Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta geçekleştirdiği güçlü yükselişin ardından bu hafta yönünü bulmakta zorlanıyor. Bankacılık hisseleri başta olmak üzere genel piyasa performansı zayıf kaldı. Siyasi zemindeki gerilim ve ekonomik veriler yatırımcıların borsaya yönelimini ister istemez sınırlandırıyor. Piyasadaki toparlanma sinyalleri henüz kalıcı güven oluşturmuş değil.
SERBEST FONLARA İLGİ SÜRÜYOR
Para piyasası fonlarından (PPF) yüksek tutarda çıkış yaşanıyor. Çıkan paranın önemli bölümü serbest fonlara ve dövize yöneliyor. Devlet tahvili yükümlülüğü olan PPF’lere yönelik yatırımcı ilgisinde zayıflama dikkat çekiyor. TL’de kalan yatırımcılar ise getiri arayışında farklı enstrümanlara yöneliyor. 3 Nisan’da açıklanacak enflasyon verisi, faiz politikası beklentileri açısından belirleyici olacak. İTO verisinin %3,8’e yaklaşması, TÜFE beklentilerini yukarı çekiyor. Medyan tahmin %2,9 olsa da mart sonundaki fiyatlamalar bu seviyeyi aşabileceğine işaret ediyor. Piyasadaki güven algısı bu veriyle yeniden test edilecek.
Ekonomim'den Zeynep Aktaş'ın haberine göre, ABD’de ekonomik veriler zayıflarken, Trump’ın yeni gümrük tarifeleri belirsizliğe sebep oluyor. PMI verilerinin daralmaya dönmesi ve yeni siparişlerin azalması resesyon sinyallerini güçlendiriyor. Teknoloji hisselerinde yaşanan %20’ye yakın düşüş yatırımcıların risk alma isteklerini azaltıyor. Türkiye piyasası da bu küresel dalgalanmalara karşı hassasiyet gösteriyor.
DİRENÇ GÜÇLÜ, YÜKSELİŞ SINIRLI
BIST 100 Endeksi 9800’deki 100 günlük ortalamasını aşamadı. Teknik göstergeler yeterli ivmeyi henüz sağlamadı. 200 günlük ortalama ise 9.685 seviyesinde. 100 ve 200 günlük ortalamalar aşılmadıkça zayıf seyir sürecektir.
patronlardunyasi.com