Çevre


Bitkiler fotosentez yaparken karbondioksiti emerek depoluyor. Ağaçlar bu şekilde küresel ısınma karşısında eşsiz bir rol oynuyor.

Sanayi Devrimi'nden beri küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 30'undan sorumlu olduğu düşünülen metan gazının ise, sadece topraktaki bakteriler tarafından emildiği düşünülüyordu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre önde gelen hakemli dergilerden Nature'da çarşamba günü yayımlanan araştırmada ağaç kabuğundaki mikropların metanı emdiği ortaya kondu.

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ KATKI

Karbondioksit atmosferde yüzlerce yıl kalabilirken, metan gazının ömrünün yaklaşık 12 yıl olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle ağaçların yeni ortaya çıkan özelliği, iklim krizinin etkilerini önlemede daha çabuk sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir.

Metan gazı salımlarının artış hızı, kayıtların tutulmaya başladığı 1980'lerden beri en yüksek seviyede. Emisyonların arkasındaki birincil neden de tarım ve hayvancılık.

Araştırmada bilim insanları Amazon ve Panama'daki tropikal ormanlar, Birleşik Krallık'taki ılıman geniş yapraklı ormanlar ve İsveç'teki tayga ormanlarını inceledi.

Tropikal ormanlarda daha fazla metan emildiğini kaydeden ekip, bu durumu sıcak ve nemli ortamlarda mikropların çoğalmasına bağlıyor.

Ağaçların yeni saptanan özelliği, ılıman ve tropikal ağaçların iklim açısından sağladığı bilinen faydayı ortalama yüzde 10 artırıyor.

Ayrıca ağaçların üst kısımlarında atmosferdeki metan gazının daha fazla emildiği görüldü.

 

patronlardunyasi.com