Dünya


ABD perakende sektörü iki iflas haberi ile sarsıldı. Parti malzemeleri satan mağazalar zinciri Party City ve indirim marketler zinciri Big Lots iflas ettiklerini ve toplam 1663 mağazayı kapatacaklarını açıkladı. Her iki perakende zinciri de bir süredir iflastan kurtulmak için mücadele ediyordu ancak iflas kaçınılmaz olarak kapıyı çaldı ve mağazalar birer birer kapanmaya başladı. İflaslar, ‘ucuzcu’ olarak bir dönem rekabette öne çıkan marketlerin enflasyon etkisi ile artık ‘değer’ arayan tüketiciye yenildiği şeklinde yorumlandı.

700 MAĞAZA KAPANACAK

Parti malzemeleri satan Party City 40 yıldır rekabette kalmayı başarmıştı ancak dün şirketten yapılan resmi açıklamada tüm mağazaların kapatılacağı resmi olarak bildirildi. Stoklar yüzde 50 indirimle tüketilecek ve ardından kalan 700 mağazanın tamamına kilit vurulacak. Şirketten yapılan açıklamada maliyetlerdeki artış ve enflasyon baskısına karşı direnemeyen şirketin, tüketici talebindeki daralma sonrası iflas noktasına geldiği belirtildi. 

40 YIL AYAKTA KALDI, E-TİCARETE YENİLDİ

Party City, 2023 Ocak ayında toplam 2 milyar dolarlık borçla iflas sürecine girmiş, yeniden yapılanmaya girerek ayakta kalma mücadelesine başlamıştı. Borçların ancak 1 milyar dolara indirilebildiği ancak ekonomik koşulların daha fazlasına izin vermediğini açıklayan şirket yönetimi özellikle e-ticaretin yıkıcı rekabetine yenildiklerini vurguladı. 

BIG LOTS 963 MAĞAZAYI KAPATIYOR

ABD’de enflasyona direnemeyen bir diğer perakende zinciri ise indirim marketleri Big Lots. Zincir uzun süredir sorun yaşıyordu ancak son olarak ayakta kalabilmenin artık imkansız olduğunu ve kalan 963 mağazasını kapatacağını açıkladı. 555 kişinin işten çıkarılacağı bildirildi.  Big Lots CEO’su Bruce Thorn basın toplantısında perakende zincirinin yeni bir yatırımcıya satışı için büyük çaba gösterdiklerini ancak başarılı olamadıklarını bildirerek zor kararı alarak mağazaları kapatmaya başladıklarını söyledi. 

Big Lots’un iflasının da ardında enflasyon ve faiz oranları gibi makro ekonomik nedenlerin tüketici davranışlarını değiştirmesi yatıyor. Tüketicilerin artık sadece ucuz olanı aramadığı, verdiği paranın karşılığını belirli bir kalite ile almak istediği bir dönem yaşanıyor. Bu süreç Walmart ve Amazon için avantaj yaratırken, ucuzcu marketlerin sonunu hazırlıyor. 
57 yıllık bir perakende zinciri olan Big Lots’un mağaza sayısı bir dönem 1400’e kadar yükselmişti.

patronlardunyasi.com