha az hareketsiz işlerde çalışanlara göre %34 ve genel olarak ölüm riskinin %16 daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Yazarlar, riski azaltmanın bir yolunun, mevcut rutininize günde 15 ila 30 dakika fiziksel aktivite eklemek olduğunu yazdı. Avustralya’daki Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü’nden bilim insanı Neville Owen, “Sonuç olarak, çok fazla oturmak yeni ve büyük bir sağlık riskidir” diyor.

Basitçe söylemek gerekirse, kesintisiz oturmak kalbiniz, eklemleriniz, kaslarınız, metabolizmanız ve zihinsel sağlığınız için kötüdür. Amerikan Kalp Derneği, uzun süreli oturmanın düzenli egzersiz yapanlar için bile kalp hastalığı veya felç riskini artırdığını belirtiyor. Kan damarlarının işleyişini etkilemek için 30 dakika kadar kısa bir süre kesintisiz oturmak yeterli olabilir. Ve ne kadar uzun süre oturursanız, özellikle de 10 saatten fazla oturuyorsanız, kardiyovasküler riskler o kadar yüksek olur.

Zamanla, hareketsiz bir yaşam tarzı kan şekerini düzenleme ve yağları parçalama yeteneğinizi etkileyerek potansiyel olarak kilo alımına ve Tip 2 diyabete yol açabilir. Günümüzde çalışanlar 50 yıl öncesine kıyasla günde yaklaşık 100 kalori daha az yakıyor. Mayo Sağlıklı Yaşam Programı’nda egzersiz uzmanı olan Thom Rieck, bunun kabaca 30 dakikalık yürüyüşe eşit olduğunu söylüyor.

 

patronlardunyasi.com