Türk Hava Yolları ile birlikte üç özel şirketin iç hatlardaki bilet ücretlerini 44 Yeni Türk Lirası’na kadar düşürmesi, otobüsle uçak arasındaki fiyat dengesini hava ulaşımı lehine değiştirdi. Havayolu şirketleri devletin vergilerde indirim yapması halinde düşük ücretlerin tüm yıla yayılabileceğini belirtiyor. Otobüs firmaları dertli: “Fiyatları 69 YTL’ye çekmişlerdi, Ramazan’da ‘44 yeni lira’ diyorlar. Ulaştırma Bakanlığı’nın konuya çekidüzen vermesini bekliyoruz.” Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise bazı hatlarda otobüs fiyatının gerisinde kalan uçak tarifelerini incelemeye aldı. İndirim furyasını Zaman’a değerlendiren Genel Müdür Topa Bilgettin Toker, uygulamanın sektöre zarar vermemesi için şirketlerin mali yapılarını yakından takip edeceklerini söyledi. “Bilet fiyatlarında indirime giden şirketlere yazı göndererek, indirimlerin nasıl bir etki yaptığını sorduk.” diyen Toker, sadece rekabet duygusuyla hareket edilmesi halinde sivil havacılığın zarar görebileceğini kaydetti.
Havayolu şirketlerinin açıkladığı Ramazan indirimi kararı, bazı güzergahlarda uçak ve otobüs arasındaki fiyat farkını ortadan kaldırdı. Fly Air, İstanbul-İzmir bilet fiyatlarını Ramazan döneminde 44, Türk Hava Yolları ise 59 YTL’ye kadar indirdi. Aynı güzergahta Varan Turizm 59, Ulusoy 53, Metro Turizm ise 37 yeni liraya yolcu taşıyor. Havayolu şirketlerinin uçuş fiyatlarını 55 YTL’ye kadar çektiği İstanbul-Adana arasında Ulusoy 59, Varan 62, Metro ise 40 yeni lira alıyor.
Firmaların Ramazan ayı münasebetiyle uygulamaya koyduğu indirim, sekiz saati aşan mesafelerde sefer yapan otobüs şirketlerini zor durumda bıraktı. Tüm Otobüsçüler ve İşletmeciler Federasyonu, indirimin sektöre etkisini bugün yönetim kurulu toplantısında masaya yatırıyor.
Havayolu firmalarının Ramazan'da durgunlaşan uçakla seyahati canlandırmak amacıyla yaptıkları kampanya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da yakın takibe alındı. Genel müdürlük, mali açıdan sıkıntılı gördüğü şirketlerin uçuşlarını durdurma kararı aldı. Genel Müdür Topa Bilgetin Toker, indirimler sebebiyle daha sonraki dönemlerde mağduriyetlerin yaşanmaması için mali denetimleri artırdıklarını söyledi. Toker, “İndirim konusunda rekabet devam ederse bu durum Türk sivil havacılığına katkı sağlamaz. Eğer 3-5 koltukta indirim olacaksa o zaman fazla etki yapmaz. Bu yüzden hem teknik hem de mali denetimlerimizi sıklaştırdık.” şeklinde konuştu.
THY ve özel havayolu yetkilileri ise indirimlerin maliyetleri karşılayacak ölçüde yapıldığını savunuyor. THY Genel Müdürü Temel Kotil, talep az olan saatlerde indirimli tarife uyguladıklarını ifade ederek, Ramazan sonrasında bazı hatlarda indirimlerin devam edeceğini söyledi. Kampanyanın rekabet için değil, ticari olarak başlatıldığına dikkat çeken Kotil, “Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın düşüncesi doğrultusunda, herkesin uçması için indirim yapıyoruz. İndirimler de maliyetlerimizi karşılayacak ölçüde oluyor.” dedi. Atlasjet Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Tuncay Doğaner, indirimlerle rekabet etme taraftarı olmadıklarını, kendilerinin sadece THY'nin fiyat politikasını baz aldıklarını kaydetti. Serbest piyasa kurallarına göre belirlenen indirimlerin gayet normal karşılanması gerektiğini ifade eden Doğaner, otobüs işletmelerinin buna tepki göstermemesini istedi. Fly Air'in ticari işlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Bora ise Ramazan'daki yolcu sayısının yüzde 30-40 civarında bir düşüş gösterdiğini ve bilet fiyatlarındaki indirimlerle doluluk oranını artırmaya çalıştıklarını söyledi. Ramazan'dan sonra indirimlerin devam edebileceğini ifade eden Bora, “İndirimler uzun süre devam ederse, özellikle filosunda çok uçak bulunan havayolu şirketleri bundan zararlı çıkacaktır. Devlet vergilerde daha da indirim yapacak olursa, o zaman bu indirimler tüm yıla yayılır.” ifadelerini kullandı. Türkiye