Dünya


Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Sephora ve Dom Pérignon gibi markaların sahibi LVMH’nin İcra Kurulu Başkanı Bernard Arnault, çalışanlarına gönderdiği bir notla belirli yayın organlarından muhabirlerle teması yasakladığı için bazı Fransız medya kuruluşlarının eleştirilerine maruz kaldı. Bu kuruluşlar arasında kendi kontrolündeki yayıncılar da var.

Gazetecilik sendikaları, geçen salı Le Monde gazetesinde açık bir mektup yayınlayarak hedef alınan yayınlarla dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler. Sendikalar Arnault’ya “basının misyonunun şirketlerin ve kurumların resmi iletişimini aktarmak değil bilgi vermek” olduğunu hatırlatarak “Bu da demokrasinin temel direklerinden biridir” dedi.

BÜYÜK YAYINLAR DESTEKLEDİ

Mektup, aralarında Le Monde, Le Figaro ve AFP'nin yanı sıra France Télévision, BFM-TV ve France 24 gibi haber yayıncılarının da bulunduğu bir düzineden fazla büyük yayının gazeteci sendikaları tarafından imzalandı. İmzacıların arasında LVMH’nin sahibi olduğu Les Echos ve Le Parisien de var.
Arnault’nun bugüne dek kendi yayınlarındaki bazı çalışanlar da dahil olmak üzere medya ile zaman zaman gergin bir ilişkisi oldu. Geçen yıl gazetecilerin, milyarderin editoryal bağımsızlıklarını ihlal ederek genel yayın yönetmenlerini görevden aldırdığını iddia etmelerinin ardından Les Echos çalışanlarıyla uzun süren bir çekişme yaşamıştı.

Arnault tartışmalara yol açan son notu 309 milyar euro piyasa değerine sahip grubunun üst düzey yöneticilerine ocakta yollamıştı ancak olay bu ayın başında siyaset ve iş dünyası gazetesi La Lettre tarafından ortaya çıkarıldı.

Söz konusu notta yöneticilerin şu yedi yayın organından gazetecilerle konuşmaları konusunda “mutlak bir yasak” getirdi: La Lettre, Puck, Miss Tweed, L'Informé, Médiapart, Le Canard Enchaîné ve Glitz.paris. Arnault imzalı notta “Vicdansız gazetecilerle ilişkilerin sürdürülmesini, bu kurumlara grup hakkında bilgi veya yorum verilmesini resmen kınıyorum. Bu yasağa uymamak (bu ki bu kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır) ciddi bir ihlal olarak kabul edilecek ve bunun da sonuçları olacaktır” dendi.

LVMH, FT'nin yorum talebine yanıt vermedi. Gazeteci grupları ise çalışanların ifade ve örgütlenme özgürlüğüne vurgu yaptı.

Gazeteciler “Çalışanların sadakat yükümlülüğü, işverenlerinin kendi seçtikleri kişilerle herhangi bir temastan men ederek temel haklarından mahrum bırakmalarına izin veremez” dedi. Ayrıca yasağın “hukuka aykırı bir girişim olduğunu” da eklediler.

Son olay, Fransız gazeteciliğinde patronlar ve çalışanlar arasında yaşanan ilk çatışma değil. Ülkede medya, yayın kuruluşlarını statülerini ve nüfuzları için kullanan milyarderin hakimiyetinde. Gemicilik patronu Rodolphe Saadé’nin sahibi olduğu La Provence gazetesinde çalışan gazeteciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi vurgulamak üzere Marsilya’ya yaptığı ziyareti eleştiren bir baş sayfa nedeniyle genel yayın yönetmenlerinin açığa alınması üzerine geçen mart ayında greve gitmişti. Olayların Saadé’nin sahibi olduğu La Tribune ve BFM gazetelerine de sıçramasının ardından genel yayın yönetmeni görevine dönmüştü. Arnault bu iki gazetenin yanı sıra Radio Classique’in de sahibi ve sağcı TV haber kanalı CNews’i kontrol eden milyarder sanayici Vincent Bolloré’den ünlülerin dedikodu dergisi Paris Match’i satın alma sürecinde. Telekom milyarderi Xavier Niel ise Le Monde’un ana hissedarı.

 

patronlardunyasi.com