Patronlar


Özlem ERMİŞ BEYHAN

Bu bir konkordato hikayesi… Türkiye’de çok sayıda şirket ya bu süreçte ya da bir süre sonra bunları yaşayacak… Gelin genç bir kadın girişimciden yaşadıklarını dinleyelim.

Beyaz yakalı iken 14 yıl önce bir gün evinin bir odasında kendi markasını kurmak üzere yola çıkan girişimci Seyhan Selçuk, Bad Bear markasını yarattıktan sonra nasıl krize girdiğini, konkordatoya neden başvurduğunu ve bu süreçte yaşadıklarını PATRONLAR DÜNYASI’na anlattı. Selçuk, geçen yıla göre hazır giyimde satışlarda yüzde 40 adet düşüşü olduğunu, tüm sektörün büyük bir stok problemi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

ÖYLE BİR YORGAN YOKTU Kİ…

Seyhan Selçuk, “Her şey bir tecrübe, kötü zamanlarda, ayağınız sektiğinizde çok şey öğreniyorsunuz. Konkordato bana en çok ayağımı yorganıma göre uzatmayı, zorlamamayı öğretti” diyor. Peki ayağını hep yorganına göre uzatsaydı Bad Bear’ı kurabilir miydi? “Yok, diyor gülerek, öyle bir yorgan yoktu ki…”

DÜNYA MARKASI OLMA VİZYONU İLE PATENT ALDI

2012 ve 2013 yıllarında, henüz bir anne değil, çok genç bir çalışanken profesyonel dünyayı bırakıp, bir girişimci olarak Bad Bear’i kurmuş Seyhan Selçuk. Satıştan gelme olduğu için işin detaylarını biliyor, tekstil piyasasını tanıyor. Bir dünya markası kurma hedefi ile tüm dünyada patenti alınmamış bir marka araştırıp Bad Bear’da karar kılıyor.

Sonrasında hızlı bir büyüme süreci, bir ortaklık, 2 kişiden 100 kişilik bir çalışan sayısına ulaşıyor firma. Sokak modasında özel bir koleksiyonla tüm ürünleri satmaya başlıyor. Yaklaşık 240 noktada satılır hale geliyor Bad Bear. Kendi mağazalarını açıyor, 9 mağaza ve bayi kanalları ile Türkiye’nin her bölgesine ulaşıyor. Marka pandemiden çok güçlü çıkıyor. İspanya açılımı yapıp şirket kurarak yurtdışı ağını da güçlendirmeyi planlıyor. Ancak işte tam da o günlerde, 2023’ün ilk yarısında Türkiye pazarında işler iyi gitmemeye başlıyor…

GÜÇLÜ BİR ÖZSERMAYE OLMAMASI HANDİKAP OLDU

“Şirketler bugünden yarına zor duruma düşmüyor. O dönem Türkiye’de satışların küçüleceğini öngören raporlar gelmeye başladı. Biz de başlattığımız yurtdışı açılımını dondurma kararı aldık” diye anlatıyor Selçuk o günleri.

Ancak öngörmek sorunları çözmeye yetmiyor: Şirket güçlü bir özsermaye ile yola çıkmamış. “18 bin lira ile kurdum şirketi. Güçlü bir özsermayemiz yoktu. Belki de en önemli sorunumuz buydu. Ne kazandıysak hep içeri yatırdık. Kredi ile büyüdük” diyor Seyhan Selçuk.

ALARM ZİLLERİ 2023’ÜN İLK YARISINDA ÇALMAYA BAŞLADI

2023 yılının ilk yarısının sonlarına doğru iç piyasadaki durgunluk Bad Bear için alarm zillerini çalmaya başlıyor. “Bayimiz ürünü satamadığında biz ona destek olmalıyız. Olduk ve oluyoruz da… Öncelikle bayi satacak ki biz ayakta kalabilelim. Hep yabancı markalar satan dev bayiler bunlar; tek Türk markası biziz içerde. Zorlarsak ticaret zorlanacak.”

YÜZDE 40 ADET DÜŞÜŞÜ OLDU, FAİZLER UÇTU

Fiyat seviyesi de üst segmentte Bad Bear’in. Son alıcının talebi düştükçe fiyatlar da düşüyor. Bu da üreticileri zorluyor. “Geçen yıla göre tekstilde yüzde 40 adet düşüşü var” diyor Seyhan Selçuk. Tüm sektörün büyük bir stok problemi ile karşı karşıya olduğunu anlatıyor. 2023’teki bu durgunluk, sipariş döngüsünde büyük bir kırılmaya yol açmış. “Şu an showroomda 2026 kış siparişi veriliyor. Biz o müşteriyi öngörmek zorundayız. İşte 2023 ikinci çeyreğinde biz bu öngörülerin tutmayacağını gördük.”

Siparişler azalıyor, faizler artıyor… Faizler 50’leri buluyor, planlanmış yatırımlar var, krediler alınıyor… İş giderek sıkıntıya giriyor. Seyhan Selçuk bir noktada yatırımı durdurmak zorunda kaldığını aksi halde iflasa sürükleneceğini gördüğünü anlatıyor.

KONKORDATO KOMİSERLERİ İLE 2. TOPLANTIDA BENİ ANLADIKLARINI HİSSETTİM

2023’ün son çeyreğine gelindiğinde alım gücü düşmeye devam ediyor, stoklar birikiyor. Ve 2024 yılında artık Bad Bear konkordato sürecine giriyor. Seyhan Selçuk, süreci şöyle anlatıyor: “İmalatçılarımızı bayilerimizi zor durumda bırakmamak için son parama kadar ödedim. Sonra konkordato başvurumu yaptım. İlk günler deyim yerindeyse ambale oldum. Konkordato komiserlerini çağırdık, geldiler; ne yapacağımı sordular. Anlattım. Tamam dediler. Çok yetkin uzmanlar ve o kadar çok görmüşler ki; kim yalancı kim şirketi dolandıracak kim gerçekten şirketini kurtarmak istiyor… 2. Toplantımızda beni anladıklarını hissettim. Bana ne yapmam gerektiğini anlattılar, çok şey öğrendim.”

KREDİ KARTIM BİLE YOK ARTIK

3 aylık geçici konkordato sonrası 1 yıllık konkordato süreci de başlamış. “Şöyle anlatayım bir kredi kartım yok artık, çok zor bir süreç, ama aşacağım.”

ŞAHSİ OLARAK KONKORDATODAN ÇIKARTILMAK BÜYÜK SORUN

Burada bir sıkıntı olduğunu anlatan Seyhan Selçuk, kişisel olarak da konkordatoda olması gerektiğini, ancak şahsi konkordatodan çıkarıldığı için şu anda şahsi davalarla uğraşmak zorunda kaldığını söylüyor. “Bankalar zorluyor şu anda oysa konkordatoyu hak eden şirketin sahibine şahsi olarak da konkordato verilmeli. Ben şirketimi kurtarmakla mı uğraşayım, iki çocuğum evde acaba televizyonu aldılar mı, eve haciz geldi mi, bunun endişesini mi yaşayayım?”

İŞİN KRİTİK NOKTASI SATIŞ

Şimdi işin en kritik noktasının satış olduğunu söylüyor Seyhan Selçuk. “Hedefler verdik, ilk hedeflerimizi de tutturduk. Ama bundan sonra satış yapacağım ki konkordatodan bir an önce çıkacağım.” Son çeyrekte güzel bir büyüme yakaladıklarını anlatıyor. Bad Bear tarihinde yapılmış en yüksek indirimi yaptıklarını, sitenin çöktüğünü söyleyen Selçuk bundan sonrasına dair planlarını şöyle anlatıyor:

FİYATLAR TOPARLANSA STOĞU SATAR KONKORDATODAN HEMEN ÇIKARIM

“Stokları eritmek için yılbaşı sürecinde indirim kampanyası yaptık, çok güzel cirolar elde ettik. Destek olsun diye çadır operasyonları yaptık. Stoğumuz hala çok. Bugün stoğu satsak konkordatodan çıkarız. Yüklü stoğumuz var ama her markada çok stok var şu an. Böyle zamanlarda ürünün kıymeti olmuyor. Fiyatı çok düşükten vermemek için doğru fiyatı bekliyoruz. Diyelim satışlar canlanmadı, bu kötü senaryo için de küçülmeye gittik. Ekibi küçülttük, en canımı yakan da o oldu. Bu yılın 8’inci ayında ülkede beklenmedik bir sıkıntı olmazsa, konkordatodan çıkmayı planlıyorum. Yeni iki mağaza açma planımız var, arıyoruz. Konkordatoda olunca AVM’ler zorluyor. Ama aşacağız. Tüm sektörde de 2025 ikinci yarıda bir rahatlama ve toparlanma öngörüyoruz.”

Bad Bear hep markalı ihracat yapmış. Yurtdışı piyasalara genç bir markanın girişi çok zor, Bad Bear bunun sıkıntısını da yaşamış. Malum yurtdışı marka destekleri yeni kurulan markaları çok kapsamıyor.

İYİ BİR YATIRIMCI GELİRSE AÇIĞIM

Seyhan Selçuk, doğru bir yatırımcı gelirse ortaklığa da açık olduğunu söylüyor. “Çok uzun yıllardır bu sektördeyiz. Paydaşlarımıza zarar vererek buradan çıkmayız, onları da birlikte çıkartabiliyor olmam lazım. Sektörden markayı bilen, potansiyelini gören biri olması gerek.”

patronlardunyasi.com