Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Barlık, yıllardır taşımacılık sektörünün içinde. Çünkü bu iş onun babadan önce dede mesleği. 1936 yılında şehirlerarası nakliyecilik yapan dede Ökkeş Barlık, 1955 yılında yerini oğlu Abdülkadir Barlık'a devretmiş. Gaziantep - İstanbul arasında taşımacılık işiyle uğraşan Abdülkadir Barlık, o zamanki şartlarda yaşadığı zorluklar yüzünden, oğullarının bu işi yapmasını istememiş.
Eyüp Barlık, "Babamın taşımacılık ile uğraştığı dönemlerde yollar çok zorluymuş. Öyleki karşı karşıya iki araba zor geçermiş. Yakıt, lastik problemliymiş. İstanbul ile Gaziantep arasında gidip gelmek bir hafta sürüyormuş. Böyle bir ortamda arabacılık kötü bir iş gibi gözüküyormuş. Babam da bize bu yüzden 'sizi arabacı yapmayacağım' derdi. Ama biz dönüp dolaşıp yine arabacı olduk" diye anlatıyor.
Eyüp Barlık'ın 1981'de önce yedek parça işine girmiş. Taşımacılık sektörüne tedarikçi olarak çalışmış. Gelecek vaadettiğine inandığı lojistik sektörüne ilk yatırımı 1996'da yapmış. O dönemde Sanayi Kalkınma Bankası'ndan destek göremeyen Barlık kendi imkânlarıyla sektöre adım atmış. 10 araçla Eyüp Lojistik'i kurmuş. Bugün 65 araçla dünyanın 50 ülkesine taşımacılık yapan bir firma olmuş.
Hedef İstanbul
Eyüp Lojistik, şu anda Güneydoğu Anadolu'nun kapasite bakımından en büyük lojistik firması. Bulgaristan'dan başlayıp İskandinavya'ya kadar giden tek Anadolu firması olma özelliğini taşıyor.
Barlık, geçtiğimiz yıl 2.5 milyon euroluk bir yatırım yaparak, 10 bin metrekarelik bir lojistik üssü açmış. 2006 yılında İstanbul'da da Gaziantep'teki yatırıma benzer bir yatırım planladıklarını söylüyor. Araç filolarını genişlettikten sonra İstanbul'a gireceklerini anlatan Barlık, bu yeni yatırım için 8 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekliyor.
13 trilyon ciro hedefliyor
2005 yılının ilk altı ayında cirolarının 5.5 trilyon lira civarında olduğunu ifade eden Barlık, 7 trilyonu yurtiçi taşımacılıktan olmak üzere, yıl sonu için toplam 13 trilyonluk bir ciro beklentisi içinde olduklarını belirtiyor.
Türkiye'de nakliye sektörüne 'kamyonculuk' zihniyetiyle bakıldığını anlatan Barlık, "Üretici ya da tüketici ne kadar iyi olursa olsun aradaki teslimatı yapamayınca ikisinin de bu özelliği hiç birşey ifade etmiyor. Yani taşımacı hem üreticinin hem tüketicinin en önemli parçası. Bu parça iyi olmalı, müşteri isteklerine duyarlı olmalı. Müşterinin ne istediğini müşteriden önce anlayıp ona göre sunum yapmalı. Bizim araçlarımızda araç takip sistemi var. Onları dünyanın neresinde olursa olsun aynı anda görüp müşterilerimize rutin raporlar veriyoruz. Bu da bizi hizmette bir değil on adım öne çıkarıyor" diyor.
En zor pazar Rusya
Eyüp Lojistik'in hizmet verdiği ülkeler arasında İran'dan Kosova'ya, Çek Cumhuriyeti'nden Türkmenistan'a, Rusya'dan İtalya'ya kadar pek çok ülke var. Bu ülkeler içinde en zor pazarın Rusya olduğuna değinen Barlık, gidiş - gelişler, güvenlik ile ilgili pek çok sıkıntı yaşamalarına rağmen bu pazarın pazarın gelecek vaat ettiğini belirtiyor.
"Bir lojistik firması her ülkeye hizmet vermeli" diyen Barlık, dünyanın her ülkesine taşımacılık yapmak amacında olduklarını ifade ediyor. Barlık, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Uluslararası nakliyatın katma değeri çok yüksek. Sıfırdan bir hizmet üretiyorsunuz. Yunanistan'dan Almanya'ya yaptığınız bir taşımanın gelirini Türkiye'ye getirip vergi veriyorsunuz. Her türlü avantajı sağlıyorsunuz. Aslında Türkiye'nin hiç olmadığı bir ticaretten kâr kazanmasını sağlıyorsunuz. Bu da bizim farklı bakış açımızı gösteriyor."
Berrin Haberveren/Milliyet