Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye'de havası en kirli şehirlerin "Denizli, Tekirdağ, Erzurum, Uşak ve Konya" olduğunu açıkladı. Bakan Pepe, başta bu iller olmak üzere Türkiye'nin tamamında hava kirliliğine neden olan etkenleri azaltmaya çalıştıklarını kaydetti.
Bakan Pepe hava kirliliğinine neden olan en önemli etkenlerden birinin kalitesiz kömür kullanımı olduğuna işaret etti.
Bakan Osman Pepe, Türkiye'nin en önemli çevre sorunlarından biri olan hava kirliliğinin tespiti ile ilgili olarak hazırlanan ve dünyanın birkaç ülkesinde örneği bulunan "Hava Kalitesi İzleme Ağı" projesinin tanıtım toplantısına katıldı.
Bakan Pepe'nin açıkladığı sistem Türkiye'nin her ilinde, her an hava kalitesi verilerine ulaşılabilme imkanı sağlayarak, gerekli önlemleri kesin verilerle en kısa zamanda alma konusunda büyük önem taşıyor. Türkiye'de teknolojik altyapı ve kapsamı açısından diğer ülkelere örnek teşkil edecek ve ilk defa hayata geçirilen projenin en önemli özelliği ise, 81 ilde hava kalitesi ile ilgili tüm detayların kesintisiz ve şeffaf bir şekilde otomatik olarak www.cevreorman.gov.tr, www.havaizleme.com ve www.havakalitesi.com adreslerinden her saat başı izlenebilmesi.
Hava Kalitesi İzleme Ağı sistemi hakkında bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Vatandaşlarımız hangi kalitede hava soluğunu takip etme imkanına kavuşmuş oldu." dedi. Pepe, 81 ilin tamamında bulunan araştırma istasyonları ile elde edilen bilgilerin internet üzerinden saat başı izlenebileceğini dile getirdi. Pepe bu bilgilere bakarak kirlilik değerlerinin tespit edilebileceğini ve neden olan etkenlere anında müdahale edilebileceğini kaydetti.
Pepe, Türkiye'de tespit edilen en kirli havaya sahip illerin Denizli, Tekirdağ, Konya, Erzurum ve Uşak olduğunu kaydetti. Bakan Pepe toplantı esnasında internete bağlanarak Konya, Tekirdağ, Denizli illerinin hava kirliliği bilgilerini açıkladı.
Hizmete giren projeyle kirli havaya sahip il ve ilçelerin tespit edileceğini belirteren Pepe şunları söyledi: "Hava kalitesinin doğru bir şekilde tespit edilmesi hem insanların sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi için alınabilecek tedbirlere ışık tutması, hem de Avrupa Birliği hava kalitesi direktiflerinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Hava kalitesi konusunda insanların olumsuz yönde etkilenmemesi için en kısa sürede kirlilik seviyesinin bilinerek eyleme geçilmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi en önemli çevre sorunlarından biri de hava kirliliğidir. Ülkemizde hava kirliliği genel olarak ısınma, sanayi ve motorlu taşıtlardan kaynaklanmaktadır. Özellikle kış döneminde (Ekim-Mart) evsel ısınmada düşük kalorili, yüksek kükürt oranlı kömürlerin kullanılması hava kirliliğinin daha fazla yaşanmasına neden olmaktadır.
Bunların yanında büyük şehirlerimizde çarpık kentleşme, şehirlerin topoğrafik yapısı, atmosferik şartlar (enverziyon) ve meteorolojik parametreler (rüzgar), bina ve nüfus yoğunluğu gibi etkenler de özellikle kış sezonunda kirliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır. Hava kirliliğinin başlıca kaynağı olarak her ne kadar konutlar ve endüstri gösterilse de motorlu taşıt kaynaklı egzozların oluşturduğu kirlilik de özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı büyük kent merkezlerinde önemli bir problem oluşturmaktadır."
Osman Pepe "Hava Kalitesi İzleme Ağı" projesi ile Türkiye'de her ile yayılmış 94 ölçüm istasyonundan elde edilen verilerin, bakanlığın Çevre Referans Laboratuarında kurulan merkez bilgisayarına hem de her istasyon için ilgili il müdürlüklerinde bulunan veri toplama bilgisayarlarına aktarılarak izlendiğini kaydetti.
Söz konusu hava kirliliği ölçüm verilerinin çevre referans laboratuvarı merkez bilgisayarında değerlendirilerek saatlik ortalamalar şeklinde www.cevreorman.gov.tr, www.havaizleme.com ve www.havakalitesi.com adreslerinde yayınlandığırı kaydetti. "Hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan veriler günlük olarak Bakanlığımızda takip edilmekte ve limit değerlerde aşımlar olduğunda Valilikler uyarılarak gerekli önlemlerin alınması istenmektedir." diyen Pepe, AB direktifleri doğrultusunda 2014 yılına kadar Türkiye Geneline Hava Kalitesi Ölçüm Ağı Sisteminin 209 istasyona çıkartılması hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında başlatılan ve iki yılda tüm illerin altyapı çalışmalarının tamamlandığı Hava Kalitesi İzleme Ağı Projesi, toplam 10 Milyon Euro yatırım ile gerçekleştirildi. Normtest firmasının teknolojik altyapı olarak destek verdiği projede, illerde hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı bölgelere kurulan özel sistem kabinleri ile her saat tüm veriler toplanarak internet ortamına aktarılıyor.
Cihan