Son dönemlerde yapılan denetimlerde ortaya çıkan tablo Türk insanının adeta gıda ve kozmetik terörü ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.
Önce kozmetik sektöründen başlayalım.
Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı içinde yaptığı denetimlerde çıkan sonuçlar da tehlikenin boyutu şöyle sergilendi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2024 yılı Temmuz-Eylül döneminde denetlediği 162 kozmetik üründen 110’unu uygunsuz buldu.
Bu uygunsuzluklar nedeniyle toplam 381 bin 250 lira idari para cezası kesildi. El dezenfektanları ve antibakteriyel sıvı sabunlar gibi biyosidal ürünler üzerinde de denetimler yapan Kurum, özellikle ruhsatsız ve merdiven altı üretilen ürünleri hedef aldı. Denetimlerde 27 üründen 9’u sağlık riski taşıyan, 14’ü uygunsuz ve 5’i teknik düzenlemeye aykırı olarak belirlendi. Bu ürünler piyasadan çekilerek imha edilirken toplam 1 milyon 156 bin 50 lira idari para cezası uygulandı.
İNTERNETTEN ALMAYIN
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, insan sağlığı ile oynayanlara karşı daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini vurgulayarak ağır cezalar uygulanması gerektiğini belirtti. Saydan, şunları söyledi:
“Kişisel bakım ve kozmetik ürünleri internetten almayın. Sağlık risklerinden korunmak için eczaneler, en güvenli ve doğru adrestir. İnternette satılan birçok kalitesiz ve sahte ürün, tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor. Ünlü kozmetik markaların sahteleri internet ortamında kolayca bulunabiliyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı’nın kozmetik ürünlerin tanıtım ve satışına yönelik denetimlerini, özellikle internet üzerindeki kontrolleri artırması büyük önem taşıyor. Üretim yerlerinde, internet, televizyon ve radyo gibi tüm mecralarda yapılan denetimlerin kararlılıkla devam etmesi ve eczane dışında satılan bu ürünlerin kontrol altına alınması kamu sağlığını korumak için kritik önem taşıyor.”
HAYATİ RİSK TAŞIYOR
Çikolatadan meyve suyuna, baldan bonbon şekere kadar tam 17 farklı üründe, iktidarsızlık ve cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde kullanılan 'Sildenafil' ve 'Tadalafil' adlı etken maddelerin kullanıldığı ortaya çıktı. Bu maddelerin reçetesiz kullanımı hayati risk oluşturuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim'de açıkladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinden her geçen gün yeni detaylar ortaya çıkıyor. Bu ürünlerde tespit edilen ilaç etken maddesinin satışı yasak olan 'sildenafil' ve 'tadalafil' olduğu belirtildi. İktidarsızlık ve cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde doktor kontrolünde reçeteyle alınabiliyor ve öncesinde ilaç raporu çıkarılması gerekiyor.
ÖLÜME BİLE YOL AÇIYOR
Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku güçlüğü, nefes darlığında artma, görmede bulanıklaşma, mide yanması, yüzde aşırı kızarıklık, burun akıntısı, burun kanaması ve ışığa karşı hassasiyet gibi rahatsızlıklara yol açan 'sildenafil', yüksek dozda alındığında inmelere ve hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Tehlikeli görülen 'sildenafil' ve 'tadalafil' ilaç etken maddesinin listedeki bitkisel karışımlı çikolata, ginsengli bonbon şeker ve şokolat, bitki suyu katkılı enerji içecekleri, 150 ve 250 ml bazı enerji içecekleri, epimedyumlu ginsengli fındıklı cezeryede bulunduğu belirtildi. İlaç etken maddesinin Küçükçekmece'deki bir işletme 15 gr şase formunda bir balın içinde dahi çıktığı kaydedilirken, efervesan tablet, padişah macunu, mesir macunu, bitkisel karışımlı macun, ballı bitki macun ve epimedyumlu bitkisel macun gibi ürünlerde de bu etken madde bulundu.
ADI AÇIKLANMAYAN MADDELER
Gıda teröristlerinin insan sağlığıyla nasıl oynandığını gözler önüne seren listedeki bazı içecek ürünlerinde ise adı açıklanmayan farklı ilaç etken maddelerinin kullanıldığı görüldü. Aromalı, kahve aromalı, vişne aromalı gazlı gazsız içecekler, ginsengli karışık vitaminli meyve aromalı, bitki karışımlı gazlı gazsız içeceklerin yanı sıra siyah çay, karışık bitki çayı, kahve, bitki karışımlı kahve ve karışık bitki tozlarında da ilaç etken maddesi tespit edildi. Bu ürünlerin çoğunun İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Bursa, Ankara ve Kocaeli gibi büyükşehirlerdeki firmalarda üretildiği belirtildi. Uzmanlar, tüketicilerin içtikleri ya da yedikleri herhangi bir şey sonradan baş ağrısı oluşuyorsa, ürünün içinde bu tür ilaç etken maddelerinden olabileceği ve kesinlikle kullanmamaları yönünde uyarıda bulunuyor.
SÜTSÜZ YOĞURT
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın listesinde ayrıca, manda kaymağı ve yoğurdu olarak sunulan ürünlerde manda sütünün olmadığı, keçi yoğurdu ve peyniri denilen ürünlerde ise keçi sütünün olmadığı açıklanmıştı.
patronlardunyasi.com