Antibiyotikler, bakterilerin ve bazı parazitlerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaç grubudur. Doktara gidildiğinde bir an önce iyileşmek için ilk başvurulan yöntemler arasındadır. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) bu konuda uyarıyor.
2050'YE KADAR 39 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ ÖLEBİLİR
Zira antimikrobiyal direnç, 2019 yılında yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Sağlık uzmanları, 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla kişinin antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebileceği konusunda uyarıyor.
AŞIRI VE YANLIŞ KULLANIM
Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin ilaçların etkilerine karşı direnç gösterecek şekilde evrimleşerek enfeksiyonların tedavisini daha da zorlaştırmasından endişe ediliyor. Direnç gelişmesinin başlıca nedeni ise antibiyotiklerin aşırı ya da yanlış kullanımı.
RAPOR: AB ÜLKELERİNDE ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ EĞİLİMİ KAYDEDİLMEDİ
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2023 yılında Avrupa Birliği'ndeik (AB) antibiyotik tüketimini analiz eden son raporunu paylaştı. Euronews.com'da yer alan habere göre rapor, gereksiz kullanımı azaltma yönündeki çabaların yetersiz kaldığını ortaya koyuyor. Rapora göre, 2019 ve 2023 yılları arasında hiçbir AB ülkesinde önemli bir düşüş eğilimi kaydedilmedi.
'AVRUPA HÂLÂ YANLIŞ YÖNDE İLERLİYOR'
ECDC'nin direktörü Pamela Rendi-Wagner yaptığı açıklamada, "Bazı ilerlemelere rağmen Avrupa hâlâ yanlış yönde ilerliyor" dedi.
Dönem boyunca tutarlı bir şekilde veri sağlayan 24 üye ülkeden 14'ü -Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Slovenya- 2023 yılında 2019'a göre daha yüksek antibiyotik tüketimi bildirdi.
SON ÇARE OLARAK KULLANILMASI GEREKİYOR
Raporda ayrıca, hastanelerde rezerv antibiyotik kullanımında da bir artış olduğu ve 2019'da toplam tüketimin yüzde 3.4'ünü oluştururken, 2023'te bunun yüzde 5.4'e yükseldiği vurgulanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) bu antibiyotiklerin yalnızca çoklu ilaca dirençli organizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde son çare olarak kullanılması gerektiğini belirtiyor.
ECDC, bu durumun dirençli bakterilerin tedavisine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu gösterebileceğini ancak aynı zamanda ülkelerin yedek antibiyotik kullanım kılavuzlarını yeniden değerlendirmeleri gerektiğine de işaret edebileceğini belirtti.
Rapor, AB'nin geçen yıl Avrupa Konseyi tarafından belirlenen 2030 hedeflerine yönelik yavaş ilerlemesinin altını çiziyor.
patronlardunyasi.com