Patronlar


Necla DALAN

#video_8986996#

Malatyalı Küçük Ailesi, 1988 yılında Zeytinburnu’nda bodrum katında küçük bir atölyede ihracata yönelik fason bir şirketle tekstil sektörüne adım attı. 1997 yılında kendilerine üretim yaptıran Fransız LC Waikiki markasını aldılar ve Türk markasına dönüştürdüler. Bugün Türkiye ile birlikte 61 ülkede 1300 mağazası ve 55 bin çalışanı olan LC Waikiki, global yolculuğunun 15’inci yılını kutluyor. İlk yurtdışı mağazasını Romanya’da açan LC Waikiki, mağaza açtığı 23 ülkede pazar liderliğine yükseldi.
2024 yılında yüzde 55 büyüme kaydederek 207 milyar TL ciroya ulaşan ve markalı ihracatını 1.2 milyar dolara çıkaran LC Waikiki, haftada 17 milyon misafirini mağazalarında ağırlarken yıl boyunca tüm dünyada 600 milyon ürünü müşterileriyle buluşturuyor. 

HEDEF AVRUPA’DA İLK ÜÇ MARKADAN BİRİ OLMAK

Şu anda Avrupa’daki en büyük beş markadan biri olan LC Waikiki’nin büyüme planlarını Belgrad’da Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’ten dinledik. 20 yıl önce Avrupa’nın en başarılı üç markasından biri olacaklarını söylediklerini hatırlatan Vahap Küçük, “Tüm stratejimizi bu hedefe göre dizayn ettik. Bu 2023 vizyonumuzdu ama araya pandemi, savaş gibi etkenler girdi. Bu hedefimizi 2026’ya revize ettik. Ayrıca 2026’da hedefimiz İngiltere, Fransa ve Almanya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerine de mağaza açmak. 2026’ya kadar 20 ülkeye daha girebiliriz” dedi. 

'AMERİKALI DANIŞMAN İLHAM OLDU, 2001 KRİZİNDE GEMİYİ BATIRMADIK'

LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt ile birlikte hedeflerini anlatan Vahap Küçük, birçok girişimciye ve patrona yol gösterecek önemli mesajlar verdi. İşe nasıl başladıklarını anlatan Küçük, 1998 yılında Perakende Günleri’nde konuşan Amerikalı bir danışmanın bir cümlesinin bugünlere gelmelerinde ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Küçük, şöyle devam etti: 

“O dönem bir taraftan Taha Grubu altında üretim tarafı devam ediyor, bir taraftan da bayilikle büyümeye başladık. Anadolu’da fabrika yatırımları başladı, Malatya, sonra Safranbolu, daha sonra Adapazarı’na yatırım yaptık. 1998’e geldiğimizde işlerin ters gittiğini görmeye başladık. Bir şeyler ters gidiyor ama adını koyamıyoruz. GAP markasına da danışmanlık yapan Amerikalı danışman bir vesileyle Türkiye'ye geldi. ‘Ben üretim ve markayla aynı anda başarılı olan pek firma görmedim. Ya üretimde ya markada perakende başarılı olmuşlar’ dedi. Bu cümlesi bize ilham kaynağı oldu ve üretimle perakendeyi ayırdık. Bir iki yıl sonra bunun meyvesini görmeye başladık. 2001'de kriz patladı. Biz o yıllarda Marks and Spencer, Tommy Hilfiger, Levis gibi şirketlerle çalışıyorduk. Onlardan gelen dövizle gemiyi batırmadan krizden çıktık. Yani 1998 yılında verdiğimiz karar, 2001 yılında bize can suyu oldu. O dönemde bir karar daha aldık. 800 bayiye ulaşmıştık. Bayilikle bu işin gidemeyeceğini biliyorduk ama gelirin yüzde 80’i bayiden geldiği için dönüşümü yapamıyorduk. 2001 krizinde zaten bayi bizden mal almıyor, ödemesini yapmıyor. Dedik ki bunu bir fırsata döndürelim, bayilik kanalından vazgeçelim. Kendi mağazalarımızı açalım. Zor bir karardı. 80 milyon dolarlık gelir 10-15 milyona düşecek, yapı komple değişecek, farklı bir iş alanına geçeceksin. Ben biraz duygusalım, kardeşim Mustafa Bey daha realist. Onun realistliği bu kararı aldırttı bize ve bayilikten vazgeçtik. Kendi mağazalarımızı açmaya karar verdik.” 

'TÜRKİYE’NİN 10-15 YIL GERİSİNDE OLAN ÜLKELERLE YURTDIŞINA AÇILDIK'

Mağaza açmalarının Türkiye’de alışveriş merkezlerinin açıldığı döneme denk geldiğini kaydeden Vahap Küçük, “2001’de mağazalaşmaya başladık ama bu sefer en önemli bariyer lokasyon bulmaktı. 2003-2004 yıllarında alışveriş merkezi yatırımları başladı. Ve her alışveriş merkezinde mağaza açmaya başladık. Alışveriş merkezleri Türk perakendesinin markalaşmasına büyük katkı sağladı. Onlar olmazsa sektör bugün bu noktada olamazdı” dedi.

55 BİN ÇALIŞANIN 35 BİNİ KADIN, 6 GENEL MÜDÜRÜN 3'Ü KADIN

İstihdamı kendileri için iftihar konusu olarak nitelendiren Küçük, 55 bin kişiye istihdam sağladıklarını ancak tedarikçilerle bu sayısının bir milyon kişiye yaklaştığını kaydetti. 55 bin çalışanın 35 bininin kadın olduğunu anlatan Küçük, “Bizim 6 genel müdürümüz var, 3'ü kadın. 2 bin 800 kadın yöneticimiz var. En fazla kadın yönetici çalıştıran firmayız tüm sektörlerde, bankalar dahil” diye konuştu. 

KÂRININ YÜZDE 15’İNİ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE AYIRIYOR

Vahap Küçük, pek paylaşmayı sevmese de sosyal sorumluluk projelerine de değindi. Verdiği bilgiye göre, LC Waikiki her yıl kârının yüzde 15’ini sosyal sorumluluk projelerine ayırıyor. 2024 yılında 14 bin 720 öğrenciye 93 milyon TL eğitim desteği sunan LC Waikiki, 21 milyon ürünü ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. 

'TÜRKİYE’DE DE YURTDIŞINDA ENFLASYONUN ALTINDA FİYAT ARTIŞI YAPIYORUZ'

Vahap Küçük, asgari ücretten fiyat artışlarına, halka arzdan Suriye’deki gelişmelerin işlerine nasıl yansıyacağına kadar birçok soruya da şu yanıtları verdi: 

“Biz genelde enflasyonun altında fiyat artışı yaparız. İlkemiz bu, yurtdışında da ayrı politikayı güdüyoruz. Bu yılın kolay olmayacağını biliyorduk. Pandeminin etkisi geçmeden deprem oldu. İnsanlar evini barkını kaybetti. Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Onlar en büyük müşterimizdi. İklim krizi bilinmeyen bir konu. Bunların içinde yol bulmaya gayret gösteriyoruz. 
Ne kadar şükretsek az, bu senede hem adette hem dolar bazında hem birebir mağazada büyüdük. 2025 yılında da hem adette hem dolar bazında büyüyeceğiz ama biraz temkinli bir büyüme olacak. Durmak gibi bir niyetimiz yok. Kısa vadede gündemimizde halka arz yok. Asgari ücret görüşmelerinin hem sanayici hem dar gelirli vatandaş için en iyi şekilde bitmesini umuyorum. Suriye yeni bir konu… Bekliyoruz. Orada şirket kurmuştuk, mağazalarımız vardı. Bu ara bayilik teklifleri geliyor ama ortalık durulursa kendimiz gideceğiz.”

'AVM İŞİ LC WAİKİKİ’NİN YATIRIMI DEĞİL, AİLENİN YATIRIMI'

Küçük Ailesi, geçen hafta Forum alışveriş merkezlerinin yüzde 40’ını aldı. Vahap Küçük, “Alışveriş merkezi yatırımı LC Waikiki’nin yatırımı değil. Ailenin kendi birikimleriyle yaptığı bir yatırım” dedi.

Çiçeği burnunda alışveriş merkezi hissedarı Vahap Küçük, Belgrad’daki alışveriş merkezlerini de gezdi. Yeni yatırım için araştırma mı yapıyorsunuz diye sorduğumda her gittiği yerde bu tip ziyaretler yaptığını anlattı.

patronlardunyasi.com