Sıkı para politikası ve artan maliyetler, sanayi şirketlerinin performansında dalgalanmalara yol açıyor. Geçtiğimiz yıl zayıf bir seyir izleyen sanayi hisseleri 2025’e daha volatil bir giriş yaptı. Ortalama getirilerin zayıflığı dalgalanmaların devam etme olasılığını artırıyor.
PİYASA DEĞERİ YÜKSEK HİSSELERİN GETİRİLERİ
Ekonomim'den Zeynep Aktaş'ın haberine göre, piyasa değeri yüksek 10 hisse, yılbaşından bu yana %0,78 ortalama getiride kaldı. Yıllık bazda ise getiriler %18,98 seviyesinde gerçekleşti. Ancak bu oran da enflasyonun gerisinde kaldı. 10 şirketin toplam piyasa değeri 1,57 trilyon TL olurken ortalama performansları %19 oldu. Bu şirketlerden piyasa değeri en yüksek olan Ford Otosan’a ait hissenin yıllık getirisi %21 oldu. En yüksek getiriyi ise Oyak Çimento %69 ile gerçekleştirdi.
PİYASA DEĞERİ DÜŞÜK HİSSELERDE VOLATİLİTE
Düşük piyasa değerine sahip hisselerde getirilerdeki oynaklık daha belirgin. Bu hisselerin ortalama yıllık getirileri %3,84 ile sınırlı kalırken, yılbaşından bu yana ortalamaları negatifte bulunuyor. Toplam piyasa değeri sadece 5,65 milyar TL olan bu grupta, Vanet Gıda %53,10’luk getiriyle dikkat çekerken, Prizma Matbaacılık %51 kaybettirdi.
YÜKSEK GETİRİ SAĞLAYAN ŞİRKETLERİN BAŞARISI
Yüksek performans gösteren sanayi şirketlerinde ise yıllık ortalama getiri %191 gibi etkileyici bir seviyede. Bu gruptaki şirketlerin toplam piyasa değeri 53,1 milyar TL’ye ulaştı. Özellikle, İzmir Fırça’nın %407,48 getirisi dikkat çekti.
KAYBETTİREN ŞİRKETLERDE ORTALAMA KAYIPLAR
Değer kaybeden şirketlerin yıllık ortalama düşüşleri %10 seviyesinde gerçekleşti. Toplam piyasa değeri 173,9 milyar TL olan bu grupta, iç pazardaki daralmanın geniş ölçekli şirketleri dahi etkileyebileceğini ortaya koyuyor.
patronlardunyasi.com