“Gösterişsiz hava yolculuğunun öncüsü” olarak bilinen Florida merkezli ucuz havayolu şirketi Spirit Airlines iflas koruma başvurusunda bulundu.
En son 2019'da kar eden şirket, o yıldan bu yana yüksek zararların yanı sıra JetBlue ile engellenen birleşme ve borçlarını yeniden müzakere etme zorluklarıyla boğuşuyordu.
Şirket New York'ta 11. Bölüm iflas koruması için başvuruda bulundu. Ayrıca borçlarını yeniden yapılandırmak ve gelecek yılın ilk çeyreğinde çıkmayı beklediği iflas sürecinde faaliyet göstermesine yardımcı olmak için para toplamak üzere tahvil sahipleriyle bir anlaşma yaptığını duyurdu.
Şirketten yapılan açıklamada şirketin faaliyetlerine devam etmeyi planladığı ve müşterilerin biletlerini, kredilerini ve sadakat puanlarını “normal şekilde” rezerve etmeye ve kullanmaya devam edebilecekleri ifade edildi.
Spirit'in CEO'su Ted Christie yaptığı açıklamada, havayolu şirketinin bir mahkeme dosyasında 25.000 ila 50.000 alacaklısı olduğunu ve Eylül ayı sonunda toplam borcunun yaklaşık 9 milyar dolar olduğunu söyledi.
SPIRIT'İN HİKAYESİ: KAMYON ŞİRKETİ OLARAK FAALİYETE BAŞLADI, HAVAYOLU ŞİRKETİ OLARAK DEVAM ETTİ
Spirit, 1964 yılında farklı bir isim altında faaliyet gösteren bir kamyon şirketi olarak faaliyetlerine başladı. Daha sonra bir tur operatörü oldu ve 1990 yılında uçuşlar sunmaya başladı. İki yıl sonra Spirit Airlines adını aldı.
Ancak şirketin modern enkarnasyonunun kökleri, bir özel sermaye fonu olan Indigo Partners'ın Spirit'in çoğunluk hissesini satın aldığı 2006 yılına dayanıyor.
Indigo ve Spirit'in CEO'su olarak on yıl görev yapan ve bu ay hayatını kaybeden Ben Baldanza'nın liderliğinde havayolu şirketi keskin bir şekilde maliyetleri düşürmeye ve ucuz, yalın biletler satmaya odaklandı.
Spirit'in iş modeli, havayolu şirketini gece geç saatlerde yapılan şakaların hedefi haline getirirken, sektörün yeniden şekillenmesine de yardımcı oldu.
Yolcular düşük ücretleri nedeniyle Spirit'e akın etti ve genellikle hizmet kalitesiyle ilgili endişeleri göz ardı etti. Havayolu şirketi istikrarlı kârlar elde etti ve diğer şirketler de onun yaklaşımını taklit etmeye çalıştı. Bugün çoğu ABD havayolu şirketi gösterişsiz biletin bir versiyonunu sunuyor.
İLGİLİ HABER
patronlardunyasi.com