Türkiye’nin enerji tedariğini büyük ölçüde genişletmesi beklenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali için yakıt çubukları 27 Nisan 2023'te getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştı. Normalde 2024 yılının sonunda faaliyete geçmesi beklenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin, daha sonra yapılan açıklamalarda 2025’te faaliyete geçeceği söylenmişti.
BAKAN AÇIKLADI: SİEMENS GECİKTİRİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Anadolu Ajansı’na verdiği ropörtajda, Akkuyu’da yaşanan krizi detaylarıyla anlattı. Alman Siemens şirketinin Akkuyu için gerekli parçaları geciktirdiğini açıklayan Bakan Bayraktar, teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını belirterek, “Hiçbir hukukii temeli olmayan bir konuda, bir siyasi tutumla alınmış bir karar var. Amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, bundan Türkiye ve Türkiye’deki proje de zarar görüyor” dedi.
ALTERNATİF ÇİN’DE BULUNDU
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni yapan Rus Rosatom’un da alternatif arayışına girdiğini anlatan Bayraktar, Siemens’in Türkiye’deki yatırımlarına işaret ederken “Çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan bir tanesi ve onların varlığını çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur. Yapımı üstlenmiş olan Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçmiş durumda ve ürün oradan gelecek” diye konuştu.
ŞALT SAHASINDA KULLANILACAK
Siemens’in teslimatı geciktirdiği parçalar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde üretilecek enerjinin sisteme aktarılması amacıyla nükleer şalt sahasında kullanılacak.
patronlardunyasi.com