Ekonomi


Necla DALAN

Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES for Europe), Avrupa’nın en büyük gençlik örgütü ve 45 yaş altı 10 bine yakın girişimciyi temsil ediyor. YES for Europe’un başkanlığını ise Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım yürütüyor. Geçtiğimiz hafta 9 ülkeden genç iş insanını buluşturan YES for Europe’un Avrupa Genç Girişimciler Konferansı (EYEC) Gürkan Yıldırım’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bükreş’te “Girişimcilik Yoluyla AB'deki Gençlerin Geleceğini Şekillendirmek” temasıyla yapılan konferansın konuşmacıları arasında Romanya Eski Başbakanı Victor Ponta, Romanya Enerji Bakanı Sebastian Ioan Burduja ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Eski Bakanı ve Avrupa Birliği Genç Girişimciler Organizasyonu (JEUNE) Onursal Başkanı Florin Jianu de yer alırken Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan da genç iş insanlarına destek verdi. 

“DİYALOG VE İŞ BİRLİĞİNİ TEŞVİK ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

TÜGİAD ve YES for Europe Başkanı Gürkan Yıldırım, konferansın açılış konuşmasında Avrupa'nın karşılaştığı çok yönlü zorluklar ve fırsatlara yönelik yenilikçi çözümler üzerinde diyalog ve iş birliğini teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi. Yıldırım, “Bu konferans YES üyeleri, G20 Genç Girişimciler İttifakı üyeleri, JEUNE temsilcileri, önde gelen siyasi figürler, başbakan ve bakanlar ile önde gelen iş insanları gibi çeşitli katılımcılar arasında anlamlı bağlantılar kurulmasını sağlamak üzere tasarlandı. Bu ağ oluşturma fırsatları, katılımcıların ortaklıklar kurmasına ve deneyimlerini paylaşmasına olanak tanıyacak, nihayetinde girişimcilik yolculuklarını zenginleştirecektir. Fikirlerin gelişebileceği canlı bir ekosistem yaratmayı ve konferansın ötesine uzanan ilişkiler geliştirmeyi hedefleyen toplantı, Avrupa genelinde öngörülü genç zihinleri bir araya getiren öncü bir etkinlik oldu” diye konuştu. 

“AVRUPA EKONOMİSİNE 200 MİLYAR EURODAN FAZLA KATKI SAĞLIYORLAR”

18-34 yaş aralığındaki 6 milyonu aşkın genç girişimcinin Avrupa ekonomisine 200 milyar eurodan fazla katkı sağladığına değinen Gürkan Yıldırım, AB genelinde yeni açılan işyerlerinin yüzde 20’sinin ise genç girişimciler tarafından hayata geçirildiğine dikkat çekti. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Genç girişimciler, sadece kendi yerel toplumlarında değil tüm ulusal ekonomilerde dönüştürücü bir etkiyi yansıtıyor. Genç girişimcilerin katkısı sadece istihdam yaratmak için değil iklim değişikliğinden dijital dönüşüme kadar çağımızın en önemli sorunlarından bazılarının çözümü için de kritik önem taşıyor. Teknoloji ve inovasyon genç girişimciler için önemli sektörler olarak öne çıkıyor. Örneğin Avrupa’da yapay zeka pazarının yıllık yüzde 40’ın üzerinde büyüyerek 2030 yılına kadar 50 milyar euroya ulaşması bekleniyor. Genç girişimciler sürdürülebilirlik ve yeşil işlerde de ön saflarda yer alıyor. 2023 yılında çevresel, sosyal ve kurumsal girişimlere odaklanan Avrupalı yeni girişimlere yapılan yatırımların 18 milyar euroya ulaşması, genç kurucuların sadece kar peşinde koşmadıklarını, Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma yönündeki hedefiyle uyumlu işler kurduklarını gösteriyor. Genç girişimciler Avrupa’nın küresel rekabet gücünün artırılmasında önemli bir nol oynamaktadır ve geleceğe baktığımızda genç girişimcilerin Avrupa’nın ekonomik dönüşümünün arkasındaki itici güç olmaya devam edeceği açıktır.”

GİRİŞİMCİLİĞİ ŞEKİLLENDİREN TRENDLER KONUŞULDU

Öte yandan konferans çerçevesinde düzenlenen Avrupa Girişimciliğini Şekillendiren Trendler başlıklı panelde, Avrupa girişimciliği, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve çeşitlilik gibi konular konuşuldu. Panelde, İtalya Giovani Imprenditori Confindustria Başkan Yardımcısı Alessandro Somaschini, İspanya CEAJE'den YES for Europe Başkan Yardımcısı Ruben Sans Solsona, TÜGİAD Üyesi ve Map Global Technology'nin Kurucusu Murat Günenç birer konuşma yaptı. 

Sürdürülebilirlik Enerji Yolunda Yenilenebilirlik başlıklı ikinci panelde, yenilenebilir enerji aracılığıyla sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, kaynak tükenmesi ve enerji güvensizliği gibi çok yönlü zorluklar ele alındı. Romanya Enerji Bakanı Sebastian Ioan Burduja’nın açılış konuşmasını yaptığı panelde, Monsson'da Birleşme ve İdare Başkanı Sebastian Enache, Politikacı ve Avukat Bogdan Tohaneanu birer konuşma gerçekleştirdi.  

Genç Girişimcilere Sürdürülebilir İşletmeler İçin Lider Tavsiyeleri başlıklı üçüncü panelde ise genç girişimcilerin sürdürülebilirliği teşvik etmesi ve deneyimli liderlerin onlara yenilik ve uzun vadeli hedefler konusunda rehberlik etmesi ele alındı. Gusto Mısır Cipsleri (Pufuleti) Genel Müdürü Eliodor Apostolescu, Tuca Zbarcea & Asociatii Kurucu Ortağı Robert Roșu, Citizen Entrepreneurs Başkanı Areeba Rehman birer konuşma yaptı.

patronlardunyasi.com