“Mustafa” belgesinin yurt dışındaki yansımaları sürüyor. Financial Times gazetesi, belgesel için “Atatürk'ü, kaidesinden indiren film” derken, 10 Kasım dolayısıyla Anıtkabir'deki kuyruklara dikkat çekti.
Financial Times gazetesi, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı haberinde “Film, Atatürk'ü kaidesinden indirdi” başlığı ve, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle poz vermiş bir grup çocuğun fotoğrafı da kullandı.
Atatürk'ün ölümünün 70. yıl dönümü dolayısıyla 10 Kasım'da saat 9.05'de tüm Türkiye'de sirenler çaldığında trafik durduğunu, bayrakların direğin yarısına kadar indirildiği kaydeden gazete, binlerce öğrenci ve çalışanın, Anıtkabir'de saygı duruşunda bulunmak için kuyruğa girdiği belirtti.
“FİLM KATI KEMALİSTLERİ ÇOK ÖFKELENDİRDİ”
Gazete, Atatürk'ü anma gününe ilişkin görüntüleri aktarırken de Türkiye'de yeni bir filmin, “Ulusal kahramanı çok içki ve sigara içen, kadınlara düşkün, bir çok insani zayıflığı olan biri olarak” göstererek tartışma yarattığını da yazdı.
“Mustafa” belgesinde yer verilen olguların çoğunun bilindiği ve tartışma konusu olmadığını kaydeden gazete, ancak bunları sunma tarzının “katı Kemalistler”i çok öfkelendirdiğini kaydetti. Gazete, bu çerçevede belgesele yöneltilen “Türkiye'yi küçük düşürmeyi hedefleyen uluslararası komplo” gibi eleştirilere de işaret etti.
“Resmi tarihten sapmaktan korkan öğretmenler”in öğrencileri filme götürmekten vazgeçtiğini, belgesele sponsorluk yapacak Turkcell'in de kararı gözden geçirdiğini anlatan gazete, belgeselin destekçilerinin ise, filmi “taze hava esintisi”ne benzettiğini kaydetti.
Gazete, önceki çalışmalarını, görüntüsü itibariyle “kusursuz laik” olarak nitelendirdiği Can Dündar'ın değerlendirmelerine de yer verdi. Dündar, “Mayın alanı gibi. Üzerine bastım ve patlamayı fitilledim. Ancak olumlu olacağını düşünüyorum (…) çünkü bu film resmi çizgi dışındadır” şeklinde konuşu. Gazete şunları yazdı:
“Tartışmaların özünde, katı milliyetçilik, laiklik ve merkezi devlet ilkelerine dayanan anayasada yer verilen Atatürk'ün mirasının dindar iktidardaki parti ve büyüyen orta sınıfın tehdidin altında olduğu korkuları yatıyor.
Anıtkabir'i ziyaret eden birçok kişi, eski stil Kemalizmi desteklemeye, dini kamu hayatına sokmak için komplo kurmasından kuşkulandıkları Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) protesto etmeye geldi.”
Buna karşın gazete, Anıtkabir'i ziyaret edenlerin bazılarının da, “Türk toplumunun çelişkilerini yansıtarak kendisi ateist olup laik cumhuriyetin temellerini atan lider için dua ettikleri”ni yazdı.
FENERBAHÇELİLER DE ANITKABİR'DE
Financial Times de, Atatürk mozolesinde saygı bulunanların arasında bin kadar Fenerbahçe tişörtü giyen taraftarın da bulunduğuna dikkat çekerek klüp için “Fanatik bir bağlılık uyandıran diğer Türk kurumu” ifadesini kullandı.