Tekstil


HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖR KURULU RAPORU


HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1 - Maliyet Faktörlerindeki Gelişmeler ve İstihdam Sorunu

Sektörün toplam maliyetleri içerisinde işgücü ve hammadde maliyetinin payı  % 84 düzeyindedir. Firmalarımızın %90’nından fazlası uluslararası pazarlarda fiyatla rekabet ettiğinden, maliyet faktörleri ve döviz kurlarında olumsuz gelişmeler sektörün rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir.

Hazırgiyim Maliyet Bileşenleri Türkiye Ortalaması
Maliyet Kalemleri Dokuma Hazırgiyim Türkiye Ortalaması Örme Hazırgiyim Türkiye Ortalaması Çorap Türkiye Ortalaması TÜRKİYE ORTALAMASI
Ana Hammadde  (%) 43 44 55 47
Tali Hammadde ve Aksesuar (%) 12 11 5 10
Direkt İşçilik (%) 29 30 21 27
Finansman ve Amortisman Giderleri (%) 4 6 8 6
Diğer Maliyet Unsurları (%) 12 9 11 10
TOPLAM   (%) 100 100 100 100
Kaynak: İTKİB

Hazırgiyim sektörünün en büyük sorunu istihdam üzerindeki kamu yüküdür.
Rakiplerine göre 2.5 kat daha fazla olan bu yük diğer sektörlere göre hazırgiyim sektörünü çok daha fazla olumsuz etkilemektedir. Çünkü ürün maliyetindeki işçilik payı yukardaki tabloda da görüldüğü gibi hazırgiyim sektöründe diğer sektörlere göre minimum 2.7 kat daha fazladır.
Sonuç itibariyle dünya ortalamalarına göre ülkemizde istihdam üzerindeki 2.5 kat daha fazla olan kamu yükünü hazırgiyim sektörü diğer sektörlere göre 2.7 kat daha fazla sırtında taşımaktadır.
Bu nedenle 50 milyon dolar’ın üzerinde ihracat yapan bir çok firmamız üretimlerini rekabet avantajlarını kaybetmemek için Romanya, Bulgaristan, Mısır, Ürdün, Moldovya ve Özbekistan’a taşımışlardır. (gerektiği taktirde bu firmalarımızın isimleri sunulabilir). Ve bir çok firmamız da taşınma hazırlığı içindedir.
Ayrıca şu anda ücretsiz izin vererek üretimine ara veren bir çok firmalarımız da mevcuttur.

Çözüm Önerileri Çözüm Beklenen Kurumlar
1) 1) Çalışanın işverene maliyeti içinde istihdam vergilerinin payı %43 düzeyinden OECD ülkeleri ortalaması olan %20’ler düzeyine çekilmelidir.

Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

2) İşgücü ücretlerinin aşırı artış göstermesinin önüne geçilmelidir.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sendikalar
3) 3) Bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmelidir. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

2 - Maliyet Faktörlerindeki Gelişmeler ve Döviz Kurları Sorunu

2002 yılı sonlarından itibaren TL aşırı değerlenmeye başlamıştır. Buna karşılık hammadde fiyatları ve işçilik ücretleri devamlı artmıştır. Bu dengesizliğin en iyi tasviri olan döviz kurları endeksi, hammadde fiyatları endeksi ve işgücü ücretleri endekslerini arasındaki uyumsuzluğu aşağıdaki grafikten görmek mümkündür.

Özetle, döviz kurları az artarken, hatta son yıllarda düşerken, hammadde fiyatları ve işgücü ücretleri (asgari ücret) geçmiş yılların alışkanlığı olan artış trendini sürdürmüştür.

Son 3 yılda ki gelişmelere bakarsak TL’nin aşırı değerlenmesine rağmen girdi maliyetleri TL bazında son 3 yılda %50 artmıştır. TL’nin aşırı değerlenmesiyle birlikte maliyetlerin TL bazında düşmesi gerekirken maliyetler TL bazınd