Ekonomi


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Ankara-İstanbul otoyolu Bolu geçişi, otoyol ve tüneli işinde, ''emanette tutulmak zorunluluğu varken, kayda değer bir miktar paranın müteahhit firma İtalyan Astaldi'ye ödenip ödenmediği ve ödemeye karşın Astaldi'nin sorumluluktan kurtulmak için noter vasıtasıyla Karayolları Genel Müdürlüğü'ne uyarıda bulunmasının ne anlama geldiği?'' sorularını gündeme taşıdı.

      İMO'dan yapılan yazılı açıklamada, Bolu Dağı Otoyol Geçişi'nin İstanbul-Ankara güzergahının, birçok eksiğine karşın siyasi bir tercihle açıldığı öne sürüldü.
      Açıklamada, Bolu tüneli ve otoyol geçişinin eksiklikleri şöyle sıralandı:
      ''1- Tünelin üst yapı asfalt işleri kış şartlarında yapılmıştır. Dayanımından ve kalitesinden endişe duymaktayız. Vadi kesimindeki aydınlatma ve sis lambaları, jeneratörle yapılmaktadır. Zira asıl enerji bağlantısı, trafoların olmaması nedeni ile yapılamamıştır.
      3- Tünelin her iki tarafındaki trafo binalarına ana trafolar yerleştirilememiştir. Tünelin içerisindeki enerji trafo merkezi kurulmamıştır.
      4- Tüneldeki aydınlatma, havalandırma, yangın işleri manüel olarak yapılmaktadır. Yangın sistemi henüz çalışmamaktadır. Bolu Belediyesi'nin bir aracı ile olası bir yangına müdahale edebilmesi söz konusudur.
      5- Tünelde kamera sistemi yetersizdir.
      6- Tünele yakın olan viyadüğün tabliye betonu kış şartlarında dökülmüştür. Trafiğe açılan kesimlerde asfalt ve betonarme, tuz dökülmesi sonucu şimdiden bozulmaya başlamıştır.
      Tünel çalışmasına hizmet edecek tünel bakım merkezi inşaatı, henüz yüzde 50 seviyelerindedir.
      8- Tünelin çalışma sistemine hizmet edecek yaklaşık 30 kişilik kadro ve ekipman henüz kurulmamıştır. Diğer bölgelerden ehil olmayan takviye personelle idare edilmektedir.
      Bakım merkezindeki kontrol binası bitmeden hizmete açılmıştır. İç donanımı henüz yapılmamıştır.
      10- Tünel kontrol odası henüz hizmete açılmamıştır.
      Tüneldeki herhangi bir kazaya karşı kurtarma ekibi henüz yoktur.
      12- Otoyoldaki sis lambaları eğreti olarak yol kenarına dikilmiştir. Şimdiden birçok sis lambası direği devrilmiştir.
      13- Otoyolun her iki tarafında canlıların yola çıkmasını önleyen telçit sistemi henüz tamamıyla bitirilmemiştir. Yol açılımından beri birçok hayvan ölmüş ve araçlar zarar görmüştür.
      14- Tünelin diğer tarafı açık olmadığı için acil geçişler de kullanılamamaktadır.
      15- 1998 yılında meydana gelen yağışlar nedeniyle Asur Suyu Deresi'nde önemli taşkınlar meydana gelmiştir. Bu taşkın tehlikesinin her zaman olasılık dahilinde olduğu unutulmamalıdır. Tünelin taşkın tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bilindiği halde dere ıslah çalışmaları yapılmamıştır.
      16- Tünele giriş ve çıkıştaki düşey güvenlik levhaları yerine konmadan otoyol trafiğe açılmıştır. Bütün bu eksiklikler ve yanlışlar gerekli birimler tarafından ifade edilmesine karşın göz ardı edilmiştir.''