1980'li yılların başında moda oldular. Banker Bako, Banker Kral, Banker Bahar, Banker Selban gibi isimlerle ünlenip vatandaşların parasına göz diktiler. 8 ilde 272 bankerin tasfiye işlemleri aradan 25 yıl geçtikten sonra bitti ve bu Resmi Gazete'de de duyuruldu. Türkiye banker vakasını resmen kapadı
Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu 8 ilde, 272 bankerin tasfiye işlemleri tamamlandı.
Resmi Gazete'de yer alan duyuruya göre, 1980'lerin başlarında esen banker fırtınası ve ardından gelen banker skandalı ile ilgili tasfiye işlemleri büyük ölçüde tamamlandı.
Ankara, İzmir, Mersin, Antalya, Rize ve Zonguldak'ta 35 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile tasfiyeye tabi tutulan ve tüm borçları ödenerek tasfiyeleri kapatılan banker sayısı 232 olarak belirlendi.
Bu bankerler arasında Dursun Aktürk, Kent Bankerlik, Banker Kral, Banker Bahar, Banker Kervan, Banker Nihat, Banker Selban gibi isimler de yer aldı. Yine aynı düzenleme uyarınca istanbul ve Kocaeli'de de 40 bankerin tasfiyesi gerçekleştirildi. Bu iki ilde tasfiyeye tabi tutulan ve tüm borçları ödenerek tasfiyeleri kapatılan bankerler arasında da, Banker Bako, Cengiz Ticaret, Akman, Batur Ticaret, İlpar Borsa, Şehirlioğlu Ticaret ve Yılmaz Özyalçın gibi kişi ve kuruluşlar dikkat çekti.
Bankerlik vakası resmen bitse de vatandaşların ve bankaların bankerler yüzünden ne kadar zarar ettiği tam olarak bilinmiyor. Bu konuyla ilgili veriye ulaşmak mümkün görünmezken, dönemin bankerlik faciasını inceleyen uzmanlar bugünkü kurlarla yaklaşık 4.5-5 milyar dolarlık bir bataktan söz ediyorlar. Tasfiye ile bu borcun ne kadarının hak sahiplerine geri ödendiği ise tam olarak bilinmiyor.
Banker Bako kredi çekerken imza yerine papatyaresmi çiziyordu
Banker Bako lakaplı Baki Cengiz Aygün, 1980'li yılların başında furya olarak gündeme gelen bankerlerin Kastelli ile birlikte belki de en ünlüsüydü. 1980'lerde Aygün devlet bankalarından geri ödememek üzere kredi almaya başladı. Aygün, daha da ileri giderek, çektiği krediler karşılığında imza atmak yerine papatyalar çizerek dalga geçmeye bile başlamıştı. Aygün, bu döneminde tutuklandı ve 3 yıl hapis yattı. 1992 yılında paravan şirketleri için Emlakbank'ın Silivri Şubesi'nden 152 milyar lira, Kadıköy Altıyol Şubesi'nden de 160 milyar lira çekti. (Bugünkü kurla 65 milyon dolar) Çektiği paraları şahsi harcamaları için kullanan Aygün'e birçok dava açıldı. Emlakbank Kartal Şubesi'nden çektiği krediyi ödemediği gerekçesiyle 22 Ocak 1994'te tekrar tutuklandı. Bu davadan tahliye kararı çıkan Aygün, zorla senet aldığı gerekçesiyle 1996 Nisan'ında yeniden cezaevine girdi. Aygün'e, tutuklu olduğu dönemde devam eden davalarından biri nedeniyle 18 yıl hapis cezası verildi. Ancak şaşırtıcı bir şekilde cezaevinden salıverildi.
vatan