Otomobil


 Asya'nın bu iştah kabartan dev ülkesinden daha fazla pay alabilmek için tüm hünerlerini sergilemek isteyen yerli ve yabancı otomobil üreticileri 18-27 Kasım tarihlerinde Pekin'de düzenlenen Auto China 2006 fuarında buluştu. Fuarda en çok ilgiyi Türkiye'nin de ithalatını yatığı ucuz Chery marka otomobiller ile lüks ve zarafeti temsil eden dünyaca ünlü yabancı marka otomobiller gördü.

15 yıl içinde ABD'yi geride bırakarak otomobil pazarında bir numara olacağına kesin gözüyle bakılan Çin'de üretilen yerli arabalar, yabancıların yanında Çinli vatandaşların da yoğun ilgisine sahne oldu. Fuara gelen bir Çinli, içine bindiği Chery mark otomobilde yaptığı açıklamada, '' Artık eskisi gibi değil, Çin otomobilleri de kalite bakımından yabancı arabaları yakalamaya başladı'' dedi. Çinli arabalar, ziyaretçilerin karşısına cip, spor ve sedan gibi çeşitleriyle çıkıyor. Chery'nin fuarda sergilediği son model spor arabalardan sarı renkli Fulwin II modeli Çin'in gururu olarak boy gösteriyor fuarda.

ÇİNLİ OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ TÜRKİYE PAZARINA OLUMLU BAKIYOR

Türkiye'ye otomobil ihracatı yapan Chery yetkilileri, Türk pazarına oldukça umutlu baktıklarını belirtirken, Çin'de yerli üretilen Hafei marka otomobilin yetkilisi de Cihan'a yaptığı açıklamada, Türkiyeli müşterilerin kendi otomobilleriyle ilgilendiğini ve Türkiye'ye satışın önümüzdeki yıllarda olabileceğini söyledi. Fuardaki Çin malı otomobillere en çok Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden talep geldiği ifade edildi.

YABANCILAR TAKLİTLERDEN ŞİKAYETÇİ

Çin'deki pazardan pay alabilmek için Çinli bir ortakla üretim yapan yabancı otomobil şirketleri, kendi ürünlerinin taklitlerinin yapılmasından büyük endişe duyuyor. Fuarda sergilenen Çin otomobillerinin ya motoru, ya kasası ya da diğer bir bölümün yabancı arabalardan taklidinin yapıldığını görmek zor değil. Ancak, yabancılar her ne kadar kendi mallarının taklit edildiğinden şikayet etseler de, satmayı amaçladıkları büyük rakamların ''taklitlere göz yumma'' tavizi vermelerine neden olduğu kaydediliyor. Çin'deki dev yabancı firmaların CEO'larının rütbelerinin yükselmesi adına ''sırf Çin'de yatırım gözüksün'' düşüncesiyle bu taklitlere göz yumdukları belirtiliyor. Bu arada fuara İran da kendi yapımı Samand markasıyla katıldı.

YABANCILARIN SATIŞ HEDEFLERİ

Yabancılar Çin pazarına oldukça umutlu bakıyor. Yabancı otomobil üreticilerinden geçen yıl Çin pazarında 257 bin adet otomobil satan Japon Honda'nın yetkilileri, bu yıl 300 bin adet satış yapmayı planladıklarını ifade etti. Çin'de bu yıl 200 bin adet satan diğer bir Japon devi Nissan'ın 2007'deki hedefi ise 300 bin satmak. Satışları açısından dünyanın ikinci büyük otomotiv şirketi Japon Toyota da 2007'de yüzde 30'luk artışla Çin'de 400 bin adet satış yapacağını açıkladı. Toyota 2010 yılında 1 milyon adet satışla pazar liderliğini ele geçirmek istiyor.

General Motors (GM), Ford, DaimlerChrysler, Volkswagen (VW), Fransız Peugeot, İtalyan Fiat ve İsveçli Volvo gibi otomotiv devleri Çin'de yatırımlarını artırıp üretime hız veriyor. Çin'de yıllık otomobil satışlarının 2020'de 25 milyon adede yükseleceği tahmin ediliyor.

Osman Erol/Pekin/Cihan