Ekonomi


87 büyük AVM yatırımının bulunduğu İstanbul da ortalama metrekare kiralama bedelleri 35 dolar.

Dövizdeki dalgalanma nedeniyle kira maliyetleri yüzde 25 artan alışveriş merkezi kiracıları isyan ediyor. Markalar “Kirada TL’ye dönelim” talebiyle son dönemde sık sık AVM yatırımcılarının kapısını çalıyor ancak istedikleri yanıtı alamıyor. AVM yatırımcılarıyla son dönemde çok sık görüştüklerini belirten Birleşik Markalar Derneği (BMD) Yılmaz Yılmaz, “TL önerimizi sürekli dile getiriyoruz ancak dövizle fonlandıkları için TL’ye dönmek istemiyorlar” dedi. Yılmaz’a göre, artık kazananı olmayan bir oyuna dönüşen kiraların TL ile düzenlenmesi gerekiyor. 87 AVM yatırımının bulunduğu İstanbul’da ortalama metrekare kiraları 35 dolar.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal ise kiracılardan talep geldiğini ancak kısa vadede TL’ye dönmek gibi bir planları olmadığını söyledi. Geçici değişimlerle radikal kararlar almak istemediklerini belirten Kodal, “Bu sıkıntılar geçici. Biz de yatırımlarımızı dövizle finanse ediyoruz” dedi.

‘TL daha kârlı hale gelecek’

Şu anda çoğu perakendecinin döviz baskısı nedeniyle çok zorlandığını belirten KDM Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, Temmuz 2012’de devreye girecek ve bir yönüyle AVM’leri de etkileyecek Borçlar Kanunu ile ilgili şunları söyledi: “Buna göre, dövizle ödemede 5 yıl zam yapılamayacak. TL’de ise zam oranı ÜFE’ye bağlanacak. Bu nedenle birçok AVM TL’ye geçecek. Çünkü kirada TL daha kârlı hale gelecek.”

Kuru sabitleyenler var

Sektörde kimi AVM bu dönemde herhangi bir değişime gitmeyi düşünmezken kuru sabitleyen AVM’ler de var. Dört AVM yatırımı bulunan Artaş İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya üç aydır euro’yu 2 bin 200’de sabitleyerek kiracılarına destek verdiklerini söyledi.

ViaPort Genel Koordinatörü Tayfun Döşkaya ise şu anda kurdaki dalgalanmayla ilgili kiralarda bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini ifade etti

Nuriye Doğu/Radikal