Borsa


Dünyanın en büyük şekerleme, çikolata ve gıda üreticilerinin tedarikçisi olan Balsu Gıda, halka açılıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 yılı üretimden satışlar verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 218’inci sanayi şirketi konumunda yer alan şirketin halka arzı, 12, 13, 14 Şubat tarihlerinde BALSU koduyla “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemi ile gerçekleşecek. Ziraat Yatırım ve İnfo Yatırım liderliğinde gerçekleşecek halka arz sonrası şirketin halka açıklık oranının yüzde 25 olması öngörülüyor.

Halka arzda, pay başına satış fiyatı 17,57 TL olarak belirlendi. Halka arzda 112 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artışı, 166 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı yoluyla olmak suretiyle toplam 278 milyon TL nominal değerli paylar satışa sunulacak. 

HALKA ARZ GELİRİNİN YÜZDE 40’I YATIRIMA

Halka arz sonrası şirketin sermayesi 1 milyar TL’den 1 milyar 112 milyon TL’ye çıkarılmış olacak. Şirket paylarının, Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Pazar’da işlem görmesi öngörülüyor. Halka arz büyüklüğünün 4 milyar 884 milyon 460 bin TL hedefleniyor. Halka arz gelirinin yüzde 40'ı halen devam etmekte olan yurt içi ve yurt dışı yatırımlarına ek kaynak ve yurt içi yeni yatırımlara kaynak sağlamak, yüzde 30'u işletme sermayesinin güçlendirilmesi, yüzde 30'u öz sermayenin kuvvetlendirilmesi ve karlılığın artırılmasını sağlamak için değerlendirilecek.

“ŞİLİ’DE FINDIK KIRMA VE İŞLEME TESİSİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Halka arzı şirketin kurumsallaşması açısından stratejik bir adım olarak değerlendiren Balsu Gıda CEO’su Ahmet Bilge Anbarlılar, “Halka arz aynı zamanda şirketimize değer katacak yatırım fırsatlarını hayata geçirmemizi sağlayarak küresel ölçekteki konumumuzu daha da güçlendirecektir. 2025 yılında fındık kabuğundan aktif karbon üretimi başta olmak üzere yurt içinde kapasite artırımına yönelik yatırımlarımız olacak. Yurt dışında ise Şili’de fındık kırma ve işleme tesisi kurmayı hedefliyoruz” dedi.

FINDIK KABUĞUNDAN AKTİF KARBON ÜRETECEK

Hayata geçirecekleri yeni yatırımları da anlatan Anbarlılar, planlanan ve halen devam eden projelere ilişkin şu bilgileri aktardı: 

“2027 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 3,1 milyar TL’ye ulaşması beklenen yatırımlar için 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla yaklaşık 490 milyon TL tutarında harcama gerçekleştirdik. En önemli yatırımımız; Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması açısından stratejik öneme sahip olan aktif karbon üretimi projemiz olacak. TÜİK verilerine göre ülkemizde aktif karbon halen yüzde 99 oranında ithal ediliyor ve 2023 yılı itibarıyla ülkemizde yıllık 17 bin ton mertebesinde ithal edilen aktif karbon ürünleri, su arıtma, hava filtreleme, yiyecek ve içecek üretimi, gaz, maden, ilaç endüstrileri ve savunma sanayii gibi sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılıyor ve önümüzdeki dönemde kullanım alanlarının artması bekleniyor. Balsu Gıda olarak biz de toplamda 22 bin metrekare alanda inşaatı devam eden fabrikamızda Haziran 2025 itibarıyla fındık kabuğundan aktif karbon üretimine başlamayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra ürün ve depolama kapasite artırımına yönelik yatırımlarımız olacak. Yurt dışında ise Şili’de fındık kırma ve işleme tesisi kurmayı hedefliyoruz.”

Şirketin finansal sonuçları hakkında da bilgi veren Anbarlılar, “Öz kaynaklarımızın büyüklüğü 30 Eylül 2024 itibarıyla 1 milyar 967 milyon TL olarak gerçekleşirken, 2023 yılında satış hacmimizi (iç fındık karşılığı) 40 milyon kg, satış hasılatını ise 10 milyar TL üstünde gerçekleştirmeyi başardık. 2024 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 2023 yılının aynı dönemine göre satış hacmini yüzde 64 ve net satış tutarını ise yüzde 91 oranında artırdık. 30 Eylül 2023 tarihinde 458 milyon TL olan brüt karımız, 30 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 177,4 artışla 1 milyar 271 milyon TL olarak gerçekleşti. En büyük ihracat pazarımız Batı Avrupa olup geçen yılın ilk 9 aylık dönemi itibarıyla 122,5 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettik” diye konuştu.

patronlardunyasi.com