Ekonomi


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Bu sene 135 milyar dolarlık yeni bir Cumhuriyet Tarihi rekoru kıracağımızı düşünüyoruz'' dedi. 

     Büyükekşi, CNR Expo'da düzenlenen AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı'nın açılışında, üretim kalitesinde dünyaya damga vurduklarını, ancak artık başarılarının sadece kalite ile kısıtlı kalmadığını, tasarımda, modada söz sahibi olduklarını söyledi. 

     Türk malının sadece kalitenin sembolü olmadığını ifade eden Büyükekşi, ''Türk malı hem farklı tasarımların adresi... Hem de modayı en fazla yansıtan ürünler Türk ürünleri...'' dedi.
     Büyükekşi, ihracatın gelişiminin de bunu çok net gösterdiğini, ilk 9 ayda Türkiye'nin ihracatını yüzde 22 arttırmayı başardıklarını vurguladı. 

     Bu başarıya, Ortadoğu'da yaşanan bir takım olumsuz gelişmelere rağmen ulaştıklarını belirten Büyükekşi, hem ana pazarlarda büyüdüklerini hem de alternatif pazarlarda güçlenmeye devam ettiklerini kaydetti. 

     Mehmet Büyükekşi, ''2008 yılında 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Cumhuriyet Tarihi'nin en yüksek rakamına ulaşmıştık. Bu sene 135 milyar dolarlık yeni bir Cumhuriyet Tarihi rekoru kıracağımızı düşünüyoruz. İtalya'nın kredi notunun bir derece daha düşürülmesi bundan sonraki günlerde Türkiye'nin güvenli bir liman olacağı konusunda bize önemli ipuçları veriyor'' dedi. 

     Türkiye'nin, dünya ekonomilerinin dalgalandığı bir dönemde önemli başarılara imza attığına işaret eden Büyükekşi, Türkiye'nin tüm dünyadan pozitif bir şekilde ayrıştığını belirtti. 

     Ayakkabı sektörü ihracatının da güzel seyir izlediğini ifade eden Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 9 ayında ayakkabı sektörünün ihracatının yüzde 15,3 artış göstererek 354 milyon dolara yükseldiğini, yılı 500 milyon dolara yakın bir rakamla kapatacaklarını tahmin ettiklerini kaydetti. 

     Üretimi bir şekilde Anadolu'ya yaymak gerektiğini söyleyen Büyükekşi, Türkiye'nin bu meslekte alabileceği çok uzun yol olduğunu, bunun yolunun da üretimden geçtiğini vurguladı. 

     Büyükekşi, ''Önümüzdeki yıl için yeni çıkacak teşviklerde emek yoğun sektörlere ayrı, teknoloji yoğun sektörlere ayrı teşvikler çıkacağını bekliyoruz'' dedi. 

     Türkiye'nin şu anda rol model bir ülke olduğunu ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelerde yükselen bir yıldız olduğunu söyledi. 
     
     ''Yerli ürünün iç pazarda desteklenmesi gerek''
     
     Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yazıcıoğlu da Merkez Bankası'nın uyguladığı akılcı politikalar, hükümetin aldığı cesur kararlar doğrultusunda enflasyon hedefinin tutturulduğunu, dövizin hak ettiği noktaya geç de olsa ulaştığını, fakat daha fazla değer kazanmasını istemediklerini belirtti. 

     Ayakkabı yan sanayi sektörünün tek çıkış yolunun, ayakkabıda olduğu gibi katma değeri yüksek, moda ve tasarıma yönelik üretimle ihracat olduğuna işaret eden Yazıcıoğlu, ithalata karşı gümrüklerdeki denetimlerin artırılarak sürdürülmesini istedi. 

     İç pazardaki etiket kontrollerinin yeterince yapılamadığını söyleyen Yazıcıoğlu, tüketicinin yanıltılmasını önlemek için denetimlerin artırılması ve etiketlere menşenin yazılmasının önemli olduğunu vurguladı.
     Yazıcıoğlu, ''Yerli ürünün iç pazarda desteklenmesi, konuyla ilgili tanıtımlar yapılması gereklidir'' dedi.
     Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Egemen ise ''Önümüzdeki yıldan itibaren 4 yıllık lisans eğitimin verecek bir fakülte veya yüksek okulumuz oluşacak. Değişik üniversitelerle çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu. 

     Yaklaşık 4 milyar dolarlık büyüklüğe sahip ayakkabı sektörüne hammadde temini yapan yan sanayi firmalarının katıldığı AYSAF'ta 2012 İlkbahar-Yaz sezonu Ayakkabı Yan Sanayi ürünleri sergileniyor.
     Geçen yıla göre yüzde 10 büyüyen fuara 171 yabancı 193 yerli olmak üzere toplam 364 firma katılıyor.
     AYSAF 8 Ekim 2011 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.