Necla DALAN
Türkiye’ye yurt dışından tatil dışında gelenlerin önemli bir kısmı sağlık turizmi daha doğrusu saç ektirme, diş ve estetik için geliyor. Hatta espirili bir dille Türk Hava Yolları’nın Turkish Hair Lines diye ifade edildiği paylaşımlar sık sık uluslararası anlamda sosyal medyada sık sık yer bulur.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılında 1 milyon 506 bin 442 kişi sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye gelirken bıraktıkları para da 3 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İNGİLTERE’DEN GELENLERDE CİDDİ ARTIŞ VAR
Son dönemde tabir yerindeyse boşanma turizmi de oldukça moda. Yanlış okumadınız, yurt dışındaki Türkler pahalı avukatlık ücretleri nedeniyle boşanmak için Türkiye’ye geliyorlar. 500 binden fazla Türk’e ev sahipliği yapan İngiltere, bu anlamda başı çekiyor. İngiltere dışında Almanya ve Hollanda’dan Türkler’in yanı sıra yabancılardan da boşanmak için gelenler var. Boşanmak için gelenlerin adres göstermesi yeterli oluyor.
İngiltere’de kurulan Bosphorus Legal Gateway’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kılıç’la İngiltere’den Türkiye’ye artan boşanma davalarını konuştuk.
YURT DIŞINDA AVUKATLIK ÜCRETİ PAHALI, TÜRKİYE’DE UYGUN
Sohbetimizin detaylarına geçmeden önce bir hatırlatma yapmak isterim. Türkiye’de geçen yıl evlenen boşanan çiftlerin sayısı da 187 bin 343 oldu. Ve çoğunlukla ekonomik sıkıntılar yüzünden her yıl boşanma sayılarında artış oluyor.
Tekrar konumuza dönersek… Erdem Kılıç’ın verdiği bilgilere göre İngiltere’de anlaşmalı boşanma davalarında avukatlık ücretleri en düşük 3-4 bin pound civarında. Türkiye’de ise avukatlar 200-500 pounda bu davalara bakıyor. Kılıç, şunları anlattı:
ADRES GÖSTERMELERİ YETERLİ OLUYOR
“Türkiye’de ise yeni mezun avukatlar asgari ücrete çalışıyor. Ve ekonomik sıkıntılar yüzünden Türkiye’de avukatlık ücreti çok ucuzladı. İngiltere’de ise boşanma da avukatlık ücretleri de pahalı. Bu yüzden Türkler son dönemde Türkiye’ye gelip boşanmayı tercih ediyorlar. Yasal olarak bir engel yok. Burada bir adres göstermeleri yetiyor.
YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE SOSYAL MEDYA SÜRPRİZİ
Erdem Kılıç, son dönemde yurt dışında yaşayan Türkler’le ilgili öne çıkan başka bir konuya daha dikkat çekti. Sosyal medyadan hakaret eden Türkler’in haklarında açılan ceza ve tazminat davaları yüzünden sıkıntı yaşadığını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
“Bizim bir müvekkilimizin başına geldi. Sağlık bakanına zamanında hakaret etmiş. Türkiye’ye giriş yaptığında göz altına alındı. Haberi yok bundan. Müvekkilimiz beraat etti ama sıkıntı yaşanıyor. Herkes için zaman alıyor ve iş yükü yaratıyor. Bakanlıklar arasında yazışmalar oluyor, yurt dışı tebligatlar Dışişleri tarafından yapılıyor. Ve süreç yedi ayı bulabiliyor. Davalardan haberi olmayan da Türkiye’ye giriş yaptığı anda göz altına alınıyor.”
patronlardunyasi.com