Sağlık


Hubrecht Enstitüsü'ndeki Bakkers grubundan bilim insanları, zebra balığında bulunan bir proteini kullanarak hasarlı fare kalplerini onarmayı başardılar. 

KALBİN İYİLEŞTİĞİ GÖRÜLDÜ

Araştırmalar, Hmga1 proteininin zebra balığında kalp rejenerasyonu için gerekli olduğunu gösterdi. Ardından farelerde yapılan deneyler, Hmga1 uykuda olan onarım genlerini başarıyla yeniden aktive ederek kalp büyümesi gibi zararlı yan etkiler olmadan kalp iyileşmesini sağladı. 

Kalp yetmezliğiyle mücadele için rejeneratif terapiler geliştirme konusunda umut vaat eden çalışma, Nature Cardiovascular Research'te yayımlandı. 

ZEBRA BALIĞINDAN İNSAN KALBİNE GİDEN YOL 

Kalp krizinden sonra insan kalbi, yenilenemeyen milyonlarca kas hücresini kaybeder ve bu da genellikle kalbin kanı etkili bir şekilde pompalamakta zorlandığını gösteren kalp yetmezliğiyle sonuçlanır. Ancak zebra balığı, kalp kası hücrelerini yeniden büyütme konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahiptir. Kalpleri hasar gördüğünde, 60 gün içinde işlevini tamamen geri kazanabilirler. 

KALP YETMEZLİĞİ ÖNLENEBİLİR 

Çalışmanın baş yazarı Jeroen Bakkers, "Bazı türlerin yaralanmadan sonra kalplerini neden yenileyebildiğini, bazılarının ise neden yenileyemediğini anlamıyoruz. Ancak, zebra balıklarını inceleyerek ve onları diğer türlerle karşılaştırarak, kalp yenilenmesinin mekanizmalarını ortaya çıkarabiliriz. Bu, sonunda insanlarda kalp yetmezliğini önlemek için terapilere yol açabilir." dedi.

patronlardunyasi.com