Patronlar



Necla DALAN
 
Bodrum’a yazın geldiğini iki şeyle anlarsınız. Birincisi şarkıcı Fedon denize girdiğinde, ikincisi Maça Kızı’nda lahmacunun fiyatı konuşulmaya başlandığında…

Şaka bir yana gerçekten de Maça Kızı’nda lahmacun fiyatları her zaman olay oluyor. 2012 yılında 50 TL’ye lahmacun satıyor diye eleştiriliyordu bugün 650 TL diye…

Ayla Emiroğlu’nun 1977 yılında kurduğu 16 odalı, paylaşımlı tuvaletli Maça Kızı, bugün Bill Gates’den Kate Moss’a dünyanın en ünlü isimlerinin tatil için tercih ettiği, Michelin yıldızlı lüks bir otel… Zengin turistlerin, milyar dolarlık yat sahiplerinin Bodrum’daki gözde mekanı… Otelin başında Ayla Emiroğlu’nun oğlu Sahir Erozan var. Washington’a okumaya giden ve orada Cities adlı bir restoran-bar kuran, kısa sürede ünlenen Erozan, 2003 yılında Bodrum’a dönüp oteli bugünkü konumuna taşıdı.
 
“YABANCILAR DA İSTİYOR, MENÜDEN ÇIKARMIYORUZ”
 
Geçen hafta TURYİD’in düzenlediği Gastroekonomi Zirvesi’nde Sahir Erozan ile sohbet ettik. Erozan’a şef Aret Sahakyan’ın imzasını taşıyan Michelin yıldızlı Maça Kızı’nın her yaz lahmacunla gündeme gelmesinin nasıl bir his olduğunu sordum. “Lahmacun, Nasreddin Hoca fıkrası gibi, üstümüze kaldı. Enteresan herkes de deniyor. Yabacılar da istiyor. Biz de menüden çıkarmıyoruz. İlk zamanlar ağır geliyordu ama şimdi gülüyorum. Michelin yıldızı aldık, onu bile takdir etmeyen var” yanıtını verdi.
 
“BİZDEN UCUZ TEK YER ATİNA”
 
Sahir Erozan, yüksek fiyatlar konusunda ise “Maça Kızı’na gelen yabancı, dünyanın lüks yerlerinde dolaşıyor. Bizden tek ucuz yer var, Atina… Çünkü lüks yerleri kısıtlı. Güney Fransa, İngiltere, Almanya bizden pahalı. Şu an bütün dünyada yaşam koşulları çığırından çıktı. Bilhassa gelişmiş ülkelerde” dedi.

Maça Kızı’nda otel müşterisinin yüzde 75 yabancı olduğuna da değinen Sahir Erozan, yeme içmede ise yerli ve yabancı müşterinin yarı yarıya olduğunu vurguladı. Bu yazın turizm ve yeme içme sektörleri için zor geçeceğine ilişkin yorumları ise şöyle cevapladı:
“Maalesef durum pek zor. Ama Allah’a şükür işler iyi, biz idare ediyoruz. En zor orta kesim ve Türk müşterisi. Yabancı müşteriyle, ufak artışlarla yürüyor işlerimiz. Elbet stabilize olacak ama iki yıl sürer.”
 
“O KADAR ÇOK YER AÇILIYOR Kİ YETİŞMİŞ ELEMAN BULMAK ZOR”
 
Haftada yedi gün çalıştığını, sabah sekizden gece ikiye kadar çalıştığını kaydeden Erozan, kimsenin bunu görmediğine de dikkat çekti. Bir markanın 46-47 yıldır ayakta kalmasının önemine değinen Erozan, şöyle devam etti:

“400 kişilik bir ekibiz. Bu dönemde kaliteli eleman bulmak çok zor. Daha çok ücret veren olduğunda çalışanların işi bırakması 5 dakika sürüyor. O kadar çok yer açılıyor ki yetişmiş insan en büyük sorun. Çalışanlarınızla empati yapmanız çok önemli. Hepsiyle bir aile gibi ilgilenmeniz gerek. Yoksa durmuyorlar. Biz şefimle 36 yıldır birlikteyiz. 32 yıldır burada olan çalışanım var. 10 yıllık birçok çalışanımız mevcut. Hiçbir çalışanım asgari ücret almıyor. Her türlü maaş artırıyorum yine de yetmiyor.”

patronlardunyasi.com