Patronlar


Almanya'da, 'küresel kriz hırslı erkek yöneticiler yüzünden çıktı' iddiası tartışma yarattı. Bir kadın ekonomi uzmanı, 'Eğer kadınlar bankaları yönetseydi kriz yaşanmazdı' deyince kıyamet koptu!

Küresel ekonomik krizin Avrupa'da en çok etkilediği ülkelerin başında gelen Almanya'da, 'Banka yöneticileri kadın olsaydı kriz yaşanmazdı. Yüzyılın krizi erkek CEO'lar yüzünden çıktı' sözleri gündeme damgasını vurdu. Alman Der Spiegel dergisine konuşan ülkenin önde gelen ekonomi uzmanlarından Monika Schulz-Strelow, 'Kadın yöneticiler kredi dağıtma, kredi verme ve parayı yönetme konusunda erkek yöneticilerden çok daha iyi olduğu bir gerçek.

Bu yüzden kredi batağına saplanan bankaların  CEO'ları erkek değil de kadın olsaydı bu kriz patlamazdı ya da en azından bu boyutlara gelmezdi. Erkek CEO'lar kredi verme konusunda marjinal riskler aldılar. Kadınlar böyle bir şeyi yapmazdı. Dünyanın geleceği açısından bundan böyle banka yöneticileri ve CEO'ların kadınlardan seçilmesi gerek. Fazla geç olmadan da kriz yönetimi kadınlara bırakılmalı' açıklamasında bulundu.

ERKEK HEMEN OTOMOBİL ALIR

Krizden dolayı iflasın eşiğine gelen İzlanda'da batan iki bankanın iki erkek
CEO'sunun görevden alınarak yerine iki kadın CEO'nun atanmasının tesadüf olmadığını belirten Schulz-Strelow şöyle devam etti: 'Bilimsel araştırmalar kadınların iş dünyasında daha az risk aldığını gösteriyor. Örnek verecek olursak yeni bir iş kuran bir kadın kendine hemen lüks bir otomobil almaz. İlk olarak işlerin yoluna girmesini bekler, çalışanların maaşı ve masrafların dönmesini sağlar. Bu yüzden kadın yöneticiler kriz yönetiminde çok önemli bir rol oynayacaktır. Mutlaka kadınlara daha büyük roller verilmeli.'

***

İzlanda'da batan iki dev banka kadın CEO'larla düzlüge çıkıyor
KÜRESEL mali kriz yüzünden iflas etmenin kıyısından dönen İzlanda'da ilk iş olarak, batan iki devlet bankasının erkek CEO'ları görevden alınarak yerine iki kadın CEO atanmıştı. Genç, iyi eğitimli ve hırslı erkek yöneticileriyle agresif büyüme gösteren Landsbanki ve Glitnir yaşanan son mali krizde üstlendikleri borçların altından kalkamayarak tepetaklak oldular. İsimleri New Landsbanki ve New Glitnir olarak değiştirilen iki devlet bankasının CEO'su olarak başarılı iki kadın CEO atandı. Elin Sigfusdottir New Landsbanki'nin, Birna Einarsdottir'e de New Glitnir bankasının yönetimi emanet edildi. Diğer bankaların üst yönetimine de çeşitli kadın yöneticiler atandı.

Türkiye'de 4 bankanın üst yönetimi kadınlara emanet

DÜNYA, 'bankaları kadınlar yönetse ekonomik kriz çıkıp çıkmayacağı' konusunu tartışadursun, Türkiye bu konuda bir adım önde. Türkiye'nin önde gelen dört bankasının genel müdürlük koltuğu kadınlara emanet. Üstelik bunlardan birisi de çok uluslu bankalardan birine ait: HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika. 15 Eylül 1993 yılında HSBC Türkiye'nin genel müdürü olarak atanan ve bankada 15. yılını dolduran Antika, Türk bankacılık tarihinde en uzun süre genel müdürlük yapan isimler arasında. Antika, finans sektöründe en güçlü yöneticiler arasında gösteriliyor.

Sektörde 20 yıllık deneyime sahip olan Meriç Uluşahin de Şekerbank Genel Müdürlük koltuğundaki birinci yılını doldurmak üzere. 2002 yılından beri Tekstilbank'ın genel güdürlüğünü yapan Çim Güzelaydınlı ise, Tekstilbank'ı butik bankacılıkta öne çıkartarak müşteri portföyünü genişletti. Kadın genel müdürler kervanına son katılan ise NurolBank Genel Müdürü Pınar Cengiz oldu. Genel müdürlüğün yanı sıra üst yönetimde de çok sayıda kadın yöneticiye rastlamak mümkün. Hülya Altay, Nazan Somer, Demet Cimilli, Mine Könüman, Özlem Cinemre, Didem Gordon ilk akla gelenler...

Çalışanlarımızın yüzde 50'si kadın

HSBC Genel Müdürü Piraye Antika: Türkiye'de finans sektörüne bakarsanız kadın çalışan oranının  yüzde 50-55 arasında olduğunu görürsünüz. HSBC'deki yapı da farklı değil. HSBC Türkiye olarak  7 bin çalışanımızın 3 bin 870'ini kadınlar oluşturuyor. Üst yönetimlerde  genel müdür yardımcıları dahil kadın çalışan oranını dünyayla kıyaslarsak muhtemelen  Türkiye hayli yükseklerde yer alır. Bankacılık Türk iş hayatında kadınlara geniş  imkanlar verebilen sektörlerden biri. Kadınların, mutlaka genel müdür olmaları  gerekmiyor. Üst yönetim ekiplerinde hemen her bankada yeralıyorlar. Açıkçası, kadın genel müdür olarak anılmak pek ilgimi çekmez  ancak kadınların bu sektörde, özellikle ülkemizde, çok başarılı oldukları inancındayım.

Cinsiyet önemli değil

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin: Başarılı yönetim, profesyonellik ve beraberinde deneyim gerektirir. Dolayısıyla yönetimde cinsiyetin, başarıyı belirleyen bir faktör olduğu görüşüne katılmıyorum. Yönetim kadrolarında bilgi birikimini ve tecrübeyi harmanlamış, bu yapıyı yönetim süreçlerine de uygulamayı başarmış olmak  hem olağan zamanlarda hem de kriz dönemlerinde yönetim için esastır.

Kadınlar empati kurarak çalışıyor

NurolBank Genel Müdürü Pınar Cengiz: Türk bankacılığında kadın çalışan ile erkek çalışan sayısı neredeyse eşit.  Kadın banka CEO oranı ise yüzde 16. Kadın CEO oranının artmasını ben de bekliyorum. Krizin erkek  yöneticilere mal edilmesini doğru bulmuyorum ancak kadınların çoğunlukla daha temkinli olduğunu, talimat yağdırarak değil işi anlatıp empati kurarak çalıştıklarını ve bunun da bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

Sertaç Akdoğan/Akşam