Ekonomi


Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklı 'kıtalararası köprü' tanımının çok kullanıldığını, oysa Türkiye'nin köprü değil, merkez olduğunu kaydetti.
      9. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Bakan Koç, İpek Yolu'nun ne Çin'siz ne de Türkiye'siz olamayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
      'Türkler her gittiği yerde birkaç İpek Yolu inşa etmişlerdir. Tanrının lütfu olarak öyle bir yerdeyiz ki, bizsiz ne Asya olur, ne Avrupa... İki kıtayı bağlıyoruz ama hala İstanbul'a 6 milyon turist geliyor. Bunun utancı başta ben, Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere hepimizdedir.
      Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklı kıtalararası köprü tanımı çok kullanılıyor. Köprü güzeldir ama manası şudur, üzerinden geçip gidilen, kolaylık sağlayandır. Oysa Türkiye köprü değildir, merkezdir, üzerinde düşünülecek ülkedir. Batı ile Doğu arasındaki ilişkilerinde de köprü değil merkez görevini üstlenmek arzusundadır.'
     
     'YAKIN VE UZAK DOĞU'YU ÇOK ÖNEMSİYORUZ'
      Turizmin kültür ayağının hiç unutulmaması gerektiğine işaret eden Bakan Koç, 'Benim ülkemde İtalya'dan daha fazla Roma eseri var, benim ülkemde Yunanistan'dan daha fazla Grek ve İyon eseri var. Dünyanın hiçbir yerinde olmadığı şekilde 115 antik kent var, 2 bin 600 açılmamış höyük var. Köprü diyenlere sakın aldanmayın, ben köprü değilim, ben merkezim' diye konuştu.
      Kültür ve turizm alanında bütün dünya ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını anlatan Bakan Koç, Asya ülkeleriyle turizmin coğrafi uzaklık nedeniyle istenilen seviyede olmadığını, ancak gelişen THY ağları sayesinde Japonya, Güney Kore ve Çin'den gelen turist sayısının 2005 yılında yüzde 25, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 29-30 arttığını söyledi.
      Atilla Koç, 2005'te Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 20 artarak 21 milyonu aştığını, turizm gelirlerinin ise yüzde 15 artışla 18,2 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.
      Yakın ve Uzak Doğu'yu çok önemsediklerini ifade eden Bakan Koç, 'Mesela geçen sene 964 bin kişiyle İran ilk 4'e oturdu. Bu sene ihmal ettiğimiz Hindistan'a açılacağız. Vietnam'da tanıtım faaliyeti yürüteceğiz' dedi.
     
     YATAK KAPASİTESİ ARTMALI
      Kültür ve Turizm Bakanı Koç, 1980'li yıllarda 50 bin belgeli yatak kapasitesinin bulunduğunu, bu sene bu rakamın 700 bini aştığını belirterek, şunları kaydetti:
      'Bu yenilemeye ihtiyaç var. Sürdürülebilir turizm için buna mecburuz. Yatak kapasitemizi artıralım diyorum ama hiç merak etmeyin koylarımıza hiçbir şey yapmam.
      Ülkemizin taşını toprağını, yeşilini mavisini hepsini seviyoruz. Ama koruyarak kullanmayı da seviyoruz. Çünkü koruyarak kullanmazsak güzelliklerimizi israf etmiş oluruz, inancımıza göre israf haramdır.'
     
     SELANİK'TEKİ OLAY
      Bakan Koç, Selanik'teki olaya ilişkin dava açıp açmayacağının sorulması üzerine de, 'Türkiye'de bu gibi konularda konuşma hükümet başkanına yani başbakanımıza, grup sözcülerimize ve hükümet sözcülerimize aittir. Ben Kültür ve Turizm bakanıyım. Bana kültür ve turizm ile ilgili sorular sorun' dedi.
      Yazıda kendisine yönelik de ifadeler bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Koç, 'Ben demin Türkçe konuştum ve Türkçe'yi iyi konuştuğumu zannediyorum. Siz o yazıyı okumadınız mı?' karşılığını verdi.