Toygun ATİLLA
TÜRK EKONOMİ TARİHİ AİLELERİN PARÇALANMA ÖYKÜLERİ İLE DOLU
Türk ekonomi tarihi başarıyla kurulan ailelerin parçalanma öyküleriyle dolu. Sabancı Ailesi’nin bölünme sürecini hatırlayın. 2004 yılında merhum Sakıp Sabancı’nın vefatından sonra ailenin bazı üyeli Akbank başta olmak üzere birçok iştirakteki hisselerini satıp, kendi yollarına devam etmişti. Bu dağılmadan sonra, Densa, Demsa, Esas gibi kendi alanında güçlü holdingler ortaya çıktı. Dinçkök’ten tutun, Tatlıcı ailelerine, Kervansaray Holding’den Çiftçiler Holding’e kadar Türkiye’nin önemli grupların tarihlerinde kardeşlerin derin kavgaları mevcut.
Bu örnekleri neden verdim?
GELENEKÇİ GELECEKÇİ KAVGASI
Sebebi, geçtiğimiz hafta konkordato ilan eden Aroma Grubu’nda yaşanılanlar. Bursa’da 1968 yılında Aksekili iş insanı Ömer Duruk tarafından kurulan Türkiye’nin en büyük içecek gruplarından biri olan Aroma, yılda 125 bin tonluk üretimini dünyanın farklı coğrafyalarına satar hale geldi. 2005 yılında baba Ömer Duruk, 86 yaşında vefat edince, şirket 3 oğluna kaldı. Aroma’nın başına Yönetim Kurulu Başkanı Ali Metin Duruk geldi, kardeşleri de ağabeylerini destekledi. 2022 yılında bu kez büyük ağabey Ali Metin Duruk vefat edince, şirket içinde bazı sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Mahmut Atom Duruk ile en küçük kardeş Mehmet Duruk arasında şirketin geleceğine yönelik tartışmalar baş gösterdiğini duydum. Hem aileye hem de Aroma’ya yakın kaynaklarımdan öğrendiğime göre bu kavga miras nedeniyle değil, gelenek ve gelecek arasında yaşanan bir kavgaydı. Kardeş Mehmet Duruk, fabrikanın farklı bir yere taşınması ve yeni alanlara girilmesini savunurken, ağabey Mahmut Duruk ise yeni yatırım veya açılıma soğuk bakıyordu.
AİLE EMLAK ZENGİNİ…
Duruk ailesi sadece Aroma’nın sahibi değil ayrıca. Gelik restoranları aileye ait. Başta İhlas Holding ile yapılan Kristal Kule projesini, Büyükçekmece’deki 30 bin metrekarelik arazide 776 konut, 160 mağazalı AVM projesini geliştikleri Günyüzü İnşaat ile arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı projesini hatırladım. Daha onlarca varlığı olan Duruk ailesinin, konkordato ilan etmesi biraz şaşırttı açıkçası. Benim duyduğum bilgilere göre “gerekirse şirketi satarız” boyutuna gelmiş bu tartışmalar. Sebebi de bu inatlaşma.
YÜZDE 80 BÜYÜME BEKLEYEN ŞİRKET, KONKORDATO İLAN EDER Mİ?
Daha yeni; 25 Eylül 2024’te Aroma Satış, Pazarlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Dolun medyaya konuşmuş. Ekrem Dolun demiş ki “2023 yılını başarılı bir şekilde tamamlamamızın ardından, 2024 yılı için büyüme hedeflerimizi daha da yukarı taşıyoruz. Hacim olarak yüzde 20, ciro olarak ise yüzde 80 oranında bir artış hedefleyerek, şirketimizin büyüme ivmesini korumayı ve sektördeki güçlü konumumuzu daha da pekiştirmeyi amaçlıyoruz…” Yüzde 80 büyüme hedefleyen şirket, birkaç ay içinde konkordato ilan eder mi?
patronlardunyasi.com