Albaraka Türk'ün katılım bankası unvanı alması ve Türkiye'deki 20. yılı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, kar-zarar ortaklığı esasına göre fon toplayan Albaraka Türk'ün esnek bilanço yapısı sayesinde mali sektörün ve ekonominin zaman zaman maruz kaldığı konjonktürel dalgalanmalar, içsel ve dışsal şoklardan en az oranda etkilenen kurum olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisine yaptıkları katkılara değinen Büyükdeniz, 1985 yılında kurulduklarında yüksek enflasyon sürecine rağmen Türkiye'de yeni bir tasarruf anlayışının gelişmesine katkıda bulunduklarını, aracılık maliyetlerinin azaltılması, eğitim, kayıtdışılığın azaltılması, doğrudan üretim ve yatırım faaliyetlerine katkıda bulunduklarını vurguladı.
Adnan Büyükdeniz, Albaraka Türk'ün kriz ve kriz dışı dönemlerde kamuya herhangi bir yük getirmediğini ifade etti. Büyükdeniz, müşterisi olan vergi mükelleflerine herhangi bir sıkıntı yaşatmadıklarını da sözlerine ekledi. Bu güne kadar kendilerinden kredi kullanan müşterileriyle herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirterek, "Özel Finans Kurumları bu güne kadar sisteme 6 milyar dolar sokmuşlar. Sistem dışı kalmış fonları mali sisteme kazandırmada Albaraka Türk üzerine düşeni yapmıştır. 2001 krizinden sonra müşteri sayımızda çok ciddi artışlar olurken işlem hacmimiz üçe katlandı. 2004 yılında tasarruf sahiplerine 103 milyon YTL kar payı dağıttık" dedi.
Albaraka Türk'ün faaliyetleri hakkında da bilgi veren Büyükdeniz, 126 milyon YTL sermayesi, 169 milyon YTL özkaynakları, 40 şubesi ve 890 çalışanı bulunan şirketin 9 aylık karının 32 milyon YTL olduğunu sözlerine ekledi. Büyükdeniz, 1 milyar dolara yakın finansmanın yüzde 70'inin KOBİ'lere, yüzde 30'unun daha büyük şirketlere sağlandığını bildirdi.
"HALKA ARZ İLE BÜYÜME DEVAM EDECEK"
"126 trilyon lira sermayemiz var. Önümüzdeki yıl gerek karımızdan, gerekse Borsa'ya açılarak bu sermayemizi artıracağız" diyen Büyükdeniz, halka açılma oranıyla ilgili olarak, "Yılın ilk yarısında sermaye artırımı yoluyla yüzde 20 civarında bir oranla Borsa'ya açılacağız" diye konuştu.
Adnan Büyükdeniz, Körfez ülkelerine ilişkin bir soruya, "Çok yakında bir Körfez seferine çıkmayı düşünüyoruz. Körfez'deki sermayenin Türkiye'ye çekilmesi konusunda öncü olmayı hedefliyoruz. İnanıyorum ki bu sermaye Türkiye'de özelleştirmelerin hızlanmasına katkı sağlayacak. Özelleştirme Türkiye'de oldukça geç kalmış bir uygulama. Türkiye'de özelleştirme için ayrılan kaynaklar da sınırlıdır. Körfez'de bu kaynaklar var. Konut başta olmak üzere hizmet grubu sektörlerinden bu sermayenin Türkiye'ye geleceğine inanıyoruz. Konut alanında birtakım teklifler sunduk. Değerlendiriyorlar. Bu ülkelerden konut sektörüne ciddi bir ilgi var. Körfez ülkeleriyle ilgili çalışmalarımızı Bahreyn'deki grubumuzun etkisi ve kendi inisiyatifimizle yapıyoruz." şeklinde cevap verdi.
Büyükdeniz, Körfez ülkelerinin özellikle enerji ve bankacılık sektörlerine ilgi duyduğuna dikkat çekerek, bankacılık sektöründe ortaklık veya yeni bir banka kurarak faizsiz bankacılıkla ilgilendiklerini söyledi.