TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun 'Burberry' kazağı tartışma konusu oldu. Hisarcıklıoğlu "Kazak yerli üretim" diyor. Burberry ise 2.5 yıldır Türkiye'de kazak üretiminin olmadığını söylüyor. Yani kazak ya eski ya da ithal
Siyaset dünyasının geçen yıl yaşadığı 'Etro' gömlek polemiğinin bir benzeri bugünlerde ekonomi dünyasının gündeminde. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun geçtiğimiz günlerde bir TV kanalında giydiği kırmızı kazağın menşei merak konusu oldu. Hisarcıklıoğlu "İhracatta bir gol atıp ithalatta üç gol yiyoruz" sözleriyle eleştiri yapınca, cevap Vatan yazarı ve Rekabet Kurumu eski Başkanı Aydın Ayaydın'dan geldi. Ayaydın, ihracatçıyı eleştiren Hisarcıklıoğlu'nun giydiği kazağın İngiliz Burberry markasına ait olduğunu ve ithal edildiğini köşesine taşıdı. TOBB Başkanı'nında yanıt gecikmedi ve Ayaydın'a "Keşke sektörü iyi bilen kardeşinize (İpekyol'un patronu Yalçın Ayaydın) sorsaydınız, bu kazağın Türkiye'de üretilen bir ürün olduğunu öğrenecektiniz" yanıtını verdi. Bunun üzerine gözler Burberyy'nin Türkiye temsilciliğini yapan Tureks'in sahibi Ruşen Çetin'e çevrildi.
"TÜRKİYE'DE ÜRETTİRMİYORUZ"
Türkiye'de Sarar, Mithat Giyim, Yeşim Tekstil, Pinto Deri, Matraş, Gülteks, Mavi Jeans ile çalıştıklarını anlatan Çetin, "Bu firmalara farklı farklı ürünler ürettiriyoruz. Ancak Türkiye'de triko üretimini 2.5 yıl önce bıraktık. Biz ürettirmiyoruz, bizim dışımızda da kimse Burberry adına üretim yaptıramaz" diye konuştu. Polemik konusu olan Burberry kaşmir kazak yurtdışında 350 dolarlık (540 TL) etiketle satılıyor. Ayaydın da dün Vatan gazetesiwjnde yayınlanan köşesinde kazağın Türk ürünü olmadığını, Romanya'da üretildiğini belirterek, "İngiltere'deki Burberry merkezinden araştırdım. Bu ürün bu sezonun malı değil, üç sezon öncesine ait bir ürün" dedi. Yani polemik üst üste yapılan açıklamalarla büyüdü. Patronlar dünyasında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ihracat-ithalat eleştirisi yaparken giydiği Burberry kazağın nerede üretildiğine ilişkin iddiayı kimin kazanacağı merak konusu oldu.
Etro polemiği hâlâ hafızalarda
BUGÜNKÜ kazak polemiğinin bir benzeri geçmişte de siyasiler arasında gömlek polemiği şeklinde yaşanmıştı. CHP Genel Başkanlığı'na getirilişinde Hindistan'ın efsanevi lideri 'Gandi'ye benzetilen ve yaşam tarzı özdeşleştirilmeye çalışılan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kongrede giydiği 500 TL'lik İtalyan Etro marka gömleği kendisini destekleyenleri zor durumda bırakmıştı. Kılıçdaroğlu, "Ben öyle bir marka aldığımı bilmiyordum. Fiyatını da bilmiyordum" demişti. O dönemde Etro gömlek polemiğine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da ince bir mesajla katılmıştı. Eren Holding'in Türkiye'de ürettiği yerli ürünleri kastederek "Ben yerli Lacoste giyiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, gömlekte Bisse ve Ramsey tercih ettiğini söylemişti.
Krizde kampanya bile yapmıştı
TOBB krizin başladığı dönemde çeşitli sivil toplum kuruluşlarını da yanına alarak "Kriz varsa çare de var" başlıklı bir kampanya başlatmıştı. "Eve kapanma pazara çık'', "Kimse işini kaybetmesin'', "Güven ve istikrar'', "Gücüne inan" gibi sloganların kullanıldığı kampanyada üstü kapalı olarak yerli malı kullanımının teşvik edilmesi istenmişti.
Sabah