Patronlar


Avea'nın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'e hediye ettiği telefonların klonlanmış olduğunun ortaya çıkmasının ardından, ortaya çıkan klonlanmış telefon skandalının boyutları genişlemeye başladı.

Aria ile birleşerek Avea adını alan Aycell'in kurumsal abonelik kapsamında başta Milli Eğitim ve Emniyet mensupları olmak üzere kamu personeline dağıttığı 28 bine yakın telefonun bazılarına da klonlanmış uyarısı gittiği ortaya çıktı. Bu telefonların fatura bilgileri Telekomünikasyon Kurumu'na bildirilmediği takdirde telefonların kapatılması gündeme gelecek.

Avea'nın milletvekilleri, üst düzey yargı mensupları, bürokrat ve yöneticilere hediye ettiği VIP telefonların bir kısmına da klonlanmış uyarısı gitti. Avea'nın klonlanmış telefon skandalı kendi personeline kadar sıçradı. Şirket tarafından daha önce verilen telefonların bir kısmı kaçak olduğu için kapatılırken bir kısmına da 'telefonunuz klonlu' uyarısı gitti. Personele giden ilk mesajların ardından, 'Daha önceki mesajı dikkate almayın' mesajı gitmesi ise kafaları karıştırdı.

Telefonunun klonlu ya da kaçak olduğu ortaya çıkan vatandaşlar, telefonu aldıkları bayilere gidiyorlar. Bayiler ise değiştirmeyeceklerini, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek, telefonu almıyorlar. Sanayi Bakanlığı Tüketici Haklarını Koruma Genel Müdürlüğü kaçak ve klonlu telefonları "ayıplı mal" listesine almadığı için, yapılan şikayetler de sonuçsuz kalıyor.

KAPANMAYA BAŞLADI

Telefonuna klonlu uyarısı giden abonelerden, belgelerini Telekomünikasyon Kurumu'na teslim etmeyenlerin telefonlarının kapatılmasına ise dün akşamdan itibaren başlandı. İlk uyarı mesajının gitmesinin ardından süresi biten klonlu telefonların kapatılma işleminin devam edeceği öğrenildi.

5 milyar dolarlık kaçak cep

Kaçak ve klonlu telefonların büyük bir bölümünün Uzakdoğu'da üretirelerek Dubai üzerinden Türkiye'ye sokulduğu tespit edildi. Uzakdoğu ülkelerinde cep telefonlarının büyük bir bölümünün IMEI (seri) numarasız olarak üretildiği ve kaçak yollarla Türkiye'ye girdiği ortaya çıktı. Türkiye'ye bugüne kadar yaklaşık 20 milyon civarındaki kaçak cep telefonu girdi. Ortalama 250 dolar değer biçilen telefonların toplam değerinin 5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Gümrük vergisi ödenmeden Türkiye'ye giren bu telefonlar nedeniyle devletin, yüz milyonlarca dolar zarara uğradığı tahmin ediliyor.

Hamdi Ateş/Yeni Şafak

Avea'nın bakanlara verdiği telefonlarda kaçak çıkmıştı Avea'dan VIP'e kaçak cep