FERAMUZ ERDİN
Türkiye’ye bir şeyler mi oldu, yoksa, hep mi böyleydi? Radikal bir yönetim değişikliği ile gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi bir anda siyasi tartışmaların odağına gelivermişti. Siyasi tartışmalar hararetle sürerken öğrencilerin barındığı yurtların durumunun hiç de emniyetli olmadığı görüldü.
Mevcut yönetim muhtemelen deprem güçlendirme çalışması yaptırdığı binalardaki yangın
merdivenlerinin kapatılmasını onaylamıştı ama zaten kurulduğundan beri afet riskleri taşıyan o binalar, bundan on yıllar önceki geçmiş yönetimler tarafından yapılmamış mıydı?
BİNLERCE ÖĞRENCİ RİSK ALTINDA
Sovyet dönemi binalarını andıran yekpare binalarda, her odada ortalama altı öğrencinin kaldığı yurtlardaki küçücük pencereler, bir yangın anında buradan yapılacak bir tahliyeyi imkansız hale getiriyor. Tesisin ana girişindeki nizamiye kapısının yüksekliği ise zaten üstünde merdiveni bulunan bir itfaiye arabasının girişine bile müsaade etmeyecek durumda. Mevcut yenileme inşaatı kapsamında yangın merdivenlerinin yekpare şekilde kapatılması ve zeminde gözle görülür bir acil kaçış kapısı bırakılmaması (muhtemelen) depreme karşı güçlendirilen binaların bir yangın esnasında nasıl tahliye edileceği sorusunu gündeme getirdi.
ÜNİVERSİTEDELERKİ AFET FARKINDALIĞI NE BOYUTTA?
Bilim insanlarının ders verdiği ve yeni bilim insanlarının yetiştiği üniversitelerde her şeyin en iyisini olması beklenir. Buradaki uygulamalar her yönüyle topluma örnek olmalı, ön açmalı ve fikir vermelidir. Tabiri caizse, vizyon yaratmalıdır. Sadece fikir, düşünce veya dünya görüşü olarak değil, bilim yuvalarından her konuda lider olmaları beklenir. Bugün oto sanayi siteleri içinde faaliyet göstermeye çalışan üniversitelerin dahi olduğu düşünüldüğünde, buralardaki afet risklerinin nasıl yönetildiği ayrı bir soru olarak gündeme gelmektedir.
ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ
Beşiktaş Rumelihisarüstü civarında yaşayan vatandaşlar ile yurtlarda barınan öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi yurtlarının afetler karşısındaki savunmasızlığını dile getirerek buralarda barınan öğrencilerin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirttiler.
TÜM ÖĞRENCİ YURTLARI VE OKULLAR DENETLENMELİ
Sadece Boğaziçi Üniversitesi’nin sorunu olmayan afetlere karşı savunmasızlık riskinin kamu veya özel tüm öğrenci yurtları ve okul binaları genelinde belli bir program dahilinde denetlenmesi ve acilen iyileştirilmesi gerekmektedir. Hastaneler de gecikmeksizin bu kapsama alınmalıdır. Bu denetim görevi AFAD liderliğinde konunun uzmanı diğer paydaşlar ile STK’ların da katkı sunacağı şeffaf bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
patronlardunyasi.com