Danıştay 13. Dairesi’nin kararının ardından bonozedelere nasıl ödeme yapılacağı konusu gündeme geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, ‘Önce kararı ve ifadeleri görelim, ona göre bakacağız’ derken, değerlendirmeler bu kararın bütün bonozedelere uygulanabilmesi için hükümetin özel bir kararname çıkarması gerektiği yönünde.
EMSAL OLUŞTURUR:
Danıştay’ın BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu’nu (SPK) olayda ‘hizmet kusuru’ bulunduğunu vurgulayarak aldığı kararın, şu aşamada tüm bonozedeleri kapsamayacağına dikkat çekiliyor. Danıştay kararının, bir davacının İmar Bankası’ndan Devlet İç Borçlanma Senedi satın aldığını belgeleyerek zararının tazmin edilmesini istemesi üzerine alındığına dikkat çeken hukukçular, bunun benzer şekilde dava açan diğer bonozedeler için emsal teşkil edeceğini belirtiyor. Yani bu karar, aynı nitelikte Ankara ve İstanbul’daki idare mahkemelerinde açılmış çok sayıda davanın da aynı şekilde karara bağlanmasının önünü açıyor.
KARARNAME ÇIKARSA:
Ancak İmar Bankası’ndan bono almış olmasına ve bunu da belgelemesine karşın dava açmayan bonozedelerin ne olacağı konusun ise tamamen hükümetin bu yönde izleyeceği tutuma bağlanıyor. Konuya yakın çevreler ne BDDK’nın, ne de SPK’nın 750 trilyon lirayı bulacağı söylenen böyle bir parayı ödemesinin mümkün görünmediğini belirtiyor. Bu aşamada dava açan ya da açmayan tüm bonozedeler için tek çözüm yolu, hükümetin tüm bonozedelere ödeme yapılması yönünde karar almasına bağlı. Bunun için de ayrı bir kararname çıkarılması gerekiyor. Ancak böyle bir durum sözkonusu olursa, İmarbankası’nın bonozedelerinin tamamının sorunu çözülmüş olacak.
TEMYİZE GİDİLEBİLİR:
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in kararı görüp, içindeki ifadelere göre bir çalışma yapacaklarını söylediği karar, şu aşamada sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Danıştay tarafından kusurlu bulunan BDDK’nın ve SPK’nın karara itiraz ederek, temyize götürme hakkı da bulunduğuna da dikkat çekilirken, daha önce alınmış diğer kararlar da hatırlatılıyor. Yine açılan davalar sonucu, İmar Bankası’na el konulmadan bir ay önce off-shore’dan ve Hazine bonosundan mevduata geçenlerin zararlarının tazmini yönünde alınmış bir karar bulunuyor. Bu ödemeler de off-shore’dan dönenlerde 510 trilyon, bonodan dönenlerde ise 105 trilyon lirayı buluyor. Bunların ödenmesinde bile hükümetin henüz bir karar almadığını belirten yetkililer, son karara ilişkin çalışmaların da zaman alacağını vurguluyor.
Hürriyet