Avrupa Birliği (AB) genelinde otomobil şirketleri içten yanmalı motorların kullanımdan kalkması ve 2035'ten önce elektrikli araçlara geçiş çabalarını sürdürürken, uzmanlar önümüzdeki birkaç yıl içinde farklı sektörlerde binlerce kişinin daha işten çıkarılabileceğini öngörüyor.
DIW Başkanı Marcel Fratzscher, Alman ekonomisinin hem ihracata hem de sanayiye bağımlı olduğunu ve enerji dönüşümü karşısında "şirketlerin dönüşümü kaçırdığını" ve VW gibi birçok şirketin "geride kaldığını" belirtiyor.
Euronews'e verdiği demeçte, "Bu sadece otomotiv değil, makine, ilaç, kimya sektörü gibi pek çok sektörde yaşanan bir sorun" dedi.
Merkezi Almanya'da bulunan dünyanın en büyük kimya üreticisi BASF da Ukrayna'da patlayan enerji fiyatları ve Almanya'daki ağır bürokrasi nedeniyle işgücünün bir kısmını Asya'ya taşımayı ve Almanya'daki işçilerini işten çıkarmayı düşünüyor.
ALMANYA REKABET GÜCÜNÜ MÜ KAYBETTİ?
Asya, küresel bir etkiye sahip olan ekonomik bir yükseliş sarmalında.
Fratzscher, "Alman şirketleri üretimlerinin büyük bir kısmını Çin'e, Hindistan'a ve başka yerlere kaydırdı ve bu durum devam edecek," dedi.
Çin'in rekabeti azaltmaya başlaması ve kendi şirketlerini sübvanse etmesi, özellikle Avrupa'daki yüksek enerji ve işgücü maliyetleri nedeniyle Alman şirketlerinin rekabet etmesini zorlaştırıyor.
PEKİ, ALMAN EKONOMİSİ İÇİN SIRADA NE VAR?
DIW, "Alman ekonomisinde bu yıl için bir durgunluk, önümüzdeki birkaç yıl içinde ise kademeli bir toparlanma" öngörüyor. Alman ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yeniden küçüldü ve sanayi üretiminin düşmeye devam etmesiyle birlikte teknik olarak resesyona girdi.
Otomobil endüstrisi, altyapı yatırımlarının yavaş olması nedeniyle elektrikli araçlara olan talebin düşük olmasından özellikle etkilendi.
Öte yandan Fratzscher, iyimser olduğunu ve büyük Alman şirketlerinin kendilerini birkaç kez yeniden keşfettikten sonra "her zaman çok yenilikçi olduklarına" inandığını söylüyor.
"Yeniden ayarlanmaları, reform yapmaları gerekiyor. Volkswagen ve pek çok Alman şirketi için de durum böyle," diye ekledi.
ALMAN HÜKÜMETİ YARDIMCI OLABİLİR Mİ?
Fratzscher, hükümetin çalışanları elde tutmak için müdahale etmesi gerektiğini düşünmediğini söyledi.
"Dönüşüm değişim demektir. Değişim ise genellikle konsolidasyon anlamına gelir. Şirketlerin yatırım yapabilmek ve yeni teknolojiler geliştirebilmek için küçülmeleri gerekir."
Fratzscher ayrıca, hükümetin büyük şirketlerde eski yapıları korumaya çalışmasının sadece Almanya ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda bir Avrupa fenomeni olduğunu belirterek, "Çoğu zaman bir ekonomide yeni parçaların ortaya çıkması ya da geliştirilmesi için eski parçaların, gereksiz parçaların ortadan kalkması gerekir," dedi.
Fratzscher, bu krizlerin kısa vadeli çözümleri olmadığını vurgulayarak, "Önümüzdeki beş yıl boyunca biraz dayanıklılık ve sürekli yatırım gerekecek ve umarım bu süre zarfında Alman ekonomisi geçişi yönetecektir," ifadelerini kulllandı.
Alman ekonomisi büyük ölçüde otomobil endüstrisine bağımlı olduğundan, bu toplu işten çıkarmalar Alman halkı arasında hayal kırıklığının artmasına ve aşırı sağın ekmeğine yağ sürülmesine yol açabilir. Bu durum gelecek yıl yapılacak federal seçimler üzerinde büyük bir etki yaratabilir.
patronlardunyasi.com