LUX


KARABURUN YARIMADASI

Kış çiçeği nergisin vatanı

İzmir Körfezi’nin girişinde, yarımadanın en kuzeyinde yer alan Karaburun’un sıcak yaz günlerinde turistle dolup taşan plajları, artık sonbahar yalnızlığına gömülmüş durumda. Ancak denizden içeride, yamaçlara kurulu çok güzel köyler var; belki onlarla vakit geçirmenin zamanıdır şimdi... Doğaya ve tarihe doğru bir yolculuk, bu sonbahar tatilinde, farklı duygulara sürükleyebilir sizi. Sığacık Kalesi’ni dolaşabilir, köy pansiyonlarında kalabilir, Klaros kalıntılarını görebilir, Küçükbahçe’den Çeşme- Ildırı’ya manzaralı bir yolculuk yapabilirsiniz.

Karaburun, bu civarın en güzel koyları ve en temiz denizine sahip olmasıyla ünlü. Adının, toprağının koyu renginden ya da ‘’kara’’ sözcüğünün halk ağzında kuzey anlamında kullanılmasından geldiği tahmin ediliyor. Kendine özgü hurma zeytiniyle son zamanlarda rağbet gören enginarı da ünlü. Ayrıca burada, sayısız şifalı ot ve bitki olduğu da biliniyor. Karaburunlular’ın en çok bel bağladığı geçim kaynağıysa, kokusuyla birlikte, bölgedeki efsanelere konu olan nergis. Bir kış çiçeği olan nergisin, antikçağda bile burada yetiştiği biliniyor.

Seferihisar’a bağlı Gödence Köyü, antik Teos kentinin şarap ve zeytinyağı bölgesiydi. Ayrıca, tiyatronun beşiğiydi ve MÖ 3. yüzyılda ilk kez, İonyalı Aktörler Birliği burada kurulmuştu. Sofralık üzümü dillerden düşmeyen köyde, bir süredir şaraplık üzüm yetiştiriliyor. Bu 110 haneli köyden, zeytinyağı, zeytin, ev şarabı, bal, pekmez, sabun, ev tarhanası, badem satın alabilirsiniz. Seferihisar ise M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanan tarihsel zenginliği bir yana, 375 kilometrekarelik bahçeleri, özellikle ortaçağdan kalma kalesi ve kale duvarları içindeki yerleşimiyle, Ege’nin dikkat çeken bir yöresi.

Seferihisar- Gümüldür kavşağında, sağda, deniz kenarında, Değirmendere’deki Kollophon kentinin limanı olan Notion, solda, iki kilometre içeride ise Didyma ve Delphi’yle birlikte, dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olan Klaros var. Karaburun köyleri arasında, Küçükbahçe diye bir köy var ki; Agro Turizm’in doğduğu yer. Turistler burada, çiftliklerde, ev pansiyonlarında kalıyor, doğayla içiçe ekmek pişiriyor, reçel yapıyor, el işi öğreniyor, ata biniyor, ormanda geziniyor.

NASIL GİDİLİR?

Kocaeli- Yalova- Bursa- Balıkesir- İzmir 560 km. Ankara-Afyon-Uşak-Kula-İzmir 580 km. İzmir- Seferihisar 40 km. İzmir- Karaburun 100 km. Seferihisar- Mordoğan 40 km. Uçak; İzmir Adnan Menderes Havaalanı (0232 445 53 63), Seferihisar’a 55 km., Karaburun’a 115 km. mesafede. Otobüs; İzmir Üçkuyular semt garajından (0232 277 77 57), Seferihisar, Mordoğan- Karaburun dolmuşları kalkıyor.

FOÇA

Gerçek bir balıkçı kasabası

Yüzyıllardır denizci olan bir halkın memleketi Foça. İddiasız ve doğal bir akışı var. Bu tatilinizi gerçek bir balıkçı kasabası görmek için değerlendirmek isterseniz, şimdi en iyi zaman. Foçalılar’ın ataları Phokaialılar’ın kurduğu koloniler arasında en ünlüsü Marsilya. Bu yüzden Marsilya’nın eski liman girişinde şöyle yazıyor: ‘’Oturduğunuz bu şehir, M.Ö. 600 yılında Phokaia’dan gelen denizciler tarafından kurulmuş ve uygarlıkları buradan yayılmıştır.’’

İzmir’in 70 kilometre kuzeybatısında kalan Foça, Akdeniz foklarının da anavatanı sayılıyor. Dünya üzerinde toplam sayıları 350- 400 olan Akdeniz fokları, sadece Türkiye, Yunanistan ve Kuzeybatı Afrika sahillerinde yaşıyor. Foça bir balıkçı kasabası olmasının yanınd