TBMM Sanayi,Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un itirazı üzerine Tüketicinin Korunması, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları ve Maden Kanununda değişiklik öngören kanun teklifleri, alt komisyona sevk edildi.
Bakan Coşkun, milletvekillerinin, kendilerinin görüşünü almadan kanun teklifi vermesini eleştirdi. Komisyon ilk olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Gülsen Topuz ve Konya Milletvekili Özkan Öksüz tarafından ayrı ayrı verilen ve mağazaların indirim kampanyalarında tüketici lehine sınırlamalar getiren kanun teklifini ele aldı.
Teklif üzerinde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Gülseren Topuz'un, teklifini Bakanlığa gönderdiğini, ancak Özkan Öksüz'ün teklifinden haberdar olmadıklarını söyledi. Coşkun, ''Son günlerde milletvekili arkadaşlarda bir alışkanlık oluştu; ilgili bakana sormadan kanun teklifi veriyorlar. Kapımız kendilerine açık, gelsinler konuşalım'' dedi. Mağazaların, yanıltıcı indirim, zararına satış gibi kampanyalarının önlenmesi gerektiğini anlatan Bakan Coşkun, aynı şeyin halk pazarlarında da geçerli olması gerektiğini söyledi.
Coşkun, ''1980'e kadar indirim kampanyalarında odaların izni gerekiyordu. Liberallik adına bunu kaldırdılar'' diye konuştu. Bakan Coşkun'un sözleri üzerine AK Parti'li Öksüz, Bakan Coşkun'dan özür dileyerek, ''Haklısınız sizden görüş istemem gerekirdi'' dedi. Bakan Ali Coşkun'un isteğiyle teklif, alt komisyona sevk edildi.
''BİZDEN GÖRÜŞ ALMIYORLAR''
Komisyon daha sonra AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan'ın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun bazı gelirlerinin birlik ve odalara aktarılmasını öngören kanun teklifini görüştü. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, son günlerde aceleyle yapılan kanuni düzenlemelerin ya Anayasa Mahkemesinden döndüğünü ya da Cumhurbaşkanı tarafından iade edildiğini, bunun da bir takım suni gerginliklere yol açtığını söyledi.
Yasaların, bir devletin yüz akı olduğunu ifade eden Bakan Coşkun, ''Yasaların, ana dilde iyi hazırlanmış metinler olması gerekir. Son dönemde bazı kanunlar hazırlanırken, Türkçe kurallarına ve kanun tekniğine uyulmuyor'' diye konuştu. Bakanlığın bir yasa tasarısı hazırlarken, sivil toplum kuruluşları ile ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş aldığını, daha sonra Başbakanlığa gönderdiğini anlatan Bakan Coşkun, bütün bu sürecin ardından, bir tasarının Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra Meclise geldiğini hatırlattı.
Milletvekilerinin hazırladıkları bu kanun teklifinde, ilgili yerlerin görüşünün alınmadığına dikkati çeken Coşkun, ''Ben kendi partilerinin bakanıyım, bu iktidarın bakanıyım ama gelip bizden görüş almıyorlar. Bu kanun teklifi aceleye getirilmiş. Ya görüşmesi ertelensin ya da alt komisyona sevk edilsin'' diye konuştu. İyi hazırlanmamış tekliflerin TBMM Genel Kurulunda gereksiz tartışmalara yol açtığını ifade eden Bakan Coşkun, ''Parti disiplini ve iktidar disiplini açısından zamana ihtiyacımız var, bu teklifi görüşmeyelim'' dedi. Komisyon Başkanı Soner Aksoy, milletvekillerinin verdiği kanun tekliflerinin Meclis Kanunlar ve Kararlar Dairesi tarafından hukuka uygunluğunun incelendiğini belirterek, ''Milletvekilleri kanun teklifi vermek için herhangi bir yerden izin almak zorunda değillerdir'' diye konuştu.
Bunun üzerine Bakan Coşkun, konuşmasıyla hukuki durumu değil, teamülleri gündeme getirdiğini belirterek, ''Bize görüş sormaları hukuki bir zorunluluk değil ancak teamüller bunu gerektiriyor. Çünkü sorumluluk bana ait'' dedi. Teklifin gerekçesinde yanlış rakamlar bulunduğunu ifade eden Bakan Coşkun, esnaf sayısının 4 milyon değil, 2 milyon olduğunu ifade etti. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, kanun teklifinin bir ''intikam'' teklifi olduğunu ileri sürerek, ''TESK Başkanı Derviş Günday, CHP'nin Esnaf Kurultayına katıldığı için cezalandırılmak isteniyor'' dedi. Görüşmelerden sonra kanun teklifi alt komisyona gönderildi.
MADEN KANUNU
AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in kum, çakıl ve taş ocaklarına ruhsat verme yetkisinin il özel idarelerine devredilmesine ilişkin kanun teklifi de tartışmalara yol açtı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Maden Kanunu ile uygulamadaki sorunları çözmeye çalıştıklarını belirterek, bu konuda yeni bir kanun teklifine ihtiyaç bulunmadığını söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Çelik, Maden İşleri Genel Müdürlüğünün, Maden Kanununun 10 maddesinin değiştirilmesi için kendilerine taslak gönderdiğini bildirerek, ''(Bu kanun kusursuzdur, problem yoktur) demek mümkün mü? Bütün milletvekilleri, bu konudaki sorunları dile getiriyor'' diye konuştu. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, teklife karşı çıkarak, teklifin yasalaşması durumunda sorunların daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir duruma geleceğini söyledi. Görüşmelerden sonra kanun teklifinin alt komisyona gönderilmesi benimsendi. Komisyon, ''tali komisyon'' sıfatıyla ele aldığı, Çocukların Uçucu ve Çözücü Maddelerin Zararlarından Korunmasına İlişkin Kanun Teklifini kabul etti. Teklif, uçucu ve çözücü maddelerin çocuklara ulaşmasının engellenmesi için üretim aşamasında bir takım tedbirler alınmasını zorunlu kılıyor.