Sağlık


Nature Communications’da yayınlanan ve New York Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, anılar sadece beyinde birikmiyor. Çalışma, böbrek ve sinir dokusu hücrelerinin nöronlara benzer şekilde öğrendiğini ve hafıza oluşturduğunu gösteriyor. 

YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ İÇİN FIRSAT SUNACAK 

Bilim insanları bu keşif sayesinde gelecekte öğrenme yöntemlerini geliştirme ve hafıza bozukluklarını tedavi etme konusunda yeni fırsatlar yaratabileceğini düşünüyor.  

Çalışmanın baş yazarı New York Üniversitesi'nden Nikolay V. Kukushkin, "Öğrenme ve hafıza genellikle sadece beyin ve beyin hücreleriyle ilişkilendirilir, ancak çalışmamız vücuttaki diğer hücrelerin de öğrenebildiğini ve hafıza oluşturabildiğini gösteriyor.” dedi. 

BEYİN DIŞI HÜCRELERİN DE HAFIZASI AKTİVE OLDU 

Araştırma kapsamında, sinir dokusu ve böbrek dokusundan alınan iki tür hücre, farklı kimyasal sinyal desenlerine maruz bırakılarak öğrenme süreçlerini taklit etti. Bu süreç, beynin yeni bilgi öğrendiği zamanki nörotransmitter desenlerine maruz kalmasına benzerlik gösterdi. Sonuçta, bu beyin dışı hücreler de tıpkı beyin hücrelerinde olduğu gibi "hafıza genini" aktive etti; yani, bilgiyi işleyip hafızada depolamak için gerekli genetik yapıyı açtılar.

VÜCUDUMUZA BEYNİMİZ GİBİ DAVRANMALIYIZ 

Kukushkin. "Bu sonuçlar aynı zamanda, gelecekte vücudumuza beynimiz gibi davranmamız gerekeceğini gösteriyor. Örneğin, pankreasımızın sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak için geçmiş öğünlerimizin örüntüleri hakkında ne hatırladığını düşünün veya bir kanser hücresinin kemoterapi örüntüleri hakkında ne hatırladığını düşünün." dedi.

patronlardunyasi.com