Yeni yılla birlikte, yeni tasarımıyla ile hayatımıza dönüş yapan Türk Lirası (TL) ile tanışmak için ATM'lere giden pekçok vatandaş, yine Yeni Türk Lirası (YTL) ile karşılaşınca şaşırdı.
Bu durumun nedeni, henüz bütün ATM'lerde TL kullanımına geçilmemesi oldu. Bazı makinelerde TL ayarını 1 Ocak'a yetiştiren bankalar, tümünde farklı boyutlardaki TL'yi tanıyacak 'ayarı' yapamayınca bu makineler yine YTL vermeye devam etti.
Maliyeti 3-5 dolar
ATM üreticisi NCR'ın Genel Müdürü Yalçın Orhon, kupürlerin farklı boyutlarda olması nedeniyle bir 'kaset ayarı' yapılması gerektiğini belirtti. Bazı ATM'ler için 3-5 dolarlık maliyeti olan bir aparat gerekeceğini söyleyen Orhon, "Asıl önemli olan teknik ekibin her makineyi ziyaret etmesi gerektiği. TL ile YTL bir yıl boyunca nasılsa birlikte kullanılacak, o yüzden çok aceleye gerek yok. Bankalar öncelik sırasına göre bütün ATM'leri tek tek değiştirecek."
Ay sonuna kadar biter
ATM ve POS işlemlerinde bankalara hizmet veren Provus Bilişim Hizmetleri'nin Genel Müdürü Alp Hepkarabelli, tüm ATM'lerin TL'ye uygun hale getirilmesinin bu ay sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Hepkarabelli, şu bilgileri verdi: "Bu iş için sadce yazılım değişikliği yetmiyor, yazılımlar zaten uyumluydu, sadece ufak bir tanımlama yapılıyor. Ancak TL'de boyutlar farklı olduğu için fiziksel olarak da ATM'lerin üzerinde bir ayarlama gerekiyor. Bu değişim hızlı bir şekilde yapılıyor. Bu işin maliyeti o kadar yüksek değil, buradaki asıl maliyet zaman."
21 bin 428 ATM var
Türkiye'de Ekim 2008 itibariyle 21 bin 428 ATM bulunuyor. Bu makinelerin ayarlama her makinede ayrı ayrı yapıldığı için işçilik bu işte ön plana çıkıyor. Her bir makine için 5 dolarlık bir düzenleme gerektiğinden yola çıkarak yaptığımız hesaplamaya göre, 107 bin 140 dolarlık (162 bin 850 lira) bir maliyet ortaya çıkıyor.
Nilgün Karataş/Hürriyet