Borsa


Toplumun tüm kesim­lerinin ortak problemi yüksek enflasyon. 2020 yılında yüzde 14.6 seviyesin­de olan enflasyon rakamları yıl 2022’ye geldiğinde yüzde 85’e dayandı. Sokakta vatandaşın ürün sepetindeki fiyat artışları daha yüksek olunca hissedilen enflasyon nedeniyle tepkiler bir o kadar arttı. Yeni ekonomi yönetimi de göreve geldikten sonra odağına enflasyonla mü­cadeleyi aldı.

Politika faizinde hızla artışlara gidilirken, bu sü­reçte Merkez Bankası hem dö­viz rezervini yükseltti hem de kurlarda olası yukarı yönlü bir hareketin enflasyonla mücade­leyi sekteye uğratmaması için etkin bir strateji uyguladı. Geli­nen noktada henüz enflasyon­da hissedilen oranda bir gerile­me olmasa da hane halkı dışın­daki piyasa aktörlerinin ileriye dönük enflasyon beklentilerin­de iyileşme yaşandı.

MEVDUATIN CAZİBESİ ARTTI

Mart ayından bu yana 1 haf­talık repo faizi olan politika fai­zi yüzde 50 seviyesinde tutulu­yor. Piyasalarda Merkez Ban­kası’nın 26 Aralık’ta yapacağı yılın son Para Politikası Kuru­lu (PPK) toplantısında faiz in­dirimine gidebileceği­ni düşünenlerin sayısı oldukça fazla.

Bir kesim ise faiz indirimlerinin yeni yılın ilk ayında başlayacağı görüşünde. Peş peşe yapılan faiz ar­tırımlarının ardından Türk Lirası mevduat faizlerindeki yükselişe bağlı olarak cazip hale gelen getiriler tasarruf sahiplerinin ilgisini bu cephe­ye yöneltti. Yine portföyleri­ni sabit getirili enstrümanlara ayıran para piyasası fonları da çok yüksek oranda yatırımcı talebi ile karşılaştı.

2022 YILININ FARKI ‘FAİZ’ İSTİSNASI

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre, aylık yüzde 4-5 gibi risk­siz bir alternatif ürünün oldu­ğu ortamda hisse senetleri ar­ka plana itildi. Oysa enflasyo­nun zirve yaptığı 2022 yılında BIST 100 Endeksi yılı yüzde 200’e yaklaşan bir yükselişle tamamlamıştı. O dönem yapı­lan bazı yorumlarda borsanın ‘enflasyon’ nedeniyle yükseldi­ği ifade edilmişti. Ancak söz ko­nusu dönemde düşük faiz po­litikasının uygulanmış olma­sı getiri arayışındaki tasarruf sahiplerini borsaya yöneltmiş ve bu kesim BIST 100’de görü­len hızlı performansta önemli paya sahip olmuştu.

Biraz ön­ce belirttiğim gibi düşük faiz ortamında oyun dışı kalan TL mevduatın yeniden oyuna da­hil olması yatırım tercihlerin­de önemli değişiklikler yarat­tı. Bir de ‘rasyonel’ politikaları tercih eden ekonomi yönetimi­nin göreve başlamasıyla gelen yabancı yatırımcı geri gidince borsada getiriler enflasyonun altında kaldı.

ENFLASYON DÜŞÜK BORSA YÜKSEK

Borsa ile enflasyon arasında geçmiş yıllardaki ilişkiye bakıl­dığında aslında hisse senetleri­nin düşük enflasyon ortamın­da çok daha iyi bir performans gösterdiği görülüyor. Yılbaşın­dan bu yana BIST 100 Endek­si yüzde 35 civarı artarken 11 aylık enflasyon yüzde 47 oldu.

Benzer tablo geçen yıl da ya­şandı. Yıllık enflasyon yüzde 64.77 olurken BIST 100 En­deksi’ndeki artış yüzde 35.60 olarak gerçekleşti. 2021 yı­lındaki rakamlar yine benzer bir tabloya işaret ediyor. Tür­kiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son 20 yılda açıkladı­ğı enflasyon rakamlarının tek hane olarak gerçekleştiği yıl­larda Borsa İstanbul’un çok da­ha iyi bir performansa imza at­tığı dikkat çekiyor. Başka bir ifadeyle enflasyonun tek haneli olduğu yıllarında büyük bölü­münde Borsa İstanbul, enflas­yonu yenmeyi başardı.

BORSA, ENFLASYONU İKİYE KATLADI

Örneğin enflasyonun yüz­de 7.72 olduğu 2005 yılında BIST 100 Endeksi yüzde 59.26, enflasyonun yüzde 8.39 oldu­ğu 2007 yılında BIST 100 En­deksi yüzde 41.98, enflasyonun yüzde 6.53 olduğu 2009 yılında BIST 100 Endeksi yüzde 96.64 arttı. 2010, 2012, 2014 yılların­da da yine tek hane enflasyon rakamları açıklanırken bor­sa yatırımcısının yüzünü gül­dürmeyi başardı.

Son yıllarda borsanın performansı enflas­yon rakamlarının altında kalsa da uzun vadede hisse senetle­rinin getirilerinin enflasyonun üzerinde olduğu söylenebilir. TÜİK’in açıkladığı Tüketici Fi­yatları Endeksi 2023 yılı bazlı. Yani endeks 2023 yılından baş­lıyor. O yıldan bu yana enflas­yonda yaşanan artış yüzde 2 bin 557 seviyesinde. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi’nde yaşanan yükseliş yüzde 5 bin 322. Yani son 20 yılda BIST 100 Endek­si, enflasyondaki artışın iki ka­tı üzerinde bir yükseliş gerçek­leştirdi. Hisse bazlı hareketlere bakıldığında çok daha farklı so­nuçlar ortaya çıkabilir.

 

patronlardunyasi.com