Patronlar


Türkiye yıllar boyu, siyasi istikrarsızlık yüzünden ciddi sıkıntılar yaşadı. Bir iki yıl değişen iktidarlar, üç ayda bir değişen bakanlar, milletvekilleri, kalıcı olmadıkları için, halka verdikleri vaatleri tutamadılar. Vatandaş, ilçesine, beldesine atılan temellere sevinemedi. Çünkü, atılan temellerin büyük bir bölümü, sonraki iktidarlar tarafından, ‘rantabl olmadığı’ için tesise dönüştürülmedi.

Çoğu seçmenleri memnun etmek için temeli atılan bu yatırımların büyük bir bölümü gerçekten de rantabl değildi. Bu yatırımların bir bölümünün temeli kapatıldı, trilyonlarca lira toprağa gömüldü. Bir kısmı da yapılması gerektiği halde, dönemin etkin siyasetçilerinin ‘hemşehri’ profiline uymadığı için yarım bırakıldı, çürümeye terk edildi. Büyük çoğunluğunun demirleri paslanmış, üzerinde ot bitmiş.

Hatta, vatandaşların siyasetçileri hicvetmek istercesine, içine balık saldığı spor tesisi temellerinde, şimdilerde çocuklar balık tutuyor. Devlet Planlama Teşkilatı’nın, temeli atılan bu tesislerden bir bölümünün, rantabl olmadığı (İhtiyaç olmadığı) gerekçesiyle kapatılmasına karar verdiğini anlatan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanı Serdar Atalay, şunları söyledi: “Bu tesislerin yüzde 45’i, DPT tarafından iptal edildi. Örneğin Ünye’ye bir havuz temeli atılmıştı. DPT’nin ihtiyaç olmadığı raporu nedeniyle üzeri kapatıldı. Bahattin Şeker döneminde Bilecik’te temeli atılan havuzların bir bölümü de aynı gerekçeyle kapatıldı. Bir havuz 8 trilyon liraya mal olu-yor. Her bir havuzun temeline kaç para harcandığını siz düşünün. Biz 8 trilyonla, 500’er kişilik 8 spor salonu yapıyoruz. 500 trilyonluk temelin 150 trilyonu bu tip atıl yatırımlardan oluşuyor. Sadece bu da değil. İhaleler objektif, açık yapılmamış. Yüzde 10 tenzilat verene ihale verilmiş. Şimdi biz yüzde 35 tenzilat şartı koyuyoruz. Müteahhidin niteliğine, inşaat kalitesine bakılmamış. Yapılanların kalitesi de düşük. 15 yıldır tamamlanamayan inşaatlar var..”

Rekor, Demirel ve Çiller’de

Tamamlanmayan tesislerde rekor, 1991-95 yılları arasında başbakanlık yapan dönemin DYP Genel Başkanları Süleyman Demirel ve Tansu Çiller’de. 1991-95 yılları arasında, popülist yaklaşımlarla atılan onlarca spor tesisinin çoğu, temeli atıldıktan sonra kaderine terk edilmiş. Bu iki dönemde temeli atılan spor tesislerin ihalesi, Spordan sorumlu devlet Bakanlığı yapan Mehmet Ali Yılmaz ve Bahattin Şeker tarafından yürütülmüş. Hatta Bilecikli olan Bahattin Şeker’in memleketindeki her ilçeye havuz kampanyası, siyasi yatırımların en meşhuru. Şeker’in temelini attığı 6 havuzdan bir bölümünün üzeri, gerek ‘havuza ihtiyaç olmadığı’ gerekçesiyle kapatılmış. 1991-95 yılları arasında atılan 100’ün üzerinde spor tesisini tamamlamak için, en az 500 Trilyon lira paraya ihtiyaç var.

Yeni Şafak