Borsa


Özlem ERMİŞ BEYHAN

Borsaya açılan şirketlerin haberini vermeye alışkınız, peki ya borsadan kendi isteği ile çıkanlar? 
Örneğin Türkiye sermaye piyasalarının en yetkin isimlerinden, borsanın kurdu olarak tanınan Mehmet Kutman bir süre önce Global Ports’u Londra borsasından çekip tekrar özel şirket haline getireceğini açıkladı. 

HER TÜRLÜ BİLGİYİ AÇIKLAMA ZORUNLULUĞU REKABETTE ELİNİ ZAYIFLATTI

Kutman açıkladığı planı adım adım uyguladı ve geçen yıl sonu itibariyle Global Ports Londra borsasına kote bir şirket olmaktan çıktı. İngiliz basınına konuşan Kutman, bu çıkışı “Halka açık olmak her tür bilgiyi her an açıklama zorunluluğu getiriyor. İşi bitirdikten sonra açıklamak tamam ama görüşme aşamasını açıklama zorunluluğu liman işinde rekabette dezavantaj yarattı” şeklinde açıkladı. 

Son dönemde dünyada da birçok şirketten borsadan çıkıp tekrar özel şirket statüsüne girme haberleri geliyor. Elbette borsaların çeşitli yükümlülükleri var ve bunu karşılayamayan şirketler belirli bir süreçte borsadan çıkarılıyor. Ancak sözünü ettiğimiz bunlar değil, son dönemde pek çok şirket kendi isteği ile borsadan çıkıp özel şirket statüsüne geçme kararı alıyor. 

HONG KONG BORSASI’NDAN ART ARDA ÇIKIŞ

Geçen ayın başlarında Goldlion Holdings, Hong Kong  borsasından çıkma kararını açıkladı. Goldilon son otuz yıldır borsada işlem görüyordu. Şirket bundan sonra özel bir şirket olarak faaliyetlerine devam edecek. Erkek giyim markası Goldilion, borsadan istediği büyüklükte finansman imkanını sağlayamamış olmayı çıkış gerekçesi olarak açıkladı. Geçtiğimiz Aralık ayında Lifestyle China ve Fosun Tourism de Hong Kong borsasından çıkma kararını açıklamıştı. 

MISIR’IN ÇELİK DEVİ REKABET YÜZÜNDEN ÖZEL ŞİRKETE DÖNÜŞÜYOR

Mısır’ın en büyük çelik üreticisi Ezz Steel de geçtiğimiz günlerde Mısır borsasından çıkma kararını açıkladı. Yıllık 7milyon ton üretim kapasitesi olan dev şirketin borsadan çıkışının ardında iç pazarda ve ihracatta içinde olduğu rekabet baskısı gösterildi. Şirketin bu yıl Nisan ayına kadar borsadan çıkış işlemlerini tamamlaması öngörülüyor. 

GETİRİSİ, LONDRA BORSASI’NA AÇILMIŞ OLMANIN YÜKÜNÜ KARŞILAMADI

İngiliz elektrikli araç şirketi DG Innovate, Londra borsasına girdiği gibi çıkma kararı aldı. Şirketin kurucuları eski Tesla yöneticilerinden oluşuyor. Genç girişimciler, geçtiğimiz hafta bu kararı açıklarken Londra borsasına kote olmanın getirdiği avantajların, altında ezildikleri halka açık olma maliyetinin çok altında kaldığını söyledi. 

Bir başka örnek İngiliz kadın giyim markası Quiz, borsadan çıkmak için çalışma başlatmış durumda. Satışlardaki yavaşlama ile gelirlerinde önemli bir düşüş yaşayan perakendeci zarar ettiğini ve Londra borsasında işlem görürken tekrar özel bir şirket statüsüne geçip güç toplamak için gerekli izin ve onay sürecini başlattığını açıkladı. 

YÖNETİCİLERİN ÇOK ZAMAN AYIRMASI GEREKİYOR, LİKİDİTE İSE DÜŞÜK

Neometal de geçtiğimiz hafta Londra Borsası’nı terk edenlerden… Şirket düşük likidite karşısında giderek artan yükümlülüklerden ve borsa süreçleri için yöneticilerin ayırması gereken zamandan şikayet ederek çıkış için başvuru yaptı. 

Bir örnek de ABD’den. Enerji sektöründe faaliyet gösteren İspanyol Iberdola’nın satın aldığı Avangrid firması 23 Aralık itibarıyla New York borsasından çıkarak tekrar özel bir şirket olduğunu açıkladı. 

Birkaç gün önce İsviçre borsasından da bir çıkış haberi geldi. Valartis’in satın altığı ENR Russia’nın 20 Ocak tarihinde borsadan çıkarak yeniden özel bir şirket statüsüne geçeceği bildirildi. 

Meksikalı milyarder Ricardo Salinas Pliego, şirketi Grupo Elektra’yı borsadan çekip özel şirket haline getireceğini açıkladı. 28 Aralık’ta resmen süreç başladı. Borsadan çekilme gerekçesi “güç kazanmak için gerekli finansmanı bulmak amacıyla” şeklinde açıklandı. 

DAHA FAZLA ESNEKLİK İÇİN 

Dünyada yapılan çalışmalara göre halka açık bir şirket olmak, dış finansmana kolay erişim, daha ucuz sermaye edinimini kolaylaştırmak, en iyi yetenekleri çekmek, firmanın prestijini ve pazar görünürlüğünü artırmak gibi çeşitli avantajlar sunuyor. Buna karşın özel firmalar kararları çok daha hızlı alabiliyor, bu da şirketleri daha çevik ve ekonomik koşullara hızlı tepki verebilir hale getiriyor. Daha az kural ve kısıtlamaya tabi olunuyor.

patronlardunyasi.com