Doğa


Kenan GÜRBÜZ

Marmaris’in Karacasöğüt Mahallesi’nde yer alan proje alanı, yalnızca bir doğa parçası değil; Marmaris’in kültürel belleği, mavi yolculuk rotalarının kalbi ve binlerce canlının yaşam alanı.

2013’ten bu yana çeşitli isimlerle ortaya çıkan proje, 2020 yılında MUÇEV’e devredildi.

Aynı yıl Muğla Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilince Marmaris Belediyesi projeye karşı dava açtı.

2023 yılında ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürlüğü, tüm itirazlara rağmen bu kez “ÇED Olumlu” kararı verdi. Proje yatırımcısı bu süreçte unvan değiştirerek yeniden başvuru yaptı ve projenin adı “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı” olarak değiştirildi.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ

Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün ÇED olumlu kararı Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşındı. Aralık 2023’te Muğla 1. İdare Mahkemesi “ÇED Olumlu” kararını bir kez daha iptal etti.

Mahkeme kararı sonrası Marmaris Belediyesi, projenin yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Her şey bitti derken, projeye bu kez 26 Mart 2025’te yeniden nihai ÇED onayı verildi.

100 TEKNE KAPASİTESİ 178’E ÇIKARTILACAK

Eski adı MUÇEV, Yeni adı Kıyı Yönetimi ve Çevre Koruma A.Ş’nin hazırladığı projeye göre, mevcut 100 teknelik kapasite 178’e çıkarılacak. 40 bin metrekareyi aşan deniz ve iskele alanında kazıklı platformlar, yüzer dalgakıranlar ve yeni iskeleler yapılacak. 

Beton dökülmeyecek denilse de kazık çakma, deniz tabanında sediment yayılımı, su canlıları ve habitatlar üzerinde geri dönülmez etkilere yol açacak. Karacasöğüt kıyılarında yengeç ve ahtapot yuvaları, hassas türlerin potansiyel yaşam alanları bulunuyor. 

Söz konusu proje 426,88 m2 alana sahip mevcut yüzer iskele, 100,00 m2 mevcut kazıklı iskeleye ilave olacak şekilde toplam 2.031,69 m2 yüzer iskele ve yüzer dalgakıran, 2.045,16 m2 kazıklı iskele (kazıklı platform) olacak şekilde planlanıyor.

İskeleler turistik yatlara, gezi teknelerine ve deniz araçlarına hizmet verecek. Proje kapsamında, yük gemilerine (1350 DWT ve üzeri ağırlıktaki deniz araçlarına) hizmet verilmeyecek.

SİT ALANI İÇİNDEKİ BÖLÜMLER PROJEDEN ÇIKARILDI

T.C. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda; proje alanı ile kesişen I. derece arkeolojik sit alanı ile ilgili olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Daire  Başkanlığı’nın görüşleri doğrultusunda  proje kapsamında yer alan kazıklı platformun arkeolojik sit sınırları içinde kalan kısmı proje kapsamından çıkarılmış ve proje kapasitesi 178 tekneye düşürüldü.

Proje alanı, birinci derece doğal ve arkeolojik SİT sınırlarının hemen dibinde. Kültür Bakanlığı’nın uyarısıyla SİT alanına denk gelen bölümler projeden çıkarıldı.

Yerel halk ve çevreciler projeye tepkili. Karacasöğüt, yalnızca bir koy değil, bölgenin en önemli doğa miraslarından biri. Mavi yolculuk rotalarının vazgeçilmez durağı olan bu bölge, her yaz binlerce yerli ve yabancı denizcinin uğrak noktası.

patronlardunyasi.com