Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısına katılan liderler, aile fotoğrafı çekiminin ardından bir araya geldi.
Beşiktaş'taki Four Seasons Oteli'nin bahçesinde, Boğaziçi Köprüsü manzarası önünde çekilen aile fotoğrafında; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari yer aldı.
Zirveye katılan liderler, fotoğraf çekimi sırasında basın mensuplarına el sallayarak poz verdi. Fotoğraf çekiminin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı hakkında konuk cumhurbaşkanlarına bilgi verdiler.
Liderler, fotoğraf çekiminin ardından Atik Paşa Suiti'nde bir araya geldi. Görüşme, kısa süre görüntü alınmasının ardı ndan basın mensuplarına kapalı gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile görüştü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüştü.
İkili görüşme, kısa süre görüntü alınmasının ardından basına kapalı olarak yaklaşık yarım saat sürdü.
ORTAK AÇIKLAMA BASIN MENSUPLARINA YAZILI OLARAK DAĞITILDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin bir araya geldiği Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirvesi'nin sonucunda kabul edilen ortak açıklama basın mensuplarına yazılı olarak dağıtıldı.
Açıklamada, 30 Nisan 2007 tarihinde başlatılan Ankara sürecini daha ileri bir seviyeye taşımak amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla bölgesel ve uluslararası konularda samimi ve verimli görüşmeler gerçekleştirildiği belirtilerek, "İki lider, halklarının paylaştıkları ortak geleceği, ülkelerinin çıkarlarının ortaklığını hatırda tutarak iki kardeş ülke ve demokratik olarak iktidara gelen hükümetler arasında her alanda artan temaslar ve devam eden işbirliğinden memnuniyetlerini ifade etmiş ve aralarındaki siyasi diyaloğun yapılandırılmış ve kapsamlı bir biçimde devam etmesi yönünde taahhütte bulunmuşlardır.
Üç cumhurbaşkanı, hem 2007'de, hem de 30 Ekim 2008 tarihli ortak bildiriye atıfta bulunarak bölgede güvenlik, istikrar ve barış ile ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesine yönelik taaddütlerini yinelemiş. Bölgedeki tüm ülkelerin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliğine saygı gösterilmesi, korunması ve desteklenmesinin yanı sıra diğer devletlerin içişlerine müdahale etmeme ve içişlerine karışmama ilkelerine uyulması gerektiğini tekrar teyit etmiştir" denildi.
Liderlerin, terörle mücadele kapsamında işbirliğinin güçlendirilmesi yönündeki kararlılıklarını dile getirdiklerinin belirtildiği açıklamada, "Afganistan ve Pakistan dışişleri bakanlarının terörle mücadele ve ikili işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla ortak kapsamlı stratejinin geliştirilmesi için ortak bir komisyon kurulması kararını memnuniyetle karşılamış, iki ülke arasında diyalog ve geliştirilmiş işbirliği ve bölgede barışın teşviki için özgün, geleneksel ve kilit süreçler olan barış jirgasına ve mini jirgaya tam destek ve güvenlerini yinelemiş, Afganistan ve Pakistan arasında devam eden, güvenlik ve terörle mücadeleyi de içeren kapsamlı ve yapıcı yakınlaşma süreciyle enerji, madencilik ve diğer sektörlerde de ortak projeler geliştirici girişimlere desteklerini ifade etmişlerdir.
Güvenlik, barış ve kalkınmanın bağlantılı olduğunu dikkate alarak ve sürdürülebilir kalkınmanın, özellikle özel sektörün motive edilmesi ve ticaret ile yatırımın artırılmasının sağlanmasıyla çeşitlendirilmiş yerel üretim
kapasitesinin geliştirilmesine dayandığını akılda tutarak ve küresel mali krizin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda sosyoekonomik kalkınmanın kalıcı istikrarın tesisi için zaruri olduğunun bilincine varılmıştır. Bugünkü toplantıda karara bağlanan ilişik öneriler kabul edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Öneriler şu şekilde sıralandı:
"- Farklı seviyelerde yapılandırılmış ve kapsamlı diyaloğun devam ettirilmesi
- Askeri eğitim dahil olmak üzere üçlü askeri işbirliği
- Terör ve uyuşturucuyla mücadelede geliştirilmiş güvenlik işbirliği
- Enerji projeleri
- Ulaşım koridorları
- Mümkün olan her alanda tamamlayıcılık özelliklerinden faydalanmak suretiyle Afganistan ve Pakistan'da organize sanayi bölgelerinin kurulması
- Eğitim, sağlık ve mesleki eğitim alanlarında çeşitli sosyoekonomik projeler".
Öte yandan, zirve toplantısının sonunda, 2009 yılında başka toplantılar yapılması konusunda mutabakata da varıldığı bildirildi.