Murat KAYA
Avrupa Birliği (AB) üyesi Almanya, son dönemde Türkiye vatandaşlarına uyguladığı vize kısıtlamasının dozajını iyece artırdı.
Bu sıkı politika, ülkeye turist olarak gidecek Türk vatandaşlarının tatil hayallerini suya düşürdüğü gibi ülkeler arası seyahat yapmak zorunda kalan sanat ve spor dünyasından insanları da olumsuz etkiledi. Ama en çok Almanya ile iş yapan ya da burada açılan fuarlara katılmayı önceden organize eden şirketler ve iş insanları bu durumun çilesini çekiyor.
ERHAN ÇELİK’İN MAĞDURİYETİ
Daha önce Türk vatandaşları için bin bir zorluk çıkardığı bilinen Almanya Schengeni’nin son kurbanı iş insanı Erhan Çelik oldu.
Adını, haber kanallarında spikerlik yaparken duyuran ancak şimdilerde Nobel Şirketler Grubu’nu yöneten iş insanı Erhan Çelik, önceden ayarlanmış bir organizasyon kapsamında Almanya’ya gidemeyen ve bu durumdan mağdur olan son kurban.
“SON KURBAN ŞİRKETİM OLDU”
Bu durumla ilgili PD’ye bilgi veren Erhan Çelik, “Almanya’nın vize saçmalığının son kurbanı şirketim oldu. Düsseldorf’ta 27-29 Eylül tarihleri arasında düzenlediğimiz IMMO Emlak ve Gayrımenkul Yatırım Fuarı’nın 56 firmasından 19’u 6 ay önce duyurulan fuara katılamadı” dedi.
“VİZELER ÇIKTI, PASAPORTLAR VERİLMEDİ”
Çoğu Emlak Konut G.Y.O. yüklenicisi olan firmaya son haftaya kadar vize verilmediğine dikkate çeken Çelik, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:
“Dört gün önce vizeler çıktı ama bu sefer pasaportlar verilmedi. Katılımcılar her gün pasaportlarını almaya gittiler ama alamadılar. Şu anda gelen bilgi fuar kapandıktan bir gün sonra, yani pazartesi verileceği yönünde. Yani organizasyon bittikten sonra…Gerçekten insanın aklını kaçırtacak uygulamalar yapıyorlar. Katılımcılar arasında bir gün vize verilenler var. Büyük saçmalık.”
“RESMEN DALGA GEÇİYORLAR”
Alman makamlarının resmen dalga geçtiğini belirten Çelik, yeşil pasaport sahiplerinin de aynı muameleye maruz kaldığını, “Öyle ki Almanya’ya inişte yeşil pasaport sahiplerine vizen nerede diye soran polisler var” sözleriyle açıkladı.
“TÜRK BAYRAĞI ÇEKİLMESE SORUN BU SEVİYELERE ULAŞMAZDI”
Nobel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, şunları dile getirdi:
“Şayet alana tüm bayrakların üstünde Türk bayrağı çekilmeseydi, yani ana organizatör olmak yerine burada alışıla gelen ‘Alman şirketi fuarı yapar, Türk katılımcısına kendi fuarında istediği kadar yer verir’ geleneği sürseydi, yaşatılan sorun bu seviyelere ulaşmazdı. Durmadan sorun çıkardılar. Alana giren metal konstrüksiyonlar Almanya’daki diğer fuarlarda da kullanıldığı halde bizim organizasyonumuzda uygunluk yok dediler. Elektrik tesisatına kendileri uygunluk verdiler. Sonra açılış zamanı gelince uygun değil dediler. Kurulumda görevli teknik personellerimiz de vize engeline takıldı. Ülkesinde organizasyon izni verdiği firmanın, ülkesine girişine izin vermiyor gibi saçma bir durum yarattılar.”
“Ziyaretçi girişini engellemek için bugün bize tahsis edilen otopark kapatıldı. Ve şu an otoparkı açtırma kavgası yapıyoruz. Gerçekten bu yaşadıklarımıza inanamıyorum” diyen Çelik, diplomasideki mütekabiliyet kuralını hatırlatarak yetkililerden yaşadıklarının aynı şekilde karşı tarafa uygulanmasını istedi.
Erhan Çelik, bu duruma bir çözüm bulunması ya da kendilerine “Bu ülkede ticaret yapmayın” denilmesini gerektiğini de sözlerine ekledi.
NOBEL ŞİRKETLER GRUBU’NUN ALMANYA İŞTİRAKİ
Nobel Şirketler Grubu’nun Almanya’daki iştiraki Nobel Messe Fuarcılık tarafından düzenlenen Nobel IMMO Emlak ve Gayrimenkul Yatırım Fuarı’nın katılımcısı olan 56 firmadan 19’u Almanya tarafından vize verilmemesi nedeniyle organizasyona katılamadı.
Devreye giren Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya büyükelçiliğini konuyla lgili uyarması sonrası 19 firmadan 33 görevlinin vizesi çıktı ancak Alman yetkililer bu kez de başvuru için verilen pasaportları katılımcı firmalara teslim etmedi.
Skandal uygulamalar vize çilesiyle bitmedi. Sahip oldukları yeşil pasaportlarla ülkeye giren kimi firma sahiplerine vize soruldu. Vizeden muaf olan yeşil pasaportun ne olduğunu bilmemezlikten gelen Alman polisi bu pasaporta sahip kişileri uzun süre ülkeye giriş için kapıda bekletti.
TEKNİK SORUNLARI İLERİ SÜRDÜLER
Almanya’da ana organizatörlüğünü ilk kez Türkiye merkezli bir şirketin yapması bu ülkede farklı rahatsızlıklara da neden oldu.
Fuarın yapıldığı Düsseldorf Statiton AirPort yetkilileri fuarın açılacağı son ana kadar farklı bahanelerle teknik sorunlar olduğunu ileri sürdüler. Alanın elektrik tesisatı düzenlemesine bir gün önce onay veren işletme müdürlüğü açılışa saatler kala tüm kablolama sisteminin değişmesini istedi.
Çıkarılan her türlü zorluk karşısında yılmayan organizasyon şirketi bu isteği de yerine getirerek fuarın açılmasını sağladı.
ALMANYA’DA NE OLUYOR?
Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında ret oranının 4 yıllık süreçte büyük artış gösterdiği. 2019’da yüzde 9,7 olan oranın 2023 yılında yüzde 16,1’e yükseldiği haberlere konu edilmişti.
Gel gör ki 2024 yılında bu Almanya’nın vize politikasını sıklaştırmasıyla bu oran daha da büyüdü ve hatta vize alma zorunluluğu olmayan yeşil pasaportlular bile ülke topraklarına alınmaz duruma getirildi.
Türk turistlerin vize başvurularının cevaplanmadığı ya da çok önceden alınan bilet tarihlerini geçecek şekilde görüşme ayarlandığını, buna rağmen Türk vatandaşlarına dalga geçer gibi 3 günlük vize verildiğine ilişkin bir haberi de PD yazmıştı.
FİİLEN ASKIYA ALINDI: “SAKINCALI” KRİTERİ
Bu durum, gün geçtikte daha da kötü oldu. Artık gazeteler, serbest dolaşımı öngören Schengen’i fiilen askıya alındığı haberleriyle doldu. Bu kararla birlikte artık ‘sakıncalı’ olarak görülen kişilerin vize olsa dahi ülkeye giriş yapamayacağı yazıldı.
SURİYE UYRUKLU GÖÇMENİN BIÇAKLI EYLEMİ
Almanya, Suriye uyruklu bir göçmenin bıçaklı saldırıda 3 kişinin ölümüne neden olmasının ardından sınır kontrollerini sıkılaştırmıştı. Ülke 16 Eylül’den itibaren, Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşmasını askıya almış, kara sınırlarında kontroller yapılmasını sıklaştırmış, yasaları gereği, sınır polisleri vizesi olsa bile ‘sakıncalı gördüklerini’ ülkeye alınmayacağını duyurmuştu.
patronlardunyasi.com