Gündem


Edanur AKTÜRK AYKOL

Dolandırıcılar artık lafla, tehditle değil, direkt mağdurların telefonuna sızarak hayatlarını karartıyor. Mağdurları en savunmasız anlarında, uykularında yakalayan dolandırıcılar, cep telefonlarına sızıyor. Üstelik bir değil birden fazla vatandaş mağdur…

300 BİN LİRA DOLANDIRILDI

Elazığ’da Ali Akbaş isimli vatandaş, 4 Mayıs gecesi uyuduğu sırada 02.47'de telefonu hacklendi. 10 dakika içerisinde internet bankacılığı hesabından adına kredi çekilip ek hesabı da boşaltılan Akbaş, yaklaşık 300 bin lira dolandırıldı.

ADINA KREDİ ÇEKTİLER

Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde Fizyoterapist olarak görev yapan Nilay Kırık, 16 Eylül gecesi uyuduğu esnada hayatının şokunu yaşadı. Kırık’ın internetinin kapalı olduğu 03.00-06.00 arası adına 300 bin TL kredi çekilerek başka bir kişiye aktarıldı. Dolandırıcılar, Kırık’ın maaş hesabına KMH tanımladı ve hesaba gelen paradan 141 bin lirası da başka bir kişinin hesabına aktarıldı.

20 DAKİKA İÇİNDE 250 BİN LİRALIK ÇEKİM İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

14 Eylül gecesi, Bartın’da yaşayan Arife Ömür Sevindik isimli vatandaş hayatının şokunu yaşadı. Android tabanlı cep telefonuna sahip Sevindik evde televizyon izlerken bir anda telefonunun kapandığını gördü. Açıldığında sık sık şifre yanlış uyarısı veren cep telefonunu uzun uğraşlar sonucu açan Sevindik, cihazının sıfırlandığını fark etti.

Giden mesaj, numara ve fotoğraflara üzülen Sevindik’in aklına banka hesaplarına bakmak gelmedi. 16 Eylül gecesi işlem yapmak için mobil bankacılığına giriş yapmaya çalışan Sevindik, bu kez de teknik hata uyarısı aldı. Müşteri hizmetleri üzerinden yeni şifre alarak mobil bankacılığa giriş yapan Arife Ömür Sevindik, kredi kartlarından saat gece yarısı 00.20’de başlayan işlem saat 00.40’ta son bulacak şekilde, parça parça toplamda 247.403,22 TL çekildiğini gördü.

Banka hesaplarında para kalmayan ve kredi kartlarındaki son limite kadar harcandığını anlayan Sevindik soluğu karakolda aldı. Savcılığa taşınan konuda Sevindik, hem güvenlik açığı sebebiyle bankadan hem de bu işlemi gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu. 

“FARKINDA OLMADAN TELEFONUMUZA SIZABİLİRLER”

İnternet erişimi olan bütün cihazlarda bizleri bekleyen tehlikeler olduğunu söyleyen Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav yaşanan mağduriyetle ilgili PD’ye özel açıklamalarda bulundu.

“Son olarak dünya basınında gündeme gelen Lübnan’da cihazlarının patlatılması, şu an bizim cep telefonlarımızda da bizi bekleyen büyük bir tehlike aslında” diyen Sanlav, “İnternet erişiminin olduğu cihazlara uzaktan herhangi bir yazılım yükleyebilir ya da farkında olmadan gelen bir mesaja, bir e-postaya tıklanması sonucu telefonumuza sızabilirler” diyerek kullanıcıları uyardı. 

“TELEFONUMUZUN İÇİNDE KİM VAR BİLMİYORUZ”

Kötü amaçlı insanların, uzaktan erişimiyle cep telefonumuzun bataryasını kızdırabileceğini ve bataryaları bomba gibi patlatabileceğini söyleyen Sanlav, “Hepimizi böyle bir tehlike bekleyebilir. Yüklenen yazılımla banka hesaplarımıza erişilebilir, galerimizde gezinebilirler. Yani şu an telefonumuzun içinde kim var, hiçbirimiz bilmiyoruz" dedi.

“Banka hesaplarına sızılmaması için ne yapılabilir?” sorusuna Sanlav, “Güvenli ödeme sistemi var bunun için, 3D onaylı mobil ödeme var, anında onaylı mobil ödeme var... O seçeneklerin aktive etmesi gerekir. Güvenli internet kullanımı da böyle oluyor.” dedi.

“TELEFON ELE GEÇİRİLİNCE TIPKI SİZMİŞSİNİZ GİBİ GEZİNEBİLİYORLAR”

Zararlı yazılımların tehlikelerinden bahseden Sanlav, “Telefonu biri ele geçirdiği zaman, tıpkı sizin yönettiğiniz gibi o telefonu yönetiyor. Yani kod geldiği zaman o kişiye geliyor. O da ona onay veriyor. Mağdurlar farkında olmadan zararlı linklere tıklayabiliyor, zararlı uygulamalar indirebiliyor, bu zararlı uygulamalar bildiğimiz uygulamalar da olabiliyor. Örneğin Twitter'ı telefonunuza indirdiğimiz zaman, Twitter'daki herhangi bir teknik eleman sizin bütün ekran hareketlerinizi, arama motorlarınızı, parmağınızı, ekranın hangi bölgesinde hareket ettiğinizi kadar öğrenebiliyor, görebiliyor. Bir uygulamanın yazılımında bizzat bulunduğum için bizzat şahitlik ettim. Tamamen her türlü bilgiye erişebiliyorlar. Sesine erişiyor, kamerasına erişiyor, her şey var” ifadelerini kullandı.

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

“Peki biz nasıl önlem alabiliriz?” sorusuna Sanlav şu cevabı verdi:

“Bilmediğimiz linklere tıklamamak lazım. Bildiğimiz, arkadaşımız, zannettiğimiz insanlardan bile gelen linklere de tıklarken sorgulamak lazım.

Kaynağından emin olmadığımız hiçbir uygulamayı indirmemek lazım. Antivirüs programı kullanmak. Kişisel bilgi güvenliğini sağlamak. Bağlantı cihazlarının güvenliğini sağlamak. Doğru uzunlukta ve karmaşık şifreler kullanmak. Güncel yazılım kullanmak. E-posta güvenliğini sağlamak. İndirme güvenliğini sağlamak. Güvenlik duvarı kullanmak.

Ortak bağlantılardan kaçının. İnternet kafe, havalimanı, AVM gibi herkese açık wi-fi hizmeti veren bağlantılardan kuracağınız iletişim, diğer kullanıcılar tarafından görüntülenebilir, çok ciddi mahremiyet ve güvenlik açıkları oluşturur. Bedava internetin faturası çok daha ağır olabilir.  

Bankalar için iki faktörlü doğrulamalar var ama çok çare değil çünkü telefonunuzu ele geçiriyor adam." 

patronlardunyasi.com